Székelyföldnek egy igen csekély része bortermő vidék, Háromszék éppenséggel nem az. Itt leginkább burgonyát, helyi kifejezéssel „pityókát” termesztenek, persze abból is lehet bor, ha elcserélik a „hegyen túl” az ott készült nemes nedűre. Kiváló kezdeményezés volt a Tiltott Csíki Sör gyártójától a termékcsaládba felvenni a háromszéki pityókából készült saját márkájú chips-szet, a sör, likőr, sörpárlat, gyomorkeserű és malátás csokoládé mellé. Mint ahogy az is, hogy a megye központjában a Csíki Söröző franchise helyi egysége összebútorozott a 2015 előtt nyitott és regionálisan nevet szerzett Indivino borbárral, mely koncepciójában, dizájnjában, kínálatában bizonyos fokig nevében is a nemzetközi hírű, anyaországi DiVino borbár-hálózathoz kapcsolódik.
Ahol a konyhaművészet találkozik a szenvedéllyel – a Boti’s Kitchen Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhely lényegében leköveti az anyaországi gasztrotrendeket.