Enni jó – Itt különösen az

Az északi part kulináris fellegvárának tekinthető Balatonfüred egyik új sztárja, az „Enni jó”.

Borbély Zsolt Attila
Forrás: Mediaworks2021. 06. 21. 12:37
null
A képek a szerző felvételei.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Konyha egyre bővülő Balaton-kalauza meggyőző bizonyítéka annak, hogy a belföldi turizmus legkedveltebb célpontját elérte a vendéglátás „gasztro-forradalomnak” is nevezett minőségelvű megújulása. Egyre több a szezonális, helyi és minőségi alapanyagokból dolgozó, kreatív ételeket kínáló bisztró, a speciality kávézó, igényes reggeliző s prémium cukrászda. (A jeles gasztronómiai szaklap júniusi számának melléklete a télen is nyitva tartó minőségorientált éttermeket, pincészeteket, borbárokat összefogó Balatoni Kör „Kóstold körbe” című brosúrája, mely 70 remek tippet ad a tóparti nyaraláshoz.)

S hiába kísérli meg évről évre az ellenzék a kormány ellen hangolni a közvéleményt azzal, hogy elszaladtak a balatoni árak, nincsenek szabad strandok, stb. stb., a kollektív tapasztalatanyag ennek ellentmond. A lángos nem drágább, mint a főváros turizmusfrekventált negyedeiben, az éttermek árai is követik jellemzően a minőséget. Persze, ahogy az országban mindenfelé, itt is akadnak különösen jó ár-érték arányú helyek s néhány olyan is, ahol erősen fogott a ceruza az árlap megszerkesztésekor. Ezt végül is a nagy számok törvénye diktálja.

Hadd szóljak most, a júniusi kánikulában az északi part kulináris fellegvárának tekinthető Balatonfüred egyik új sztárjáról, az „Enni jó”-ról a tavalyi tapasztalatok fényében. Mert bizony minden évben meg kell tanulnunk néhány új füredi bisztró-nevet, amennyiben képben szeretnénk lenni a minőségi kínálattal, aztán ezek vagy megkapaszkodnak a gasztro-palettán, mint a Sparhelt vagy a Neked főztem, vagy eltűnnek, mint a jobb sorsra érdemes Nem kacsa.

Az Enni Jó könyvtárszerű beltere megnyerő, akárcsak a Tagore sétányra néző otthonos terasz.

Mi a strand felé néző részen ültünk le, ahonnan rálátás nyílik a tóra is.

A gyakran változó, átgondolt étlap dicséretesen szűk, s ugyanakkor változatos is. Ezidőtájt kínálnak két levest, két előételt, tíz főételt, három desszertet. Előszeretettel nyúlnak egyszerű, klasszikus fogásokhoz, mint rántott hús, hamburger, madártej, túrógombóc, amit jellemzően átértelmezés nélkül, de az átlagnál igényesebb kivitelezésben tesznek az asztalra. Ezek képezik az étlap gerincét, de általában beillesztenek a választékba valami új hullámos, izgalmas fogást is, mint például a durbincsot karfiolpürével körítve vagy a paradicsomos nyúlcombot, bazsalikomos puliszkával.

A borválaszték szűk, de igényes, 14 tételt kínálnak környékbeli kispincészetektől továbbá egy prosecco-t és két champagne-t. Valamennyi csendes bort kimérik decire is. A honlapon az itallap nem elérthető, ottjártunk idején, múlt nyáron a pálinka- és sörválaszték meglepően kommersz volt, Rézangyal és Heineken termékeket tartottak csak.

Az árak értékarányosak. A levesek ára napjainkban 1190 és 1390, főételeké körettel együtt 2450 és 3490 forint között mozog, az előételek egységesen 2590, a desszertek 1290 forintba kerülnek. A kiszolgálás udvarias volt, kedvesnek nem mondanám, pedig ahol gyermekek ülnek az asztalnál, helye lenne a mosolynak. Különösen, ha az üzletvezető-tulajdonosnak ható úr személyesen szolgál fel.

A lazac-carpaccio tálalása egyedi volt, ízre, állagra is kiváló, a műfaj remeke. A vékony lazacszeletek négyzetalakban, mint összefüggő egység borították be a tányért, ezt szórták meg vegyes salátalevelekkel, valamint félbevágott, színes koktélparadicsommal, s locsolták meg zöldfűszeres olajjal. Különleges izgalmat hozott a tökleves üdesége és kellemesen selymes állaga is. Finom volt a remek burgonyapürével, és ananász-salsaval kínált BBQ grillcsirke. A vanília-fagylalttal, ovális vasserpenyőben tálalt flódni hozta a megszokott ízharmóniákat, egy fokkal könnyedebben és állagra megnyerőbben, mint a legtöbb helyen.

Az idei ételfotókat nézegetve, s a friss étlapot olvasgatva megállapíthatjuk, hogy tartják a színvonalat. A „Enni jó” erénye a strandbisztró műfajának magasabb szintre emelése. Nevét felvéshetjük a műfaj többi jeles képviselője, a Balatonudvariban működő Kalóz, vagy a Keszthelyi Vitorlás – Matrac szimbiózisban működő páros mellé.

Elérhetőségek:

Enni jó – kávé, bor, könyv

Cím: Balatonfüred, Tagore sétány 3.

Telefonszám: +36 70 524 7700

https://www.facebook.com/ennijo.balaton/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.