Vakcinapolitológia – izzítás közben

A jelenlegi vírushelyzetben a puszta pártmachinációra törekvő nyerési stratégia nem vállalható.

Pokol Béla
2021. 01. 23. 8:00
null

A jelenlegi vírushelyzetben a puszta pártmachinációra törekvő nyerési stratégia nem vállalható.

Tavaly nyáron írtam e témáról a Facebook-bejegyzéseimben, a témát akkor a közelgő amerikai elnökválasztásra kihegyezve, hogy ha nem lesz október végéig vakcina, akkor Donald Trump feltehetően megbukik, ha azonban a tömeges oltást el tudják kezdeni, akkor nem lehet megállítani az ismétlésben. Az előbbi történt, de azért a vátesszé való kinevezésem ellen opponálók élén én vonulnék a leghangosabban, mert be kell látnom, hogy sokakkal együtt én sem tudtam akkor még az amerikaiak által használt Dominion választási/szavazási gépek rejtelmeiről, még kevesebbet a Smartmatic cégről és az ő szavazást továbbító algoritmusairól.

Az a vicc jut eszembe 1990-ből, hogy a szovjetek ideadták nekünk az első szabad választásokra a szavazatösszesítő új csodagépüket, de a próbafuttatások után fájó szívvel végül le kellett mondani róla, mert az mindig a bolsevik párt győzelmét dobta ki az összesítésben, noha az nem is indult.

Szóval ezzel nem kalkuláltam, úgyhogy Trumpot talán az oltás megkezdése sem mentette volna meg. A vesztes amerikai konzervatívok népes csoportja szerint a Dominion szavazási gépei a Smartmatic algoritmusait futtatva vezényelték le a Trump és Biden közötti szavazások továbbítását a szavazatösszesítő központok felé, és ezt nem semlegesen tették. A Smartmatic tagadja ezt, és ezt egészen bizonyosan jól teszi, mert elnöke időközben átült Soros György Open Society világhálózatának elnöki székébe, ahonnan elődje pedig a választáson győztes Joe Biden egyik miniszteri bársonyszékébe került, és ugye köztudottan Soros sem a Trump-hívők táborát szaporította.

Időközben azonban itthon is felpörgött a vakcinakérdés politikai küzdelmekben való használata, és bár a többi uniós állam között jól áll Magyarország a járványterjedés megfékezésében és a halálos áldozatok lakosságarányos számában, mégis az ellenzék fő politikai fegyverévé kezd válni nálunk is. Mivel a nyugati gyártók vakcinái csak lassan érkeznek, és ez akár 2021 végéig is engedné a járvány tombolását, illetve ezzel a gazdaság leállását, ezért a kormányzat most az orosz oltóanyag után az egyik kínai vakcina felé nyitott. Ám a cégek és a profitok csatájában a nyugati sajtóban hatásosak a kínai vakcinát lejárató hangok, noha a kormány által beszerezni kívánt Sinopharm vakcina 79 százalékos hatékonyságát nem kérdőjelezik meg.

Az ellenzék egyik fő hangját jelentő DK azonban már tiltakozott a „kínai” vakcina ellen annak hatásának bizonyítatlansága miatt, noha már több millióan megkapták ezt, és a gazdag arab emírségek a licencét megszerezve még gyártják is a maguk legnagyobb megelégedésére. Ám a baloldali lapok és online portálok sorban állnak a szegedi Duda Ernő immunológus szavaiért, aki elavultnak és veszélyesnek nevezi a kínai vakcinát, és a doktor nevét a Google-keresőbe beütve és csak az elmúlt hétre szűkítve 85 interjút és hírt találunk vele a A hátamon feláll a szőr címmel a Népszavában, a Nyugati Fény nevű portálon, az Index/Telex.hu-n stb. A DK elnöke az orosz és a kínai vakcinát kizárva kijelentette, hogy csak az EU gyógyszerügynöksége által engedélyezett nyugati vakcinát szabad használni itthon, és óvta a kormányt, hogy a hazai gyógyszerhatóságra nyomást gyakoroljon az engedélyeztetés ügyében.

Igaz, időközben kiderült, hogy a nyugati vakcinák uniós engedélyeztetése körül eltussolt problémákat találtak, és az EU szervei nyomást gyakoroltak az uniós gyógyszerügynökségre az uniós vakcinák engedélyezésének felgyorsítására, amely iratokat orosz hackerek a kibertérből lemásoltak, és most a médiának átadva nyilvánosságra hozták. Talán ez a médiacsata is hozzájárult ahhoz, hogy a lejáratott kínai után a kormányzat ismét az orosz vakcina felé fordult, és az elemző most izgatottan várhatja, hogy hipotézise az ellenzéki körök kormánybuktató célzatú vakcinaháborújáról alátámasztást nyer-e, mert akkor Duda doktor vagy valaki más ismét médiasztárrá válik egy hétre, most az orosz vakcina problémáinak középpontba emelésével.

Most éppen itt tartunk a vakcinafronton.

Politológusként elmeditálva a járványból fellélegzés szavazási kihatásain lehet, hogy azt kellene ajánlani a kormánynak hideg fejjel, hogy kapjon a DK javaslatán, rámutogatva hátráljon meg, és csak ősszel kezdje felgyorsítani a tömeges oltást, majd ezt novemberre befejezve fergeteges kampánnyal lovagolja meg a járványból való kilábalást. Igaz, itt még mindig fennáll a járvány másik problémája, a gazdaság leállása miatti nagy visszaesés. Ennek következményei ismét rontják a tömeghangulatot, illetve így a regnáló kormány jövő áprilisi választási esélyeit, és az ellenzéki pártvezérek a politológusi agytrösztjeikkel együtt nyilván ezt tartják szem előtt a vakcinakésleltetéssel. Ezt azonban segélyezéssel tompítani lehet, legfeljebb az eladósodás mértéke megy fel a 2010-es kormányzási kezdet szintjére. Így aztán szinte biztos lehetne még a kétharmad elérése is, noha a hosszú idejű kormányzás felgyülemlett gondjai miatti elégedettlenségek és a mostani közvélemény-kutatások egyáltalán nem ezt mutatják, de hát ugyanez volt a választási év előtt, 2013-ban és 2017 körül is.

De vissza az egész! Félre kell söpörni a politológusi számítgatásokat, nem szabad ezt választani, mert ez esetleg további sok száz halottal és még több ezer megfertőzöttel járna, és már ismerjük a halált elkerülő, tartós megbetegedéseket okozó utóhatásokat is a Covid–19 vírus esetében! Most az a paradox helyzet az amerikai elnökválasztási vakcinapolitológiai játékok és a hazai, 2022-es országgyűlési választási esélyeket összevetve, hogy míg a balliberális ellenzék ott a Trump-adminisztráció leváltására játszott az oltások megkezdésének halogatásával, addig a bő 15 hónapos idő itthon kényelmesebb pozíciót biztosít a kormányzatnak.

Ne siessünk! Várjuk meg az ősz végét a tömeges oltás elkezdésével, hisz akkor robban kellő időben a járvány utáni fellélegzés szavazási kihatása áprilisban! – mondatja a hideg fejjel végiggondolt politológusi számítás. De a pusztán versengő pártvezérekből mára államférfiakká vált kormányzóknak túl kell ezen lépni. Győzzenek, ha tudnak, de ne ezen az áron! A demokratikus versengést ugyan a szavazatszerzés optimalizálásával lehet indokolni, és ez a kormányra jutni/ellenzékbe kerülni bináris kód (mint ahogy a piacgazdaság logikája pedig a profit/csőd bináris logikája), de ha egy sikeres párt neve már egy korszak államának jelzője lett, akkor ez kötelez. E szint elérése után a puszta pártmachinációra törekvő nyerési stratégia már nem vállalható.

Hajrá, hadd jöjjön az a kínai vagy orosz vakcina! Ne várjon vele a kormányzat szűkkeblűen a jövő áprilisi választásra tekintgetve, még ha a hideg fejjel végiggondolt politológusi kalkulálás ezt is javasolná!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.