időjárás 2°C Mária 2022. december 8.
logo

Lengyelország fogadta be a bosszú elől menekülő olimpikont

Magyar Nemzet
2021.08.02. 18:02
Lengyelország fogadta be a bosszú elől menekülő olimpikont

A tokiói olimpia eddigi talán legnagyobb drámája nem a versenypályán, hanem azon kívül zajlik. A fehérorosz atléta, Kriszcina Cimanovszkaja kritizálta csapata vezetőségét, amire az volt a válasz, hogy még a saját versenyszáma előtt a tokiói reptérre vitték, és azt akarták, hogy azonnal hazautazzon. Ő azonban ezt nem akarta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) segítségét kérte és menekültstátusért folyamodott. Ezt Lengyelország meg is adta neki.

Humanitárius alapon és rendkívül gyorsan kapott menekült vízumot Lengyelországtól a véleménye miatt üldözött fehérorosz futónő, Kriszcina Cimanovszkaja. Erről a lengyel politikus, Franak Viačorka számolt be a saját Twitter-oldalán.

Cimanovszkaja üldöztetése vasárnap kezdődött, amikor akarata ellenére az olimpiai faluból a tokiói reptérre vitték, hogy azonnal hazautazzon Fehéroroszországba, ahol várhatóan büntetést szabtak volna ki rá. A „bűne” az volt, hogy az Instagramon kritizálta a fehérorosz csapatvezetőket, amiért azok hibáztak. Mint kiderült, a 4x400 méteres női váltó nem minden tagja léphetett pályára, ezért az utolsó pillanatban őt is benevezték a számba. Cimanovszkaja eredetileg 200 méteren indult volna egyéniben, nem is gyakorolt a váltóval.

A reptéren aztán Cimanovszkaja megmakacsolta magát, nem volt hajlandó felszállni a repülőre, s a NOB, valamint a helyi rendőrség segítségét kérte, elárulva, hogy akarata ellenére akarják kiutaztatni Japánból. Csehország és Lengyelország reagált a leggyorsabban, mindkét nemzet jelezte, hogy hajlandó befogadni a sportolót, aki végül a lengyeleknél köthet ki a legfrissebb hírek szerint.

A történet azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis Cimanovszkaja családja, közte a férje és gyermeke Fehéroroszországban volt. Ők amint megtudták, hogy mi történt, Ukrajnába menekültek. A futónő szülei azonban még mindig otthon voltak, és a nagymama beszámolója szerint már úton volt hozzájuk az állami rendőrség. Vélhetően nem barátkozni érkeztek.

(Borítókép: Franak Viačorka / Twitter)

OLIMPIA

Tokió nagy pillanatai – munkatársunk fotói az olimpiáról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.