A Magyar Konyha egyre bővülő Balaton-kalauza meggyőző bizonyítéka annak, hogy a belföldi turizmus legkedveltebb célpontját elérte a vendéglátás „gasztro-forradalomnak” is nevezett minőségelvű megújulása. Egyre több a szezonális, helyi és minőségi alapanyagokból dolgozó, kreatív ételeket kínáló bisztró, a speciality kávézó, igényes reggeliző s prémium cukrászda. (A jeles gasztronómiai szaklap júniusi számának melléklete a télen is nyitva tartó minőségorientált éttermeket, pincészeteket, borbárokat összefogó Balatoni Kör „Kóstold körbe” című brosúrája, mely 70 remek tippet ad a tóparti nyaraláshoz.)
A borkóstolás megtanulható
Számos borértékelési rendszert használnak a világban, de úgy tűnik, az egyensúly centrikus kóstolásnál jobbat eddig még nem tudtak kitalálni.