„Gepárd és űrhajó”, „Rudi és fickó”, „Barack és szilva”, „Alma és körte”: ezek mind működő, vagy egykor működött vendéglátóipari egységek. A „Napfény és Maláta” nyugodtan lehetne egy gasztro-kocsma, de valójában kettő. Szeged legjobb kézműves sörös helyei, melyek után azért érdemes megemlíteni a Kapcát, a Sörök házát és a Cirmit, melyek szintén a minőségi sör rajongóinak a találkozóhelyei a Napfény Városában.
A Maláta söröző és grillkert 2014 májusában nyitotta meg kapuit Szeged belvárosában. Tehát még a hősidőkben, amikor több, ma már meghatározónak számító főzde jó esetben csak ötlet-szinten létezett. A modell a korábbi évben 20 csappal nyitott Élesztő lehetett, mely máig őrzi helyét a fővárosi élbolyban.
A hangulatos, igényes, árnyas kert hamar megtelt, a nyitás után pár héttel esténként már sorba kellett állni a pultnál, pedig annyian tüsténkedtek ott, ahányan elfértek. Később megnyitották a boltíves, magas belterű belső részt is, melynek szintén megnyerő az atmoszférája.
A falakon berámázott plakátok és festmények, a sörválaszték színes krétával felírva a pult mögötti fekete táblán olvasható. A könyvekkel megrakott polcok növelik az otthonosságérzést.