Vasárnapi szakszervezet

Hogy Magyarországon az emberi méltóság tisztelete ilyen alacsony szinten áll, az szorosan összefügg az érdekvédelem hiányosságaival.

Pethő Tibor
2017. 10. 29. 20:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap reggel harangoznak, és süt a nap. Finom a reggeli, ráérünk baráti társaságban falatozni az erkélyen. Kolbász, abált szalonna, rántotta, baracklekvár. Tej, tea, kávé, paprika, paradicsom, házi sajt. Panaszkodásra semmi okunk. Egyelőre.

Aztán váratlanul megszólal egyikünk telefonja; jó barátom felesége az okos jószág képernyőjére néz, és elsápad. Főnöke arca jelenik meg vele szemben. Nesze neked, vasárnap! Mit akarhat? Sőt: mit akarhat ez már megint? – gondoljuk mi, mellette ülők a nevében is. Ő talán nem gondol ilyesmire, megszokta, hogy zaklatják. Egy kereskedelmi cégnél dolgozik középvezetőként; felpattan tehát, és órányi időre visszavonul a társaságtól: valamit – ki tudja, mit, de az bizonyossá válik, hogy hétfőn is elintézhető ügyet – rálőcsölt munkatársaira a főnök főnöke. Szeszélyes ember, ha beosztottjai nem eléggé elővigyázatosak, könnyen az utcán találhatják magukat. Hogy nem sürgős ügy? Mindegy. Neki éppen most csípi a szemét. Utána kell hát járni a dolognak.

Miután egy óra elteltével visszatér a reggelizőasztal maradványaihoz, tovább nyomogatja a gépét. A közvetlen főnökkel csetel, a nagyfőnök reakcióját latolgatják. Mire elteheti végre a készüléket, rádöbben: fuccs ennek a napnak is, fuccs a jókedvnek, a pihenésnek.

Kész, passz. Ő most dolgozik.

Ugyanez a jelenet harminc éve: szól a harang, süt a nap. Finom a reggeli, ráérünk baráti társaságban falatozni az erkélyen. Kolbász, abált szalonna, rántotta, baracklekvár. Tej, tea, kávé, paprika, paradicsom, házi sajt. S a többi s a többi.

A telefon viszont nem szólal meg. Ha akarna, se tudna. De nem akar. Ugyanis nincs. Esztendők óta ígéri a posta, de sajnos annyi az igénylő, hogy bőven meghaladja kapacitásukat. Van fülke elegendő, tessék azt használni, elvtársak. A főnök tehát nem jelentkezik. Mondjuk ha nagyon sürgős lenne, küldhetne táviratot. Az viszont drága, sürgős dolog pedig nem akad ekkoriban mifelénk. Majd hétfőn ad acta tesszük ügyeinket – már ha van mit. Marad hát a nyugalom, a béke, a csöndes diskurálás legújabb moziélményeinkről, írókról, esetleg a hivatalba lépő Grósz-kormányról és az új adórendszerről.

Megelőzendő a gondolatot, hogy netán a hanyatló Kádárt és az oroszokat sírom éppen vissza sunyi rafinériával, hadd nyugtassam meg a kedves olvasót: egészen másról van szó. És – mielőtt bárki azt hinné – nem napjaink egyre szédítőbb iramú technikai fejlődéséről, a fogyó éveinket behálózó masinákról kívánok beszélni.

Nézzünk magunkra és magunkba. Ha ennek nyomán megtörtént a ráébredés, bátran jelentsük ki: először is arról az emberségünket letaglózó bunkóságról kell tárgyalnunk egymással, kedves olvasó, ami eluralkodott-felerősödött-megszületett (a kívánt szó aláhúzandó) köreinkben. Képtelenek vagyunk belátni, hogy beosztottjainkat nem illendő zavarni a szent vasárnapon (legfeljebb ha tényleg ég az a bizonyos sokat emlegetett ház), mint ahogy azt is képtelenek vagyunk belátni, hogy a főnöknek sincs joga ilyenkor zaklatni munkatársait. Inkább tűrünk. Legalább praktikus okokból fogadjuk el a harmadik parancsolatot. Mások pedig engedjék meg nekünk, hogy ezt a kegyelmi huszonnégy órát a családdal, barátainkkal tölthessük. Vagy akivel akarjuk – csak éppen munkával ne.

A második ok az elsőből következik. Hogy Magyarországon – és általában itt, Kelet-Európában – az emberi méltóság tisztelete ilyen alacsony szinten áll, az szorosan összefügg jogaink semmibevétele mellett az érdekvédelem hiányosságaival. Ne kerteljünk: hazánkban 1948 óta de facto nincsenek (legfeljebb bizonyos pillanatokban elvétve akadnak) szakszervezetek. Mázsásra hízott, kamera előtt nagy hangon szónokló szakszervezeti vezetők persze vannak. Demagóg lennék? A munkavállalók körülményeit figyelve – aligha. A munkásállamnak, népi hatalomnak mondott bolsevik rendszer éppen azt számolta fel, amire nap nap után hivatkozott: a dolgozók érdekvédelmét. A demokrácia negyedszázada pedig kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a lerongyolt mozgalom feltámadjon. Nem is állt ez különösebben érdekében Gáspár Sándor örököseinek; ők ugyanis a mindenkori hatalommal igyekeztek pariban lenni. A társadalmi különbségek mindeközben állandósultak, ijesztő módon megnőtt a szegény emberek száma, az állásuk elvesztésétől rettegők önkizsákmányolása pedig általánossá vált. (Arról ne is beszéljünk, hogy mindez milyen torzulásokat okoz a társadalom lelkialkatában.)

Tíz évvel ezelőtti Eurobarométer-felmérést olvasok a szakszervezetek hiteltelenné válásáról: akkor a válaszadók kevesebb mint egynegyede (23 százaléka) bízott bennük, míg az Európai Unió tagállamaiban átlagosan ezt jóval meghaladva, 39 százalékon állt a bizalmi index.

Javult volna a helyzet? Aligha. Hiszen miről értesülhettünk azóta? Például annak a vezető szakszervezetisnek az ügyéről, aki egy visegrádi luxusszálloda VIP-lakosztályában pihente ki – a tagság által befizetett pénzen – az érdekvédelem fáradtságait. Jól emlékezhetünk annak a másik „érdekvédőnek” a kijelentésére is, aki minisztériumi állásba menve gúnyosan így kommentálta előrelépését: „Csak nem fogok egész életemben szakszervezeti vezető maradni!”

Térjünk vissza az immár képzelt vasárnapi teraszra. Harangoznak, süt a nap. Ülünk a szépen terített asztalnál. A főnök nem hív minket telefonon. Nem is merészelne ilyesmit tenni. Mert már nem félünk, kinyitottuk a szánkat, elzavartuk Gáspár Sándor örököseit. Alulról építkezve pedig megteremtettük az igazi szakszervezeteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.