Én hallének hívom, merthogy ezt az étel halból készítik, nem pedig halászból, legalábbis nálunk. Húztam-halasztottam ezt a postot, nem fűlt hozzá a fogam, mert a hallé nagyon megosztó étel -inkább, mint neokon-liberális, vagy az újpesti-fradista dichotómia :) Hogy csak egy alapelemet említsek: aki tésztával szokta meg, jobban ragaszkodik hozzá, mint tudomisén kedvenc kispárnájához; aki tészta nélkül, az el nem tudja másképp képzelni sem. Ezzel együtt, két okból is úgy éreztem, muszáj írni róla: 1) jelen formájában a 19. század utolsó harmada óta nemzeti étel (lásd a körözött-bejegyzést – a hallé életútja a paprikázódással majdnem teljesen analóg), 2) nagyon szeretem, egyik legkedvesebb ételem. Csakhogy. A hallé látszatra egyszerű ugyan, valójában azonban az általam próbált legkomplikáltabb elkészítésű ételek egyike. Szoktam mondani, minél egyszerűbb egy étel összetevőiben, általában annál nehezebb az ideális, vagy azt közelítő eredmény elérése. A hallé iskolapéldája ennek a tételnek. Annyira, hogy konkrétan egy kezemen meg tudom számolni, hány étteremben ettem már olyat, amit kiválónak neveznék, és ahova időnként visszajárok (Szeged 3, Dunakömlőd és Dunaszekcső 1-1). Nyilván van több is, de a nagy éttermi átlag ehetetlen, borzalmas.
Azt tudom tehát tenni, hogy szépen leírom, mi hogyan szoktuk készíteni, és csendesen tudomásul veszem az ellenvéleményeket, kritikákat. Próbálom az egyes mozzanatokat kielégítően indokolni. Az egész receptnek szerves része, hogy öcsémmel együtt gyermekkorunk óta horgászunk, tehát megbízható „beszerzési forrásunk” van :)
Az első és legfontosabb tétel az alapanyag, jelesül a hal. Az a véleményem, hogy hallevet csakis friss, vadvízi halból szabad készíteni. (Ez a magyarázat arra, miért pont öt, folyóparti étterem kerül a topba. Nekik van azonnali hozzáférésük a Duna illetve a Tisza halaihoz!) Ennek a magyarázata a következő: a vadvízi hal természetes táplálékát eszi, természetes környezetében él (azaz eleget mozog pl. a ragadozók elől), a keltetett és halastóban tartott hal pedig tápot, csontlisztet, kukoricát eszik, és lustálkodik. A frissesség pedig, gondolom, nem szorul magyarázatra, pláne halnál nem. Ez okból nálunk egy évben egyszer, maximum kétszer szokott lenni, mikor meg tudjuk fogni a hozzávalókat, több körülménynek kell egybeesnie.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!