Indivino – borbár, söröző, bisztró Sepsiszentgyörgy szívében

Az Indivino borbár étteremként is bizonyított, jó szívvel ajánlhatjuk minden idelátogatónak.

Borbély Zsolt Attila
Forrás: MEDIAWORKS2021. 06. 23. 10:58
Forrás: A képek a szerző felvételei
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székelyföldnek egy igen csekély része bortermő vidék, Háromszék éppenséggel nem az. Itt leginkább burgonyát, helyi kifejezéssel „pityókát” termesztenek, persze abból is lehet bor, ha elcserélik a „hegyen túl” az ott készült nemes nedűre. Kiváló kezdeményezés volt a Tiltott Csíki Sör gyártójától a termékcsaládba felvenni a háromszéki pityókából készült saját márkájú chips-szet, a sör, likőr, sörpárlat, gyomorkeserű és malátás csokoládé mellé. Mint ahogy az is, hogy a megye központjában a Csíki Söröző franchise helyi egysége összebútorozott a 2015 előtt nyitott és regionálisan nevet szerzett Indivino borbárral, mely koncepciójában, dizájnjában, kínálatában bizonyos fokig nevében is a nemzetközi hírű, anyaországi DiVino borbár-hálózathoz kapcsolódik.

Fotó: A képek a szerző felvételei

A beltér igényes, hangulatos, jól megtervezett. Találóan írja a Facebook oldaluk, hogy a hely „egyszerre különleges, barátságos, otthonos, trendi és elegáns.” Az ipari dizájn beton- és vas-kereteit ötletesen töltötték fel az impozáns borospolcok és poharakból kialakított világítótestek polgári atmoszférájával. Teraszt is működtetnek, mely kilátást nyújt a város központjára, ha megfelelő székre ülünk, akkor Mihály vajdának a román elnyomást szimbolizáló szobra helyett a parkot, vagy régi központ épületeit csodálhatjuk.

Fotó: A képek a szerző felvételei

Annak dacára, hogy a fő profil a bor és a sör, mióta Bálványost kulináris fellegvárrá alakító Szarvadi Lóránd vette át az üzemeltetését, minden túlzás nélkül a város egyik legszínvonalasabb vendéglőjévé nőtte ki magát. 2014-es ottjártunk idején még legjobb indulattal is csak átlagosnak mondható borkorcsolyákat kínáltak, ma már az étterem részleg egyedül is elég ahhoz, hogy a hely fenn legyen Erdély gasztro-térképén.

Fotó: A képek a szerző felvételei

A kínálat az olasz és nemzetközi konyha népszerű fogásaira épít, amit magyar ételekkel egészítenek ki. Az étlapon feltűnnek Székelyföldön ritkábbnak számító alapanyagok is. Az általunk rendelt fogásokon kívül kínálnak többet között mangalicapástétomot, gulyás- és zöldségkrémlevest, füstölt kacsamell-salátát, roston sült pisztrángot, érlelt Angus steaket, somlói galuskát és morzsolt almáspitét.

A borlap impozáns, Erdély-szinten kiemelkedő. A kínálat nagy részét az anyaországi borászati élvonal nedűi képezik. Igen sok bort kínálnak pohárra is. A honlapról azt is megtudhatjuk, hogy összesen 1000 tétel rendelhető tőlük.

Az árak kedvezőek, egyes esetekben meglepően barátiak. Előételek zöme átszámolva 1500 és 2000 forint között kapható, de ebbe a sávba illeszkedik több főétel is. Az 1000 forint feletti desszertárak átlagosnak mondhatóak.

Tavaly őszi látogatásom alkalmával a kiszolgálás meglehetősen lassú volt, formálisan udvarias, időnként a természetes reakció banális helyzetekben megtört. Amikor megkérdeztem, hogy lehet-e fotózni, illetve becsomagolják-e a maradékot a „persze” válasz helyett pár másodperc gondolkodás után az első kérdésre „hát… igen” érkezett, az másodikra pedig az, hogy „gondolom”. Különösen az utóbbi furcsa, miután a térség úgyszólván összes étterme kénytelen volt átállni a Covid 19 járvány miatt az elvitelre és házhoz szállításra.

Rendeltünk előételnek pisztrángkrémet, ami ízre jó volt, lehetett volna könnyedebb, krémesebb, egy kis tejszín és/vagy mascarpone jót tett volna neki. Jó minőségű krumplis kenyeret és pirítóst hoznak mellé. A carpaccio ízletes, szépen tálalt, a szokásos kísérő elemeken kívül (parmezán, balzsamecet, olívaolaj, bors, rukkola, koktélparadicsom) marinált csiperkével is megszórták. A vadhúsból készült, minden bizonnyal saját receptúrájú miccs szaftos, jól fűszerezett. A pizza itt ovális, textúrája kiváló, egyik legjobb, amit ettem valaha. A sajtos pizza a foccacia rovatban található, ára (írd és mondd 700 forint) elképesztően kedvező. A helyben készült spenótos-gombás raviolit ízre-állagra egyaránt meggyőzőnek találtuk.

Az Indivino borbár – Tiltott Csíki Söröző étteremként is bizonyított, jó szívvel ajánlhatjuk minden idelátogatónak. De ha csak borozni vagy sörözni ülünk be, akkor is örömmel látnak.

Elérhetőségek

Indivino borbár – Tiltott Csíki Söröző

Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 2.

Telefonszám: + 40 767 360 700

Honlapok:

https://indivino.ro/

https://www.facebook.com/INdiVINO.Wine.Studio/

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.