Ez a post nem receptről szól, és csak félig-meddig ételről. A témája egy édesvízi halfajta, összekapcsolja egy gyermekkori olvasmány- élményemet, és egy – az elmúlt években felmelegített – réges-régi balatoni „kulináriai” néphagyományt. A gardáról lesz szó.
Keszegféle, kevéssé ismert fajta, még a horgászok közül sem mindenki tudja azonosítani, noha külső jegyei alapján ez gyerekjáték. Ennek oka, hogy, gyakorlatilag egyetlenként a Magyarországon elterjedt halak közül, a garda ún. pelágikus faj, azaz kizárólag a nyílt, téres vízben érzi jól magát, ott szaporodik és táplálkozik, sekély vízbe nemigen megy. Akváriumban épp ezért nem tartható, zárt környezetben elpusztul. Akár mondjuk a hering. Átlagemberről nem is beszélve tehát, horgász is ritkábban találkozik vele, úgy nagyjából két eset lehetséges: vagy csónakból, esetleg balatoni móló spiccéről, célzottan gardára megy az ember, vagy egyáltalán nem fog ilyen halat. Lévén rajhal, az első esetben, már ha megtalálja az ember a rajt, igen bőséges fogásra lehet számítani. Valaha a Balatonban hatalmas tömegekben élt, a Dunában horgászbarátaim szerint most is elég sok van belőle.
Nagyjából hasonlóan jártam én is: negyven éven át horgásztam eleddig a Balatonon, de összesen talán három gardát fogtam, egyet éjjel a partról kukoricával – ez a szegény állat alighanem akrobata lehetett, mert csak úgy tudom elképzelni a dolgot, hogy tótágast állt, és úgy vette fel a fenékről a csalit. A másik kettőt véletlenül, csónakból, bodorkázás közben, kint a nyílt vízen. Visszaeresztettem a vízbe mindhármat, csak előtte az éjjeli-parti hallal végigjártam a kint gubbasztó ismerős horgásztársakat, mert a hal nélkül senki el nem hitte volna a sztorit :)
Szóval idestova negyven éve élek anélkül, hogy tapasztalatból tudnám, milyen íze van a gardának. Pedig szerettem volna tudni, nem is kicsit. Ennek pedig a fő oka, hogy a garda fogása és elkészítése részletesen és étvágygerjesztően van ábrázolva a klasszikus magyar irodalomban, a gardahalászat mikéntje és unikalitása az áldott emlékű Herman Ottó, Magyar halászat könyve című alapkötetében, ezt nyolc évesen olvastam először, innentől datálódik a tudásvágy; a fifikás parázson sütése pedig Eötvös Károly, Balatoni utazás című, anekdotázó útleírásában. Akit érdekel, részletesen elolvashatja a fogását itt, a Jókai-féle sütést pedig itt (p.252-254), én lerövidítem mindkettőt, hogy beleférjünk a műfaj kereteibe.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!