Tegye mindenki a szívére a kezét: mikor volt utoljára, hogy vasárnapi ebédre főtt marhahúst evett, mártással, krumplival, esetleg zöldségekkel (persze a húsleves után)? Történt egyáltalán ilyen valaha? Sejtettem. Pedig nem árt tudni, hogy a néhai Osztrák-Magyar Monarchia talán legnevesebb, legelterjedtebb polgári-ünnepi fogásáról van szó. Mindenki ette, aki hozzájutott, legalább két évszázadon keresztül. A klasszikus magyar és osztrák (délnémet) irodalom tele van az ételre vonatkozó utalásokkal, jelenetekkel. Idehaza a leghíresebb talán a Krúdy-írások alapján készült Szindbád (alább, 6:14 – 6:48), osztrák területen pedig a méltatlanul elfeledett Joseph Roth egyik egészen kiváló regénye, a Radetzkymarsch (14. oldal, 2. bekezdés) melyben a főhősről kiderül, hogy negyven éve, Ferenc Józsefet utánozva, minden vasárnap levesben főtt marhahúst ebédel, és hogy a tálon felszolgált étel öröm- és várakozásteli szemlélése ugyanannyi időt vesz igénybe, mint maga az ebéd, noha a főhős, szintén a császárt utánozva, egyébként kifejezetten puritán. De még Karinthy Frigyes kisgyerekfejjel írt Naplójában is szerepel, hogy „ebéd: húsleves, leveshús” :)
Ezt az ételt, tehát a levesben főtt, és ebben az állapotában rögtön fel is tálalt marhahúst a német úgy mondja, hogy Tafelspitz. Eredetileg kizárólag fartőt, később bármilyen, erre alkalmas marhahúst jelentett. A magyar nyelv ezt a szót értelmi fordításban igazította a maga gusztusához, így lett belőle tányérhús. Magáról az ételről nem túl sokat lehet mondani, zöldségestül tisztességesen meg kell főzni 4-6 óra alatt, legföljebb azon folyik a diskurzus, hogy a marha melyik része alkalmas leginkább erre a szerepre. A magam részéről a szegyre esküszöm, de tényleg gyakorlatilag bármely nagyobb darabból lehet.
Viszont a húshoz adandó különféle mártások ezerszínű világa! Amitől egy-egy távoli tánti, vagy jobb karban lévő nagymama Tafelspitze évtizedes élménnyé érik! Meg amit édesanyánk készít meglehetős rendszerességgel, és így az idők során vérré válik! A torma, a hagyma, a meggy, a paradicsom, a világbajnok sóska, az egres ... Ezen mártások közül néhányról lesz szó a postban.