A Felvidék meghatározó étterme: a dunaszerdahelyi Villa Rosa

A konyha a helyi alapanyagokra, magyar és nemzetközi ízharmóniákra alapoz, van saját zöldséges kertjük, állatokat is tenyésztenek.

Borbély Zsolt Attila
2021. 06. 09. 11:03
null
A dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem Fotó: Borbély Zsolt Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dunaszerdahely szimbolikus város minden szempontból. Itt együtt van a magyar múlt, jelen és jövő. Emlékezhetünk a brutális rendőrattakra, de reményt ad a minden magyarul érző lélekben rezonanciát keltő Ismerős Arcok dal, a „Nélküled”, mely 2014 óta a helyi labdarúgó csapat, a DAC szurkolótáborának a himnusza.

Dunaszerdahelyet nem tudta idegenné tenni az agresszív szlovák nacionalizmus, itt minden további „hacsak” és „ámbátor” nélkül otthon érezhetjük magunkat magyarként. Az utcán főként magyar szó hallatszik, s növeli az otthonosságérzést az is, hogy mind a Lipóti pékségnek, mind a Szicsek pálinkaháznak van itt külön saját üzlete.

A város gasztronómiájának büszkesége, a „Villa Rosa” nemcsak Dunaszerdahely, de az egész Felvidék kiemelkedő étterme, amit jelez a megannyi elnyert szakmai díj is, beleértve a Szakácsok és cukrászok szlovákiai egyesülete, a Szlovákiai sommelier szövetség és a Szlovákiai szőlőtermelők és borászok egyesülete által évente odaítélt „Gurman Award” egyik díját, melyet az adott év legjobbnak ítélt tematikus étterme kap meg.

A dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem
Fotó: Borbély Zsolt Attila

A beltér hangulatos, igényes, a nagypolgári és a rusztikus elemeket ügyesen elegyítik. A kandallóban télidőben pattog a tűz. Az asztalon gyertya ég, patinás gyertyatartóban. Só- és borslisztszóró helyett minőségi só- és borsdaráló várja a vendéget. A Kukkonia feliratú víz kapcsán e márkanévről, mely az étlapnak és itallapnak egyaránt visszatérő motívuma, pincérünk szívesen mesél, de a honlapról is megtudhatjuk, hogy egy 2014-ben alapított civil társulás eredményeképpen jött létre, mint a lokális és minőségi termékek védjegye. Mi is lehet ennél fontosabb? Megkülönböztetni és védeni azt, ami a mienk, és ami különleges minőséget hordoz.

A konyha a helyi alapanyagokra, magyar és nemzetközi ízharmóniákra alapoz. Mint megtudtuk, van saját zöldséges kertjük, állatokat is tenyésztenek. Itt komolyan veszik a sokfelé csak marketingszövegként alkalmazott „farm to table”-jelszót.

A vírusjárványt szűkített, házhozszállításra kínált naponta változó ételsorral igyekeztek túlélni. A 2021 tavaszán a honlapon elérhető állandó étlapon szerepel többek között hideg kacsamáj lilahagyma lekvárral és marinált jégcsapretekkel, sütőtökös nudli márványsajttal, pirított gesztenyével, konfitált marhapofa paradicsommártással és petrezselymes burgonyakrémmel, marhasteak vargányás kacsamájas raguval és héjában sült burgonyával.

A dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem
Fotó: Borbély Zsolt Attila

Az itallap kiemelkedő. A borlap gerincét a Világi pincészet mintegy húszféle bora képezi, de kínálnak ugyanennyi import tételt is, Magyarország legjobbjaitól 3-3 vörös és fehérbort, továbbá néhány kiemelkedő francia és olasz tételt. A töményválaszték is igényes, külön kiemelném a Kukkónia gyümölcspárlatokat. Tartanak helyi kézműves söröket, ezeken kívül örömmel fedeztük fel a választékban a Csíkszentsimoni Sörmanufaktúra krémsörét is, szép gesztus ez az elszakított sorstársak irányában. Nem mellesleg a sör is jó, amit a „másik oldalon” csak azért pocskondiáznak és minősítek le, mert a magyar kormány besegített a gyártónak a márkanév ügyében folytatott perben a Heineken nyomás alá helyezésével.

A dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem
Fotó: Borbély Zsolt Attila

Az árak értékarányosak. Előételeké 8 és 13, leveseké 3,9 és 5,9, főételeké 12 és 25 euro között mozog, a desszertek egységesen 3,9 euroba kerülnek.

A kiszolgálás olyan, amilyennek megálmodható, akár a vendég, akár a munkáltató által.

Pincérünk lelkes, motivált, felkészült és mindemellett jól kommunikál. Fogadófalatként helyben sült kenyér és termelői tejfel érkezik. Remek kezdés. A halászlé ízletes, a lé sűrű, friss ízhatású, a hal jó állagú, jó ízű. A savanyított ponty lehetne savasabb, édessége pedig visszafogottabb, de így is örömünkre szolgál. A szarvasgerinc ízletes, szépen készült, a padlizsánnal fedett burgonya-gratin nem teljesen meggyőző.

A dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem
Fotó: Borbély Zsolt Attila

A csokitorta jó minőségű alapanyagból készült, korrekt, élvezetes, a fagylalt állaga még finomítható, kellemes gyümölcsmártással, málna- és áfonyaszemekkel tálalják.

Maradandó élményünk volt a Villa Rosa, bármikor örömmel térnénk ide vissza.

Villa Rosa étterem

Elérhetőségek:

Dunaszerdahely, Jesenskeho 6.

Telefonszám: +421 315 902 770

Honlap: https://www.villarosa.sk

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.