A Barcelona edzője kiborult az olimpia miatt

Már a megnyitó előtt elkezdődnek a labdarúgótornák az olimpián. A Tokióban pályára lépő játékosok lemaradnak a klubidény elejéről, ezért sok egyesület nem is engedte meg a részvételt labdarúgóinak. Ronald Koeman, a Barcelona vezetőedzője viszont nem választhatott.

Magyar Nemzet
2021. 07. 18. 12:21
Pedri (Barcelona)
Pedri ősszel a Fradi kapuját bevette a BL-ben, azóta sem sokat pihent Fotó: Albert Gea Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1992-ben Spanyolország nyerte a férfi-labdarúgótornát az olimpián. Ez volt az első alkalom, hogy utánpótláskeretek (U23-as) vetélkedtek az ötkarikás aranyéremért, az egyetlen, amikor mellettük még túlkorosok sem lehettek, és egyben Barcelona volt a legutóbbi olimpiai helyszín, ahol európai válogatott nyert aranyérmet férfilabdarúgásban.

2021-ben ismét Spanyolország tehet pontot az öreg kontinens rossz sorozatának végére. A válogatott a nevek alapján mindenképpen az egyik legerősebb kerettel érkezik Tokióba, talán csak a címvédő Brazília játékosállománya mérhető a spanyolokéhoz.

Ennek az erős keretnek azonban nem mindenki örül. Ronald Koeman, a Barcelona vezetőedzője hiába kérte a spanyol labdarúgó-szövetségtől, hogy tekintsenek el a 18 esztendős játékától, nemleges választ kapott.

– Egy labdarúgó számára két nagy nyári torna egyszerűen túl sok. Pep Guardiola is elmondta már ezt, és egyetértek vele – mondta Koeman. – Pedri végigjátszotta az elmúlt idényt, az Európa-bajnokságot, és négy nap pihenő után repülhetett Tokióba. Véleményem szerint az olimpia amúgy sem a futballról szól, hanem az atlétikáról és más sportágakról.

Pedri ősszel a Fradi kapuját bevette a BL-ben, azóta sem sokat pihent
Fotó: Albert Gea/Reuters

Pedri mellett Eric García olimpiai részvétele is érzékenyen érintheti Koemant, hiszen a Manchester Citytől igazolt védőnek nem lesz sok ideje beilleszkedni új csapatába. Rajtuk kívül Óscar Mingueza is tagja a barcelonai játékosok közül a spanyol keretnek, igaz, ő legalább az Eb alatt pihenhetett. Pedri és García mellett duplázik a nyáron még Unai Simón (Bilbao), Pau Torres (Villarreal), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad) és Dani Olmo (RB Leipzig) is.

Más szövetségekkel szemben sokkal nagyobb szabadsága volt a kluboknak. Franciaország az első, június 25-én bejelentett kerete az egyesületek vétói miatt szinte nem is emlékeztet a végleges névsorra.

Spanyolország csoportjában Argentína friss Copa América-győztesek nélküli kerettel szerepel, Egyiptom pedig Mohamed Szalah játékáról volt kénytelen lemondani a Liverpool döntése értelmében. A C jelű négyesben még Ausztrália szerepel. A labdarúgótorna már a megnyitó előtt, július 22-én elkezdődik, Spanyolország Egyiptom ellen kezdi szereplését.

A spanyolok a házigazda Japán elleni csupán 1-1-es döntetlent értek el felkészülési mérkőzésen, de ez a találkozó legalább rendesen véget ért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.