Organikus kedélyjavító

A konyhában, ahol ülök, még mindig mindent átjár a levendula illata. Így képzelném el az organikus kedélyjavítást és szorongásoldást Tündérországban.

Hegyi Ombódi Brigitta
2014. 07. 22. 11:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van itt kis és nagy csokor, a precízen összekötöttek meg a művészien lezserek, rövidek és hosszú szárúak, a lilának vagy hét-nyolcféle árnyalata, a fehér levendula meg csak hanyagul kévében. Az elmúlt napokban a barátaimtól is kaptam néhány csokorral, és persze én is learattam a sajátomat. Most, hogy erről próbálok írni és közben átgondolom a levendulaszüretet, meg azt, hogy ilyenkor mi is történik pontosan, rá kell döbbennem, hogy elképesztően izgalmas és szakrális dolog ez az egész. Mint legutóbb is. Napokkal előtte nézegetem már a bokrokat, tervezem és várom a szüretkezdő pillanatot, egy ideig engedem, hogy a méhek levegyék a sápot, majd kikészítem a metszőollóm a konyhaasztalra, még húzom kicsit az időt, mint az ajándékbontogatásnál, megiszok egy kávét és csak azután indulok.

Végigjárom a növényeket, betöltekezem a szépséges formáikkal, megállapítom a sorrendet és fontoskodva nekikezdek a műtétnek. A legújabb legkisebbekhez megyek először. Nem törődve a méhek riasztó döngésével, egyesével vágom le a levendulaszárakat, és műgonddal, ügyelve a szárhosszúságra, a bokor elé gyűjtöm őket. Kicsit olyan ez, mint amikor szülés után megmutatják a gyermeket az anyának. A bokronként szortírozott termésekkel meg beszaladok a házba, mielőtt átmennék a következőhöz, és növényenként is különgyűjtve a konyhaasztalra teszem őket. A három kisebb bokor után következik a két nagy levendula, az egyik mély lila, a másik fehér színű. A fehérrel folytatom.

Belefúrom a fejem a hatalmas koronájába, már visz magával az egész, már cseppet sem érdekelnek a méhek, lehet, hogy már csak egy vagyok közülük. Még mindig szertartásosan szálanként gyűjtöm a virágot. Hogy nehezítsem a pályát, mindezt természetesen rekkenő hőségben, mert a Maria Treben is ezt szereti, meg egyébként is, ez lehet az áldozat a gyönyörűségért. A 70-80 centis levendulaszálak felmarkolva mesebeliek, alig látok át a hatalmas csokron, botladozva bódulok, ahogy a többiekhez viszem, és óvatosan őket is a konyhaasztalra teszem. Most jön a mély lila bokor, talán a legimpozánsabb mind közül. A hatalmas félgömb szélein kezdem a vágást, gépiesek a mozdulataim, már csak egy, a teremtőjébe szerelmes gép vagyok, akit elhagyott a mesterséges intelligenciája, vagy ilyen lehetett egyhuzamban lefutni száz kilométert indiánként peyotllal, mosolyogva mindenen.

A valósághoz a hátfájás köt kötötten. Már csak a varázsgömb közepe maradt, tovább már nem lehet koordinálni a dolgot. Bepörget az egész, muszáj kis csokrokat fogni az egészből és azokat marokszám levágni, nincs tovább óvatoskodás, szenteskedés, markolod, vágod, a többire dobod. Mint a feloldozásnál, egy bizonyos pillanat után már tök mindegy, hogy mi történt előtte.

Mire elkészültél és a végén ránézel a kupacra, már el is engedted az összes áteresztett érzést, kijózanodva, hátfájósan lehajolsz, zsibongó tenyereddel alányúlsz a kévédnek, a karodba emeled, még utoljára belefúrod az arcod a levendulába, azután a többihez teszed és boldogan végignézel az asztalon.

Minden évben kiszárítom a levendulát, ha nagyon hullik, csak akkor csinálok belőle kis molyzsákokat. Az idén először a levendulából is csináltam szörpöt, méghozzá a katartikus csokorból. Isteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.