Napfény és Maláta

A Maláta söröző és grillkert 2014 májusában nyitotta meg kapuit Szegeden. A „Napfény műterem” pedig az egyik legjobb gasztro-kocsma országos szinten.

Borbély Zsolt Attila
2021. 05. 28. 18:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Gepárd és űrhajó”, „Rudi és fickó”, „Barack és szilva”, „Alma és körte”: ezek mind működő, vagy egykor működött vendéglátóipari egységek. A „Napfény és Maláta” nyugodtan lehetne egy gasztro-kocsma, de valójában kettő. Szeged legjobb kézműves sörös helyei, melyek után azért érdemes megemlíteni a Kapcát, a Sörök házát és a Cirmit, melyek szintén a minőségi sör rajongóinak a találkozóhelyei a Napfény Városában.

A Maláta söröző és grillkert 2014 májusában nyitotta meg kapuit Szeged belvárosában. Tehát még a hősidőkben, amikor több, ma már meghatározónak számító főzde jó esetben csak ötlet-szinten létezett. A modell a korábbi évben 20 csappal nyitott Élesztő lehetett, mely máig őrzi helyét a fővárosi élbolyban.

A hangulatos, igényes, árnyas kert hamar megtelt, a nyitás után pár héttel esténként már sorba kellett állni a pultnál, pedig annyian tüsténkedtek ott, ahányan elfértek. Később megnyitották a boltíves, magas belterű belső részt is, melynek szintén megnyerő az atmoszférája.

A falakon berámázott plakátok és festmények, a sörválaszték színes krétával felírva a pult mögötti fekete táblán olvasható. A könyvekkel megrakott polcok növelik az otthonosságérzést.

A járvány elleni védekezés idején 2020/21 telén is nyitva tartottak elvitelre és házhoz szállítás céljából. Az elviteles menü tartalmazott többek között pizzákat, burgereket, grillezett kolbászt, csülköt, ropogós csirkecsíkokat, rántott sajtot, fish and chips-et, Cézár salátát, csapolt és palackos söröket. Helyben is hasonló a választék, jelenleg a honlapon nem érhető el erre nézve érdemi információ, a netpincéres link van csak megadva.

Az italválaszték impozáns. A helyben fogyasztás novemberi betiltása előtt 12 csapot működtettek, mindegyikből prémium magyar vagy import sör folyt. Kínáltak 25 palackos sört is. Tartanak minőségi magyar borokat és kiemelkedő töményitalokat elérhető áron.

Az árak értékarányosak. Pizzák 1490 és 2490, burgerek és húsételek salátával és sült burgonyával 2290 és 3290 forint között kaphatóak. A sörök ára követi a minőséget, 650 és 1800 forint között mozog.

Jellemzően sörújdonságokat kóstolgattunk itt évről évre, jellemzően csapról, de egy alkalommal csirkeszárnyakat is rendeltünk a sör mellé. Korrektül elkészített, katarzismentes ételt kaptunk.

A kiszolgálás kedves, udvarias, legutóbb, 2020 késő őszén alkalmunk volt elbeszélgetni hosszabban az egyik felszolgálóval, aki kezdet kezdetétől ott dolgozik. Felkészült, érdeklődő, kommunikatív, motivált embert ismertünk meg benne, hozzá hasonlóról álmodik minden munkaadó.

A Maláta az a hely, ahová, ha tehetem, rendszeresen vissza fogok járni életem hátra levő részében.

A Maláta kézműves sör- és grillkert elérhetőségei:

Szeged, Somogyi utca 13.

Telefonszám: +36 30 190 2500

Honlap: https://www.facebook.com/malatakezmuves/

E-mail-cím: [email protected]

A „Napfény műterem”

Néhány évvel a Maláta után nyitott meg Szeged szívében a „Napfény műterem”, mely az egyik legjobb gasztro-kocsma országos szinten. A beltér kiképezésekor megannyi egyedi megoldást alkalmaztak, a végeredmény otthonos, vendégmarasztaló. Rengeteg zöld növény, hangulatos berámázott régi film- és reklámplakátok, illetve fotók a békeidőkből, falra szerelt polcon jól összeválogatott dísztárgyak a madárkalitkától a régi sörök és borosüvegeken át a teáskannáig, falnak támasztott gitár. Nyáron hangulatos belső udvari terasz.

Az ételkínálat fő iránycsapása a sörökhöz illő pub-food: burgerek, gyros-tál, roston sült húsok, sörkísérő vegyes tálak. Kínálnak az általunk rendelt ételeken kívül többek között rillete-et, csirkemelles gnocchi-t, zöldséges brassóit, rib eye steaket, desszertként churrost és belga csokiszuflét.

Az árak értékarányosak. Az aktuális étlap ezidőtájt nem érhető el a világhálón, a legutóbbi érvényes menüben az előételek és saláták ára 1450 és 2990, burgereké körettel együtt 1990 és 3450, főételeké 2190 és 3990 között mozgott, desszertek egységesen 1290 forintba kerültek. Kínálnak hétköznap délben rendkívül kedvező árú két vagy három fogásos ebédet.

Az elmúlt években több ízben is ellátogattunk e remek helyre, sosem csalódtunk. A Szegeden megrendezett „A magyar borászat fenegyerekei” nevű borkóstoló mindkét kiadása jó apropó volt arra, hogy az estét a Napfény műteremben zárjuk. A német, a román és a magyar nyelvben egyaránt van arra közmondás, hogy sörre igyunk inkább bort és ne borra sört, de a tapasztalat felülírja a népi bölcsességet. Ilyen formán: „sörre bor mindenkor, borra sör mindenkör”.

A Napfényben ettünk barna sörrel készült fish and chips-szet, mely ízletes volt, tisztes adag. Ropogós panír, friss hal. Kóstoltunk többféle burgert, ezek is jók voltak, a húspogácsát kissé túlsütik, de összességében jó a harapásélmény. A vegyes kolbásztál korrekt, nem kiugró, de élvezhető, akárcsak a tatárbifsztek, amit sajnos darálnak, nem vagdosnak. A túrógombóc finom volt, jó állagú, elég lett volna rajta a gyümölcsmártás, a csokis inkább zavart minket, azzal jobb lett volna nem áthúzni a fogást. Van amikor a kevesebb több.

A kiszolgálás udvarias, törekvő, a pincérek fiatalok, gyorsak, kedvesek. Kiváló söröket kínálnak részint palackban, beleértve külföldi különlegességeket is (pl. Mikkeller), részint tucatnyi csapról. Remek ajánlat a sörkóstoló, melynek keretében 1500 forintért 5-féle sört lehet megismerni, decis mennyiségben. Hogy melyik ötöt, azt egyébként ők határozzák meg, de szép válogatást adnak az éppen aktuális csapolt kínálatból. Mindemellett a borlap is korrekt, húsz tételt kínálnak a magyar élvonalból, valamennyit kimérik decire, továbbá tartanak minőségi pálinkákat is.

Úgy tudják szegedi barátaim, hogy a két hely mögött ugyanazon tulajdonosi kör áll. Akár így van, akár nem, a Napfény még a Malátánál is jobb hely. Ide is érdemes visszajárni.

A Napfény műterem elérhetőségei:

Szeged, Széchenyi tér 2/a

Telefonszám: +36 30 952 6500

Honlap: https://www.facebook.com/napfenymuterem/

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.