Lefizetné Orbán Viktort az Európai Parlament alelnöke?

Vagy a magyarokat zsarolná, vagy Orbán Viktort vesztegetné Katarina Barley.

Vizvári Soma
2020. 10. 02. 19:28
Barley, Katarina
Vilshofen, 2019. március 6. Katarina Barley német igazságügyi és fogyasztóvédelmi miniszter sört iszik a német Szociáldemokrata Párt (SPD) párt hamvazószerdai rendezvényén Vilshofenben 2019. március 6-án. A politikai hamvazószerdának is nevezett napon a német pártok képviselõi találkoznak a támogatóikkal és beszédeket mondanak. MTI/EPA/Philipp Guelland Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érthetetlen ez. Megjelent egy hír tegnap, miszerint Katarina Barley EP-alelnök azt nyilatkozta: ki kell éheztetni pénzügyileg Magyarországot. Hogy mivel érdemeltük ki azt a történelmi lehetőséget, hogy a német birodalmi törekvések (Katarina Barley a Német Szociáldemokrata Párt politikusa, valamint a német szövetségi kormány korábbi igazságügyi minisztere) áldozatává váljunk? Az unió parlamentjének alelnöke szerint Magyarországon különösen súlyos a helyzet, a jogállami elvek megsértése nem egyedi, elszigetelt esetekre korlátozódik, hanem rendszerszerű.

Eddig minden világos, nincs is semmi újszerű a történetben. Erre mára kiderült, hogy az nem is úgy volt, hanem…

A Deutschlandfunk német lap ugyanis nyilvános önkritikát gyakorolt a globális világfalu főterén a Barleyval készített interjúról írt összefoglalója miatt, amelyben értelmezni merték a német politikus szavait. Mint az – természetesen minden politikai nyomástól mentesen – „kiderült”: az EP alelnökének nem áll szándékában kiéheztetni Magyarországot, csakis annak miniszterelnökét. De azt hogy kell? Tudtommal Orbán Viktor nem az uniótól kapja a fizetését. Ennek így nincs értelme.

Tudjuk, hogy Barley mindezt arra a felvetésre mondta, miszerint Orbán Viktor a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló EU-s költségvetés és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási alap elfogadásának ügyében nyomás alá akarja helyezni a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsot és az EP-t.

Mire Barley így: Orbán Viktort kell pénzügyileg kiéheztetni, hiszen „neki is szüksége van a pénzre”, és „ha azt mondjuk, hogy te sem kapsz pénzt, akkor szerintem végül engednie kell” néhány kérdésben.

Talán mégiscsak van ennek értelme. A naiv olvasó, és persze a Deutschlandfunk egyszerű elmékből álló szerkesztősége is azt gondolta elsőre, hogy Barley egy olyan 2021-ben kezdődő költségvetést támogatna, amelyből Magyarországnak nem sok minden jutna, hátha akkor „jobb belátásra bírható” ez a nyakas nép, és megkedveli a brüsszeli migrációs politikát. De mi elhisszük a német politikusnak, hogy ő nem ezt akarta mondani.

Ezek szerint az idézett mondatnak nincs köze az uniós költségvetéshez, de ebből csak egy dolog következhet: a vesztegetés. Orbán Viktor személyesen akkor kap pénzt, ha úgy táncol, ahogy a brüsszeli balliberálisok fütyülnek.

Hogy ez mennyire elrugaszkodott megfejtés? Nagyon is az… inkább úgy tűnik, Barley kicsit túlzásba vitte az őszinteséget, ezért a múlt némi európéer, „demokratikusan jogállami” korrekcióra szorult.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.