Még talán tavaly szóba kerültek különböző „hamis” ételek, olyanok, melyek jellegükben, fűszerezésükben, elkészítési módjukat tekintve hasonlítanak valamely más nemzeti konyha ételeire, de melyeket itthon könnyen is elérhető hozzávalókkal, egyszerűen és nagyobb mennyiségben is el lehet készíteni. Például hamismexikói, azaz, olyan, olyasmi, mintha az lenne, de nem az, hanem gyors – nagyon finom – családi ebéd, egy kis idegen akcentussal. Ezeket idehaza nagyon szeretjük, sokszor is készítjük, elsősorban, mert a gyerekek imádják.
Ma is valami hasonlóról lesz szó, a neve hamiskínai vagy talán még inkább hamis-thai. Nagyon emlékeztet a thai és kínai (pontosabban magyarországi thai és magyarországi kínai kifőzdék wokban sült, zöldséges apróhúsaira, melyet rizzsel vagy tésztával körítenek, az ötletet is ezekből merítettük, feleségem és én, még sok évvel ezelőtt. Azt hiszem, mikor a wokot megvettem, ezzel avattuk volt fel :), aztán az évek során kicsiszolódott egy sztenderd. Nem valami óriási kulináriai teljesítmény, de van több előnye is. Egyrészt nagyobb mennyiség viszonylag gyorsan elkészíthető, másrészt lehet előre dolgozni, harmadrészt a gyerekek imádják (legalább negyvennek főztem már ilyet), negyedrészt kis kizökkenés a mindennapok mákos tésztájából, különösebb extra ráfordítás nélkül.
Meg lehet csinálni végtelenül egyszerűen, és kissé bonyolultabban is, függően attól, milyen hozzávalók vannak otthon, és mivel fűszerezzük. Amit mutatni fogok, az középút. Pusztán két dolog kell hozzá, ami nincs a sarki közértben: édes és sós szójaszósz. Sőt, tulajdonképpen csak egy, mert az édes szója kiváltható némi nádcukorral.
A többi nagyon egyszerű: csirkehús, zöldségek, rizs (vagy főtt tészta). A hozzávalókat különféleképpen előkészítjük, lehet előre dolgozni akár két nappal is. A rizsnek vagy a tésztának kell vadonat-frissnek lenni, ennyi. Veszünk tehát csirkemell-filét (4 személyre két egészet), és hüvelykujj vastagságúra daraboljuk. Összekeverünk édes és sós szójaszószt (ettől lesz keleti, azaz más jellegű az egész étel) körül belül 1:8 arányban. (ha nem jut hozzá az ember édes szójaszószhoz, a normál szóját lassan melegítve el kell keverni benne valamennyi nádcukrot, az eredmény majdnem ugyanaz lesz). Ebben bepácoljuk a csirkedarabkákat néhány órára. Szójaszószt már nagyon sok helyen lehet kapni, két dologra kell figyelni: ízesítetlen legyen, azaz natúr (tehát ne gombaporos pl.), és ne valamelyik európai élelmiszer-ipari nagyvállalat terméke. Nem írok márkanevet, mert egyrészt nem illendő, másrészt tökmindegy, mert egyiknek sincs sok köze a szójaszószhoz :) A legcélszerűbb olyan üveget venni, amelynek a címkéjén kínai vagy thai felirat van, és csak a ráragasztott cédulkából derül ki, hogy mi van benne.