A Magyar Konyha egyre bővülő Balaton-kalauza meggyőző bizonyítéka annak, hogy a belföldi turizmus legkedveltebb célpontját elérte a vendéglátás „gasztro-forradalomnak” is nevezett minőségelvű megújulása. Egyre több a szezonális, helyi és minőségi alapanyagokból dolgozó, kreatív ételeket kínáló bisztró, a speciality kávézó, igényes reggeliző s prémium cukrászda. (A jeles gasztronómiai szaklap júniusi számának melléklete a télen is nyitva tartó minőségorientált éttermeket, pincészeteket, borbárokat összefogó Balatoni Kör „Kóstold körbe” című brosúrája, mely 70 remek tippet ad a tóparti nyaraláshoz.)
S hiába kísérli meg évről évre az ellenzék a kormány ellen hangolni a közvéleményt azzal, hogy elszaladtak a balatoni árak, nincsenek szabad strandok, stb. stb., a kollektív tapasztalatanyag ennek ellentmond. A lángos nem drágább, mint a főváros turizmusfrekventált negyedeiben, az éttermek árai is követik jellemzően a minőséget. Persze, ahogy az országban mindenfelé, itt is akadnak különösen jó ár-érték arányú helyek s néhány olyan is, ahol erősen fogott a ceruza az árlap megszerkesztésekor. Ezt végül is a nagy számok törvénye diktálja.
Hadd szóljak most, a júniusi kánikulában az északi part kulináris fellegvárának tekinthető Balatonfüred egyik új sztárjáról, az „Enni jó”-ról a tavalyi tapasztalatok fényében. Mert bizony minden évben meg kell tanulnunk néhány új füredi bisztró-nevet, amennyiben képben szeretnénk lenni a minőségi kínálattal, aztán ezek vagy megkapaszkodnak a gasztro-palettán, mint a Sparhelt vagy a Neked főztem, vagy eltűnnek, mint a jobb sorsra érdemes Nem kacsa.
Az Enni Jó könyvtárszerű beltere megnyerő, akárcsak a Tagore sétányra néző otthonos terasz.
Mi a strand felé néző részen ültünk le, ahonnan rálátás nyílik a tóra is.
A gyakran változó, átgondolt étlap dicséretesen szűk, s ugyanakkor változatos is. Ezidőtájt kínálnak két levest, két előételt, tíz főételt, három desszertet. Előszeretettel nyúlnak egyszerű, klasszikus fogásokhoz, mint rántott hús, hamburger, madártej, túrógombóc, amit jellemzően átértelmezés nélkül, de az átlagnál igényesebb kivitelezésben tesznek az asztalra. Ezek képezik az étlap gerincét, de általában beillesztenek a választékba valami új hullámos, izgalmas fogást is, mint például a durbincsot karfiolpürével körítve vagy a paradicsomos nyúlcombot, bazsalikomos puliszkával.