Megszenvedtük, jó hosszú tél volt, húsvéti havazás, áprilisi nagykabát De most tényleg vége. Itt a tavasz, majd’ egy hónap késéssel, de jönnek a friss zöldségek sorban, legelőbb a sóska és a medvehagyma. Ez alatt a pár hét alatt muszáj kihasználni az alkalmat. Ilyenkor előszeretettel főzök a lányomnak, aki ha nem is vegetáriánus, de nagyon kevés hússal is megelégszik, és igencsak értékeli a friss zöldségeket. Két hétvégével ezelőtt volt könnyű szombati ebéd, ami ebben a posztban szerepel: sóskaleves és medvehagymás töltött derelye (van, ahol táskának mondják).
Sóskalevest régen mindenütt készítettek, de annál, amit mutatni fogok, azért egyszerűbben. A posztban szereplő változatnak története van, ez volt az első recept, amit Molnár Tamás akkori, a Magyar Nemzet szombati Magazinjában megjelenő, úttörő gasztronómiai sorozatának egyik darabja alapján elkészítettünk. Tizenegynehány éve történt. Kettős kíváncsiság vezetett, egyrészt már akkor is nagyon értékeltem a szerző szakértelmét, másrészt a sóska egyik fő kedvencem. Rápillantva a hozzávalók listájára kissé leesett az állam: 10 deka vaj? 3 deci tejszín??? De azonnal eszembe is jutott szegény nagyanyám bon mot-ja, miszerint: „A régi jó receptek úgy kezdődtek, hogy végy 40 tojást, fél liter tejszínt, majd csak lesz valami ” :)
Szóval ez a sóskaleves egyik változata, méghozzá a francia, Adolphe Dugléré újítása. A neve potage Germiny. Nettó – tehát pucolt – 30 deka sóska kell hozzá, vásárláskor nem célszerű elfelejteni a negyven százalékos veszteséget. 10 deka (!) vaj, 6 (!) tojássárgája, 3 deci tejszín, hús- vagy csontlé, különböző fűszerek.
A sóskát a 10 deka vajon megdinszteljük, kis lángon. Mikor jónak ítéltetik, felöntjük egy liter (szárnyas)hús- vagy csontlével, jól összefőzzük. Kicsi forralás után hagyjuk valamelyest hűlni, közben összekeverjük a 6 tojássárgáját a 3 deci tejszínnel, s bekeverjük a levesbe. Tovább keverve főzzük, de nem már szabad felforrnia, sőt, inkább maradjon erősen párolgó, csak apró buborékokat eregető, ilyenkor 80 és 85 fok közt van. 10-15 perc elteltével ízesítjük: só, bors, kevés cayenne-bors (látszik, hogy francia recept :), ízlés szerint cukor, hogy ne legyen vad-savanyú. 3 deka vajjal montírozzuk, lefedjük. Eredeti módján tálalás előtt kap a tetejére egy kis friss snidlinget vagy még inkább turbolyát, én most croutont raktam a gyerek kedvéért. A magam részéről nem ismerek ennél finomabb krémlevest, szerintem a potage Germiny felért a csúcsra. Annak idején, tán tíz éve, mikor a bevezetőben említettek szerint első alkalommal csináltam, beleszerettem egy életre. Azóta nem hagytam ki sóskaszezont 4-8 liter nélkül. Az első években nem én csináltam, hanem kedvenc feleségem, s egyszer épp indultam haza a munkából, mikor eszembe jutott, s rettentően rávágytam (a sóskára). Küldtem neki egy sms-t, hogyaszongya „Úgy kívánok egy csésze savanykás sóskalevest, mintha terhes lennék”. Kisvártatva megjött a válasz: „Az is vagy, az állandó kívánságaiddal :)”. És estére kaptam potage Germinyt.