Állatmese

A legelésző hiénák, a dögevő antilopok, a genderfluid oroszlánok, a bináris csigák és a bűnbánó zsiráfok nagy örömmel fogadták a lemmingeket, akik viszont nem ébredtek fel.

2021. 07. 06. 9:11
null
Pack of hyenas in Amboseli Kenya Forrás: 123rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hiénák bizonyos csoportja úgy döntött egy szép napon, hogy „felébredt” (woke), és szakít addigi életével. Ezek aztán megtagadták a dögevést. Egy részük kivizsgáltatta magát, és kiderült, nincs elég ellenanyag a vérükben, vagyis nem biztos, hogy védettek a butulizmus ellen. Másik részük viszont úgy érezte, ameddig nem kapnak az elhullott állatoktól egy aláírt és két tanúval is ellenjegyzett nyilatkozatot, miszerint nevezett elhullott állat beleegyezését adja, hogy halála után testét elfogyasszák, addig dögöt enni barbárság.

Ezek a hiénák egyesültek, NGO-ba tömörültek, otthagyták elmaradott, „boomer” társaikat, s legelészésbe fogtak, egyszersmind elkezdték népszerűsíteni a fűfogyasztást.

Itt kezdődött a baj.

Ugyanis az antilopok egy csoportja is felébredt egy szép napon, és rádöbbent, miszerint eddigi életmódjukkal kipusztítják a sztyeppe és a szavanna ősi gyeptársulásait, ezért haladéktalanul fel kell hagyniuk a legeléssel. NGO-ba tömörültek, röplapoztak, továbbá bejártak az antilopiskolákba, népszerűsítendő az elhullott állatok fogyasztását, amellyel a kis felébredt antilopok nagy hasznot hajtanának a túlterhelt környezetüknek, és megóvnák az ősi gyeptársulásokat.

Az antilopszülők nagyobb része ellenezte a woke antilopok mozgalmát, és elkergette őket az antilopiskolák környékéről is, amiből kiviláglott, túl sok még a boomer antilop. S ez még csak hagyján, de a woke antilopok egyszer csak összetalálkoztak a legelésző woke hiénákkal, és azonnal kitört a felébredtek háborúja.

Eközben a zsiráfok egy csoportja szintúgy felébredt, és rádöbbent, hogy eddigi életmódjuk halálos veszélyt jelent a lombkoronákra, ezért úgy döntöttek, északra vándorolnak, ahol nincsenek fák, így nem is eshetnek kísértésbe. El is indultak a woke zsiráfok, nagyobb részük már útközben megdöglött, együtt a legelésző hiénákkal és a dögevő antilopokkal, de néhányan eljutottak északra, ahol találkoztak azokkal a felvilágosult baglyokkal és sarki rókákkal, akik megtagadták a lemmingfogyasztást, mert a lemmingeknek is vannak jogaik. Ezek nagyon leszidták a vonuló zsiráfokat, amiért azok olyan magasan hordták az orrukat, hogy észre sem vették, mennyi vonuló lemminget tapostak el. A vonuló zsiráfok aztán megdöglöttek a szégyentől meg az éhségtől, egy haldokló kis zsiráf még megkérdezte anyukájától elhaló hangon, „mondd, mama, nem vagyunk mi teljesen hülyék?”, s a válasz az volt, hogy „de”...

Azt pedig már a lemmingek figyelték meg, hogy feltűnt a környéken néhány woke hiéna, s éjszakánként, mikor nem látta senki sem, belezabáltak a zsiráfdögökbe. Napközben pedig úgy tettek, mintha legelnének. Hasonlóképpen a woke antilopokhoz, akik az éj leple alatt legelésztek, napközben pedig csipesszel az orrukon a zsiráfdögökből eszegettek, vagy legalábbis úgy tettek.

Mindeközben odalent, délen további problémák akadtak, ugyanis egyre többen ébredtek fel. Így például a hímnős csigák woke csoportja úgy döntött, többé nem hímnősek, hanem igenis binárisok, egyikük nőstény, másikuk pedig hím, és kéretik eszerint eljárni.

Ezzel párhuzamosan a woke oroszlánok viszont rádöbbentek, hogy ők nem bináris személyek többé – vagyis:

„A nembináris nemi identitás (angolul: non-binary, röviden enby) gyűjtőfogalom a transznemű spektrum olyan nemi identitásaira, amelyek nem kizárólag férfi vagy női identitások, azaz ezen a kétpólusú (bináris) felosztáson kívül esnek. Szintén használatos az angolból átvett genderqueer (ejtsd: [ˈdʒɛndɐkwɪə̯], queer gender: eltérő társadalmi nem) vagy gendernonkonform megnevezés. A nembinárisságnak nincs köze a biológiai nemhez vagy a nemi jelleghez; vannak interszex emberek is, akik nembinárisként azonosulnak. A nemi identitás megkülönböztetendő a romantikus illetve szexuális orientációtól: ezek nembináris emberek esetében is éppoly különbözők és sokfélék lehetnek, mint bináris emberek (cisz- vagy transznemű nők és férfiak) számára. A nembináris nemi identitás nem feltétlenül ismerhető fel egy személy megjelenésén vagy viselkedésén: a nembináris emberek a nemi identitásukat különböző módokon fejezhetik ki.

A nembinaritásba tartoznak azok az emberek is, akiknek a nemi identitása több nem (például a férfi és a női) között mozog: ez a genderfluid identitás (fluid: folyadék angolul). Vannak továbbá olyan nembináris személyek, akik ideiglenesen vagy állandóan egy nemhez tartozónak sem érzik magukat: ebben az esetben agender (nemmentes) identitásról beszélünk. Ezeken túl is léteznek további fogalmak az egyes emberek saját nemének leírására. Nembinárisok lehetnek azok is, akik magukat egy harmadik nemhez tartozónak érzik – bizonyos országokban, például Németországban erre hivatalos törvényes lehetőség is van. Az olyan nyelvekben, ahol a személyes névmásoknak nyelvtani neme van – mint például az angolban –, sok nembináris ember a nemsemleges névmás használatát preferálja. Angolul ez a leggyakrabban az egyes számú they.” (Hát nem cuki, de most tényleg! És erre már van tanszék is!)

Amikor a woke oroszlánok mindezt elolvasták, megtanulták, majd önmagukra ismertek hirtelen, az oroszlánok királya megkérte őket, hogy takarodjanak onnan az anyjuk keservébe. A sértődött genderfluid oroszlánok el is mentek, és elkezdtek barátkozni a bináris csigákkal, de ezt tényleg csak éjjel tehették meg, mert ez mindenkinek sok volt egy kicsit.

S aztán nem beszéltünk még a woke nyulakról, akik rádöbbentek, hogy túl szaporák és ezzel veszélybe sodorják a világot, mert túl sok szén-dioxidot termelnek, ezért aztán befejezték a szaporodást, a baknyulak összeálltak a baknyulakkal, a nőstények meg a nőstényekkel, viszont mégis csak szerettek volna nevelgetni valamit, ezért követelték, hogy örökbe fogadhassanak veszélyeztetett és kihalófélben lévő tengeri teheneket. Ezt a woke hatóság engedélyezte is számukra, miáltal a tengeri tehenek nagyon hamar kihaltak, a woke nyulak pedig fel voltak háborodva ilyen felelőtlenség láttán, mert meg voltak győződve arról, hogy a tengeri tehenek csak azért pusztultak el a kényelmes és minden igényt kielégítő nyúlüregekben, mert képtelenek voltak elviselni a nevelő nyulak szokásostól eltérő nemi identitását.

Ekkor a nyulak követelték, hadd fogadhassanak örökbe vándorló, menekülő lemmingeket, meg is kapták az engedélyt, ám amikor megjelent a határokon hárommilliárd lemming, a hülye nyulak is betojtak, bezárkóztak az üregeikbe, s ha bekopogtak hozzájuk a hatóság emberei, hogy „itthon vannak, kérem szépen?”, akkor kikiabáltak, hogy „nincsenek!”, így aztán a lemmingek mindent elleptek, mindenhová beköltöztek, a legelésző hiénák, a dögevő antilopok, a genderfluid oroszlánok, a bináris csigák és a bűnbánó zsiráfok pedig nagy örömmel fogadták az özönlő lemmingeket, akik viszont nem ébredtek fel, csak rágtak és zabáltak és szaporodtak egyfolytában.

Itt tartunk most. És feszülten várjuk, mi fog történni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.