Orbán és a sárkány

A brüsszeli Politico véleményvezérei 2020 Európája negyedik legbefolyásosabb politikusának választották Orbán Viktort.

Faggyas Sándor
2020. 12. 08. 13:13
null
Orbán Viktor miniszterelnök tavaly augusztusban járt első alkalommal hivatalos látogatáson Ursula von der Leyennél Brüsszelben Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magyarország visszatér Európába! Nem feltartott kézzel, nem bocsánatkérően, hiszen Orbán szégyene nem a nemzet szégyene!” – írja Gyurcsány Ferenc a Facebookon publikált 14 pontja hetedik sorszámú szösszenetében. A kormányzásra készülő káoszkoalíció önjelölt vezérének egyik állandóan visszatérő rögeszméje, hogy Orbán Viktor (és a Fidesz) nem európai, ki akarja vezetni Magyarországot az unióból, és mára végképp elszigetelődött az EU-ban.

A DK elnöke – aki b. nejével együtt az Európai Egyesült Államok itthoni buzgó élharcosa – egyik legszebb bonmot-ja e témában az volt, amikor a parlamentben elmesélte: az Európai Unió nem sárkány, de ha végül is az lenne, ez a sárkány Orbánt fogja legyőzni.

A brüsszeli Politico véleményvezérei valószínűleg nem ismerik az őszödi böszme bősz Orbán-ellenes kirohanásait, mert 2020 Európája negyedik legbefolyásosabb politikusának választották a magyar kormányfőt, aki megelőzi a listán többek között a francia elnököt és a brit miniszterelnököt is. (Erdoğan török elnök a hatodik a sorban, de nézőpont kérése, hogy ő európai vagy nem európai politikusnak számít-e.)

A befolyásos ballib hírportál egyébként nem most „fedezte fel” a magyar kormányfőt, hiszen egy éve ilyenkor a dobogó második fokára helyezte – igaz, akkor az „álmodozók”, most viszont a „cselekvők” kategóriában. Az idei besorolás egyébként érthetőbb, mint a tavalyi, mert fogalmam sincs, miért került Orbán Viktor egy kalapba a klímabálvánnyá vált, Asperger-szindrómás és állítólag időutazó svéd kislánnyal, Tonhalhegy (Thunberg) Grétával, valamint a Der Spiegel által Európa-kapitánynak előléptetett német NGO-hajó parancsnokával, Carola Racketével, aki afrikai migránsokat szokott kihalászni a Földközi-tengerből és önkényesen, illegálisan Olaszországba taxiztatni.

De ez nem is annyira érdekes, hanem az, hogy még az Orbán Viktort nem kifejezetten, sőt kifejezetten nem kedvelő brüsszeli korifeusok is bevallják, amit a balfék Gyurcsányék nem: a magyar kormányfő fontos, megkerülhetetlen és kihagyhatatlan szereplője az uniós politikai színtérnek. Hiába nyilatkozta még EB-elnöki minőségében Soros puszipajtása, hogy Orbán Viktor nem európai vezető, mert az ő első számú gondja az országa, nem pedig Európa, és ez Juncker szerint hatalmas hiba!

E szerint a logika szerint aki szereti a hazáját, az nem európai. Gagyogta ezt az önálló államként csupán kétszáz éve létező miniország habókos-pityókás politikusa, aki ha történelemből és földrajzból nem is, de „adóoptimalizálási” machinációkban verhetetlen volt. Nyilván ezért is értették meg mindig olyan jól egymást a nagy „filantróp” spekulánssal. Aki remélhetőleg minél előbb követi luxemburgi barátját a történelem süllyesztőjébe.

Mi meg nem visszatérünk, hanem maradunk Európában! Mégpedig „nem feltartott kézzel, nem bocsánatkérően”, hogy azért valamiben mégis egyetértsünk a nagy sárkányos mesemondóval.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.