Dunaszerdahely szimbolikus város minden szempontból. Itt együtt van a magyar múlt, jelen és jövő. Emlékezhetünk a brutális rendőrattakra, de reményt ad a minden magyarul érző lélekben rezonanciát keltő Ismerős Arcok dal, a „Nélküled”, mely 2014 óta a helyi labdarúgó csapat, a DAC szurkolótáborának a himnusza.
Dunaszerdahelyet nem tudta idegenné tenni az agresszív szlovák nacionalizmus, itt minden további „hacsak” és „ámbátor” nélkül otthon érezhetjük magunkat magyarként. Az utcán főként magyar szó hallatszik, s növeli az otthonosságérzést az is, hogy mind a Lipóti pékségnek, mind a Szicsek pálinkaháznak van itt külön saját üzlete.
A város gasztronómiájának büszkesége, a „Villa Rosa” nemcsak Dunaszerdahely, de az egész Felvidék kiemelkedő étterme, amit jelez a megannyi elnyert szakmai díj is, beleértve a Szakácsok és cukrászok szlovákiai egyesülete, a Szlovákiai sommelier szövetség és a Szlovákiai szőlőtermelők és borászok egyesülete által évente odaítélt „Gurman Award” egyik díját, melyet az adott év legjobbnak ítélt tematikus étterme kap meg.

Fotó: Borbély Zsolt Attila
A beltér hangulatos, igényes, a nagypolgári és a rusztikus elemeket ügyesen elegyítik. A kandallóban télidőben pattog a tűz. Az asztalon gyertya ég, patinás gyertyatartóban. Só- és borslisztszóró helyett minőségi só- és borsdaráló várja a vendéget. A Kukkonia feliratú víz kapcsán e márkanévről, mely az étlapnak és itallapnak egyaránt visszatérő motívuma, pincérünk szívesen mesél, de a honlapról is megtudhatjuk, hogy egy 2014-ben alapított civil társulás eredményeképpen jött létre, mint a lokális és minőségi termékek védjegye. Mi is lehet ennél fontosabb? Megkülönböztetni és védeni azt, ami a mienk, és ami különleges minőséget hordoz.
A konyha a helyi alapanyagokra, magyar és nemzetközi ízharmóniákra alapoz. Mint megtudtuk, van saját zöldséges kertjük, állatokat is tenyésztenek. Itt komolyan veszik a sokfelé csak marketingszövegként alkalmazott „farm to table”-jelszót.
A vírusjárványt szűkített, házhozszállításra kínált naponta változó ételsorral igyekeztek túlélni. A 2021 tavaszán a honlapon elérhető állandó étlapon szerepel többek között hideg kacsamáj lilahagyma lekvárral és marinált jégcsapretekkel, sütőtökös nudli márványsajttal, pirított gesztenyével, konfitált marhapofa paradicsommártással és petrezselymes burgonyakrémmel, marhasteak vargányás kacsamájas raguval és héjában sült burgonyával.

Fotó: Borbély Zsolt Attila
Az itallap kiemelkedő. A borlap gerincét a Világi pincészet mintegy húszféle bora képezi, de kínálnak ugyanennyi import tételt is, Magyarország legjobbjaitól 3-3 vörös és fehérbort, továbbá néhány kiemelkedő francia és olasz tételt. A töményválaszték is igényes, külön kiemelném a Kukkónia gyümölcspárlatokat. Tartanak helyi kézműves söröket, ezeken kívül örömmel fedeztük fel a választékban a Csíkszentsimoni Sörmanufaktúra krémsörét is, szép gesztus ez az elszakított sorstársak irányában. Nem mellesleg a sör is jó, amit a „másik oldalon” csak azért pocskondiáznak és minősítek le, mert a magyar kormány besegített a gyártónak a márkanév ügyében folytatott perben a Heineken nyomás alá helyezésével.