időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Fekete-Győr magára rántotta a poligráfot

Berszán György
2021.03.29. 12:41
Fekete-Győr magára rántotta a poligráfot

Fekete-Győr András elirigyelte Korózs Lajos dicstelen babérjait. Kamuvideóval jelentkezett. Ő is. Nem kellett volna.

Bombahírnek szánta, hogy poligráfos tesztnek vetette alá magát. Majd a sikerrel zárult hazugságvizsgálatról áradozott.

Ő nem hazudik soha. Most mondta a gép. Nem ő, a gép. És nyomban örömködni és fölényeskedni kezdett.

Akkor tisztázzunk csak néhány félreértést!

Egy: Magyarországon büntetőeljárásban bizonyítékként poligráfos teszt eredménye nem használható fel. Amerikában az ötven szövetségi állam közül harmincban tiltják az alkalmazását a büntetőeljárásokban. A teszt alkalmazását a katonai büntetőügyekben a szövetségi legfelső bíróság egyenesen megtiltotta. Segédeszköz, mely jó esetben segíthet abban, hogy a nyomozás milyen irányba folyjon tovább.

Kettő: egy notórius hazudozót, egy kötélidegzetű elvetemült bűnözőt a gép képtelen kiszűrni. A pszichológusok többsége szerint a készülék könnyen becsapható, és bizony erősen megkérdőjelezhetők azok a tudományos feltételezések is, amelyeken az egész vizsgálat alapszik.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. Fotó: Kiss Annamarie / Hajdú-Bihari Napló

Három: nemcsak a megrögzött hazudozók esnek át gond nélkül a teszten, de azok is, akik képesek úgynevezett kontrollált légzésre, a záróizmok manipulálására. Ezzel pont ellentétes hatás érhető el a vizsgált személy javára.

Négy: a kérdéseket a delikvens sosem tudhatja előre. Azokat minden esetben kriminálpszichológus állítja össze, precíz személyiségkutatást követően. Ebből következőleg Fekete-Győr laza dumája, miszerint „lehetőségetek volt olyan kérdést feltenni, amilyet csak akartatok, abból válogattak nekem”, egyszerre közröhej és szakmai nonszensz. Miket küldtek be? Kik? És hogyan válogatták szét őket? Milyen szempontok szerint? Ajjaj!

Öt: kétlem, hogy a nyolc kérdést ne tudta volna előre Fekete-Győr. Ez kizárt. Hogy miért? Azért, mert ez egy propagandavideó. Annál pedig a látszatra sem adnak. Minek is adnának. A gyűlöletre szocializált momentumos kemény mag amúgy sem igényelne ilyesmit.

Végül, miből gondolja ez az ember, hogy neki bemondásra elhiszünk bármit is?

Az egész kamuvideó nem több mesterkélt áltudományosságnál, a politikai hitelessége pedig nulla.

De hogy ennek az alaknak mennyire nincs önértékelése, szét van esve mentálisan, és saját kényszerképzeteinek a foglya, az most pompásan kiderült: kihívta Orbán Viktort! Na, most tényleg nem tudjuk, sírjunk-e vagy nevessünk. (Talán egyszerre a kettőt.) Milyen életszerű ez a politikai életben, ugye? Az esti híradókban gyakran látni, amint politikusok hosszú, tömött sorokban napok óta várakoznak, hogy bejussanak egy jó kis poligráfos vizsgálatra.

Hagyjuk is abba ezt!

Fekete-Győr, maga egy katasztrófa. Maradjunk ennyiben!

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.