Magyarok karácsonya

A konszenzus, a lelki egység mintha veszni látszana. Ismét szemben áll magyar a magyarral.

Szerető Szabolcs
2017. 12. 25. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közjogi méltóságaink jelenlétében köszöntötték éppen egy hete a vajdasági Lajkó Miklóst, az egymilliomodik honosított új magyar állampolgárt. Az esemény azt üzente, hogy megvalósult, helyreállt a magyar nemzet lelki, közjogi egysége. Amikor a 2010-es politikai fordulat után a parlament csaknem teljes egységben, tehát messze nem csak a jelenlegi kormánypártok szavazataival döntött a kettős állampolgárság ügyében, nagy lépést tettünk régebbi és frissebb sebek begyógyítása felé; elmondhattuk, van olyan kérdés, amely összeköt bennünket, amelyben élő valóság a nemzeti konszenzus.

Sajnos az utóbbi idők folyamatai alapján könnyen lehet, hogy erről hamarosan már csak múlt időben beszélhetünk. A konszenzus, a lelki egység mintha veszni látszana. Ismét szemben áll magyar a magyarral, és itt természetesen nem a demokráciákban szokásos belpolitikai megosztottságra gondolok (amúgy is: hol vagyunk már attól?). Karácsonykor nálunk ennek – kis túlzással – hagyománya van: 2001-ben ilyentájt rohanta le ellenfelét és a magyar közéletet az akkori balliberális ellenzék a 23 millió románt emlegető hatásos kampányával. Amit aztán megfejelt 2004 decemberében a fájdalmas emlékű népszavazáson – már kormányon – képviselt álláspontjával. Pedig ha akkor nem csupán a pillanatot akarta volna uralni, ha a vezetője államférfi, akkor új alapokra helyezhette volna a baloldal és a nemzet viszonyát, és most a határon túliak szavazatai miatt sem fájna a feje. (Jegyezzük meg itt is: a határon túli, magyarországi lakóhellyel nem rendelkezőknek csak egy szavazatuk van; listára voksolhatnak, egyéni jelöltre nem.)

Ezen a traumán sikerült aztán túllendülni bő hét évvel ezelőtt. A mai kormányról azonban mostanra egyre többen gondolják úgy itthon – és talán jó néhányan már a határon túl is –, hogy a patetikus szónoklatok mögött pusztán szavazógépeknek tekinti a honosított állampolgárokat. Hogy arcátlanul igyekszik aprópénzre váltani a történelmi igazságtétel gesztusát, miközben például a gyakorlatban erőtlenül támogatja a magyar autonómiatörekvéseket. És természetesen a másik oldal, a nem oly régi sebek ejtője sem tanul vagy felejt: a változó hazai közhangulatot meglovagolva ismét a határon túliak ellen kampányol. Ez a győzelemhez édeskevés, de egy-két százalékot vagy mandátumot hozhat.

Ami igazán fájdalmassá teszi a kiújuló nemzetpolitikai konfliktust, az a magyarságot sújtó kivándorlási válság. A folyamat okai összetettek, méltánytalan lenne az egészet a jelenlegi kormány nyakába varrni. Ám azt szóvá lehet tenni, hogy miközben más problémát már-már kozmikussá nagyít, ennek kezelésére mintha nem lenne ideje, energiája, ötlete. De nemcsak hiba, hanem bűn is, amit itt elkövet: tudatosan szít feszültséget a magyarok között, amikor a külföldön dolgozók, élők szavazása előtti technikai akadályt nem hajlandó lebontani, azaz nem engedi ezeknek a magyaroknak a levélben való szavazást. Tudjuk, értjük, miért teszi, ám ez így nemzetellenes politika. És a legkevésbé jogi kérdés. A kormány ezzel világos üzenetet küld az anyaországot különböző okokból, ideiglenesen vagy tartósan elhagyóknak: nem tekinti őket a nemzet részének. Nem szeretné, ha részt vennének a hazai közügyekben, talán azt sem bánja, ha maradnak ott, ahol vannak.

A karácsony sok magyar családnak a kivándorlás miatt a szétszakítottságot jelenti. A kárpátaljai magyarok az ukrán nacionalizmus tombolása, a nyelvtörvény, az erdélyiek a jövő évi román állami ünnepségsorozat miatt aggódhatnak. És így tovább. A nemzeti egység nagy kincs az ilyen időkben. Megőrzéséhez csak néhány gesztus kellene a hazai politika részéről. Jó lenne hinni, nem csak üres szólam, hogy Manchestertől Csíkszeredáig egy nemzethez tartozunk. Meg hogy minden magyar felelős minden magyarért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.