Vágjunk csíkokra uborkát, keverjük össze valamilyen helyi tejtermékkel, sok fokhagymával, zöldfűszerekkel. Ha elindulunk a magyar-osztrák határtól, előbb délkelet, majd dél, majd kelet felé, egészen Indiáig találkozni fogunk ilyen étellel. Aszerint, milyen tejtermék legalkalmasabb a helyben meglévők közül, s milyen adalékokat tesznek még hozzá ([olíva]olaj, hagyma, borecet, citromlé, jégkása) más-más néven hívják mindegyik országban/kultúrkörben/régióban: Magyarországon tejfölös uborkasaláta; a szláv Balkánon mindenütt tarator; a görögöknél caciki; a törököknél cacik; a perzsáknál mast-o-khiar; végül Indiában raita; de a lényeg mindig ugyanaz: zöldfűszeres uborka tejtermékben, ami a legtöbb esetben joghurt. Vagyis joghurtos uborka. Erről, ennek is a görög változatáról szól ez a fejlődésregény mintára íródott post.
Görögországban nemzeti (elő)étel, éppoly jelképe az országnak, mint a szuflaki, a jírosz vagy az Akropolisz. Nagyon ritkán látni nélküle terített asztalt, igen sok helyen kérés nélkül, a ház ajándékaként hoznak egy-egy tálkával. Előételnek, és húsokhoz köretként egyaránt eszik. A neve fonetikusan átírva caciki, sok helyen látni tzatzikit is, a kiejtése meg szerintem leginkább dzadzigi, bár igaz, hogy legtöbbször faluhelyen hallottam, nyilván nem az irodalmi görög változatot :). Nekem az egyik gyengém, ha jól van elkészítve, jó néhány tányérral meg tudok enni belőle, voltam már úgy görög kocsmában, hogy mást nem is ettem. 2001-től próbálom idehaza a lehető leghasonlóbbat csinálni, körülbelül négy éve vagyok képes rá, ezt a folyamatot szeretném megmutatni, talán nem tanulság nélkül való. Maguk a görögök sem mindig egyazon összetevőkkel készítik. Az alap, azaz uborka, fokhagyma, joghurt és kapor mindig van benne, én is ezt választottam kiindulási pontnak. Odakint, helyről helyre más-más mennyiségben kerül bele néha olívaolaj, gyakran borsmenta, ritkán fehérbor-ecet vagy citromlé, és elvétve petrezselyem. Ez utóbbiakat én elhagyom, nem fontos. (Még a menta, esetleg.) Borecetet vagy citromlevet nem tartok szükségesnek, mert a tejtermék eléggé savanyú önmagában is, a petrezselyem meg az én ízlésem szerint kilő az összképből.