A látott hal: gardasütés Tihanyban

Egyike legkevésbé ismert, fogyasztható halainknak, kezd feledésbe merülni. Régente pedig nagy tömegben fogták és sütötték, olvassák el, miért és hogyan!

nyokki
2012. 11. 13. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a post nem receptről szól, és csak félig-meddig ételről. A témája egy édesvízi halfajta, összekapcsolja egy gyermekkori olvasmány- élményemet, és egy – az elmúlt években felmelegített – réges-régi balatoni „kulináriai” néphagyományt. A gardáról lesz szó.

Keszegféle, kevéssé ismert fajta, még a horgászok közül sem mindenki tudja azonosítani, noha külső jegyei alapján ez gyerekjáték. Ennek oka, hogy, gyakorlatilag egyetlenként a Magyarországon elterjedt halak közül, a garda ún. pelágikus faj, azaz kizárólag a nyílt, téres vízben érzi jól magát, ott szaporodik és táplálkozik, sekély vízbe nemigen megy. Akváriumban épp ezért nem tartható, zárt környezetben elpusztul. Akár mondjuk a hering. Átlagemberről nem is beszélve tehát, horgász is ritkábban találkozik vele, úgy nagyjából két eset lehetséges: vagy csónakból, esetleg balatoni móló spiccéről, célzottan gardára megy az ember, vagy egyáltalán nem fog ilyen halat. Lévén rajhal, az első esetben, már ha megtalálja az ember a rajt, igen bőséges fogásra lehet számítani. Valaha a Balatonban hatalmas tömegekben élt, a Dunában horgászbarátaim szerint most is elég sok van belőle.

Nagyjából hasonlóan jártam én is: negyven éven át horgásztam eleddig a Balatonon, de összesen talán három gardát fogtam, egyet éjjel a partról kukoricával – ez a szegény állat alighanem akrobata lehetett, mert csak úgy tudom elképzelni a dolgot, hogy tótágast állt, és úgy vette fel a fenékről a csalit. A másik kettőt véletlenül, csónakból, bodorkázás közben, kint a nyílt vízen. Visszaeresztettem a vízbe mindhármat, csak előtte az éjjeli-parti hallal végigjártam a kint gubbasztó ismerős horgásztársakat, mert a hal nélkül senki el nem hitte volna a sztorit :)

Szóval idestova negyven éve élek anélkül, hogy tapasztalatból tudnám, milyen íze van a gardának. Pedig szerettem volna tudni, nem is kicsit. Ennek pedig a fő oka, hogy a garda fogása és elkészítése részletesen és étvágygerjesztően van ábrázolva a klasszikus magyar irodalomban, a gardahalászat mikéntje és unikalitása az áldott emlékű Herman Ottó, Magyar halászat könyve című alapkötetében, ezt nyolc évesen olvastam először, innentől datálódik a tudásvágy; a fifikás parázson sütése pedig Eötvös Károly, Balatoni utazás című, anekdotázó útleírásában. Akit érdekel, részletesen elolvashatja a fogását itt, a Jókai-féle sütést pedig itt (p.252-254), én lerövidítem mindkettőt, hogy beleférjünk a műfaj kereteibe.

Tehát a „látott hal”. A garda nagy tömegekben jár, magasabb pontról szemlélve olyan, mintha felhő árnyéka úszna a vízen. Ezt használták ki a régi és még régebbi halászok: az egyik fiatal őrszem-szerepet vállalva letelepedett valamelyik tihanyi dombtetőn, figyelte a vizet, és hangos kiáltással figyelmeztette a parton készenlétben álló társakat, mikor megpillantotta a rajt. Ezt követően kézben tartott ruhadarabbal, subával-miegyébbel szemafor-szerűen jeleket adott a halászbárkák kormányosainak, így irányítva, merre kell keríteni a gardát. A régi halbőségben egy-egy szerencsés húzás több száz, estenként egy-kétezer kiló halat is adott így! (Egyébként csak a faj hungarikum, valahol olvastam, hogy elmúlt századokban az Adrián is hasonlóképp kerítették a heringet és a tonhalat, csak ott hatalmas fatornyokat ácsoltak, mert a domborzat tiszta látótávolságon kívül van a víztől. Végiggondolva a folyamatot - ha lúd, legyen kövér – múlt hétvégén kipróbáltam a dolgot, az Apátság mellvédjéről kora reggel lőttem a fenti képet a víz közepe felé érő halászhajókról hát, mint mondjak, kellett hozzá a 300-as szuperobjektív :) Jó szemük volt eleinknek, az egyszer biztos.

Mikor pedig a halászhajók beértek a zsákmánnyal, kezdetét vette a népszínmű: hatalmas tüzet raktak, megvárták, míg leparázslik, a vastag parázsréteg mellé pedig, ferdén a tűz felé leszúrt nyársakon megsütötték a paprikás lisztbe forgatott halat. A trükkjeit, és a hagyomány részleteit a múlt hétvégén tanultam el a halászoktól, a Tihanyi Garda-Napok című rendezvényen. A post összes képe szombaton készült, Tihany különböző részein: a kikötőtől az Apátságig. Eszerint tehát a látott hal sütése a következőképpen ment: előre meg kellett faragni a 40-60 centi hosszú, vékony nyársakat, orgonavesszőből (gondolom, ebből volt sok a környéken). Fel kellett halmozni hatalmas mennyiségű venyigét, száraz szőlővesszőt, - hajtást, ebből lesz a parázs. Azért venyigét, mert hamar leég, és mérsékelt forróságot áraszt, sütéstávolságra közelíthető.

Ezt követően már csak a friss hal preparálása van hátra: gyors zsigerelés után nagyon sűrűn beirdalták mindkét oldalát, a hagyomány szerint (ezt a halászmester mondta) 72 vágást kellett ejteni az állaton. Azért van rá szükség, mert a garda nagyon szálkás, akár mondjuk a balin, sűrű irdalás nélkül élvezhetetlen. Vékonyan lelisztezték-lepaprikázták (mikor mi volt, lehet csak ezt vagy csak azt is), és tíz perc alatt elkészült a nagy tűz mellett. Mivel sok volt belőle, és senki más (egyházi vagy világi földesúr) nem tartott rá igényt, hát jutott boldog-boldogtalannak. Az egész esemény, gardástul-tihanyostul-mindenestül tehát igazi hungarikum, szívünknek kedves, megérdemli, hogy külön postot kapjon.

Tizenkét éve minden ősszel megrendezik Tihanyban a Garda-Napokat a helyi önkormányzat és a balatoni halászati társaság koprodukciójában, hagyományőrző, -felelevenítő céllal. Kora reggel kifutnak a hajók a nyílt vízre, fognak valamennyi gardát (sokat már nem, a Balatonban lassan víz sincs, nemhogy hal, teszem hozzá nagyon keserű szívvel), a zsákmányt partra hozzák, ünnepélyes menetben felviszik az Apátság elé, ahol Korzenszky apát úr megáldja azt, majd tovább a Visszhang-dombra, ahol a fent vázolt módon megsütik a halakat. Közben szól a tárogató, lobogóstul felvonulnak a környékbeli borrendek, a dombon már kezd érződni az általános, derűs illumináltság, sokan nemzeti viseletben, csak lestem körbe, a fonyódi bég szpáhijai mikor ütnek rajta a vásáron .... Tekintve, hogy a zsákmány körülbelül 50 főre lenne elég, a rendezvényen viszont volt, hogy 2000 ember szorongott szűk térben, a nyers halból viszont nem lehetett vásárolni, nagyon örültem, hogy a Garda-Napok alkalmával is kitelepültek a hasonló eseményekről ismert sütödések, népművész és kvázinépművész árusok. Legalább öt helyen volt kapható frissen sült garda. Az egyiknél dobogó szívvel, lélekben újra nyolc évesen, a Magyar halászat könyvét betűzgetve sorban álltam húsz percet, aztán félrevonultam a papírtálcácskámmal, előbb lefényképeztem, majd megettem a halat:

Most ugye, a blogbejegyzés lezárásaként, stílusosan el kellene mesélnem, milyen csodás kulináriai élmény volt, mennyire élveztem minden falatot, szűmet átjárta a honderű. Nem fogok ilyet írni, helyette inkább az igazat: a hal vacak volt, ízetlen, száraz, a 72 vágás dacára csupa szálka, kartonlap vékonyságú. Életemben tehát háromszor ettem gardát: először, utoljára, soha többé.

Az egész gardázás, összességében, ennek dacára rendkívül örömteli tapasztalás volt. Először is őszülő fejjel teljesült egy gyerekkori vágyam, és ennél nem sok jobb dolog van a földön. Másodszor is, ahogy az amerikai urbánus mondás tartja, az életben mindent ki kell próbálni egyszer, kivéve a rablógyilkosságot és a népitáncot :)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.