Freekeh tabouli

A tabouleh fő alkotóeleme a nagyon apróra vágott petrezselyem, menta összekeverve főtt, tört búzával (bulgur), amit esetünkben a freekeh helyettesít. Az ízesítéshez használjunk sok citromlevet, és 3-4 evőkanál jó minőségű olívaolajat.

éhesvagyok
2012. 04. 24. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az itt következő postot egy kedves barátom írta. Bár egy óceán és több ezer kilométer szárazföld választ el bennünket, a neten már évek óta beszélgetünk a konyha, a kulinária világába tartozó témákról. Mindig is becsültem széles látókörét és az ízek iránti lelkesedését, elkötelezettségét. Jobbnak tartotta nicknéven megjelentetni írását, így hát átadom a szót éhesvagyok cimborámnak, fogadják szeretettel:

Egyik kedvencemről, egy arab salátaféleségről szeretnék pár szót szólni. Neve freekeh tabouli, azaz ’zöldségekkel, fűszernövényekkel elegyített zöldbúza-saláta’. A következőket érdemes tudni róla. A freekeh, ebben a formájában egy köznyelvi arab szó, tulajdonképpen farīk, az éretlen, zöld (durum)búza szárított és pörkölt formája. Igen elterjedt a Közép- és Közel-Keleten, továbbá Észak-Afrika arablakta területein. Ősi fogás, a 12. századi Bagdadban az írások tanúsága szerint már ezen a néven elterjedt volt. Hagyományosan úgy készül, hogy a durumbúza éretlen, még „tejes” szemeit – kalászban egyelőre – apró kazlakban kiteszik egy napra száradni. A kazlakat száradás után meggyújtják, és fújással úgy terelik a lángot, hogy a kiszáradt szalma- és pelyvarészek gyorsan elégnek, de a mag csak enyhén megpörkölődik, a nedvességtartalom megóvja a teljes kiszáradástól. Ezt további – szintén rövid – szárítás követi, hogy a szemek egyenletes színt és érettségi fokot kapjanak, végül a szemeket durvára törik, akár a bulgurt. Tulajdonképpen az is lesz: zöld bulgur. Ez a készítmény aztán ahány ország, annyiféle étel alapjául szolgál Tunéziában csicseriborsóval és marhavelővel sűrű levest főznek belőle, Törökországban zöld piláfot, Palesztínában, zöld borsó hozzáadásával, csirkebecsinált-levest. [Farīkot hazánkban is lehet néha kapni, a gombamód szaporodó közel-keleti élelmiszerkereskedésekben nem ritka. Akár régen a lencsét, ezt is át kell szemezni elkészítés előtt, kiválogatandó belőle az esetleg hozzákeveredett szennyeződést, kavicsokat! – nyokki megj.]

Veszünk tehát egy zacskó freekeh-t (farīkot), és elkészítjük a salátát, ennek neve tabbouleh vagy tabouli. Ebben a formájában Libanonból származik, de kisebb módosításokkal szintén az egész arab világban ismert. A szó (klasszikus arab tabīl), annyit tesz, hogy fűszer, fűszerez; így hát a saláta neve tulajdonképpen „fűszerszámos zöld búza”. Fő alkotóeleme a nagyon apróra vágott petrezselyem és menta összekeverve főtt, tört búzával, azaz bulgurral, amit esetünkben a freekeh helyettesít. Más zöldségek is belekeverhetőek, például apróra vágott uborka, paradicsom, zöldhagyma, vagy paprika. Az ízesítéshez egy-két citrom levét és 3-4 evőkanál jó minőségű olívaolajat használjunk. Lehűtve, egy pár olajbogyóval (savanyított, ha van), Fetával, vagy más sós juhsajttal igazi frissítő csemege. Az arab világban általában a meze, vagyis az apró tányérokon érkező sokféle előétel része (vö. tapas, zakuszki, ban-chan).

Álmodtam hozzá egy kis báránysültet (2 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál bors, két kávéskanál szurokfű,egy teáskanál erős paprika, és egy teáskanál só keverékében pácolt, majd nagyon forró vaslapon sült bárány lapocka). Ehhez persze kénytelen voltam új taboulit csinálni (feleségem imádja): 20 deka petrezselyem, 3 deka zöldbúza, 30 kisebb mentalevél, két citrom, két evőkanál feta és 3 evőkanál olívaolaj.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.