Nagykanizsa nevét 1245-ben említi a legkorábbi írásos emlékünk, „ăterra Knysa” formában. E nevet választotta az ambíciózus csapat, mely esetenként újragondolt, igényes, virtuóz tálalású bisztróételekkel igyekszik meghódítani a régió étterembe járó közönségét.
„Küldetésünk, hogy a város egyik ikonikus bisztrója, bárja, szórakozóhelye legyünk, pezsgést adva a nagykanizsai hétköznapoknak. Izgalmas építészettel, kimagasló konyhatechnológiai háttérrel szeretnénk elérni, hogy üzleti vacsoránál, laza ebédnél, kávénál a Knysa valódi élménnyel szolgáljon minden vendég számára.” – olvashatjuk a honlapon.

Midőn a kanizsai éttermek világhálós lenyomatai között keresgéltem tervezett családi ebédünk célpontját, lényegében a Tripadvisor, valamint Google Maps toplistáit évek óta vezető Szőlőskert és az előbbi közösségi élményrögzítő portálon harmadik, az utóbbin pedig második helyen álló Knysa között kellett döntenem. Utóbbi nyert, az étlapon szereplő alapanyagok, íztársítások nem kevés kulináris izgalmat ígértek, a tálalt ételek esztétikája igencsak meggyőzőnek tűnt.

A bisztró a város központjában nyitotta meg kapuit. A beltér korszerű, trendi, a terasz igényes. Az asztalon só- és borsdaráló, a házi készítésű fűszeres olaj (rozmaringos és chilis) alapja pomace minőségű, jó minőségű extra szűzzel jobb eredményt lehetne elérni.

A konyha mediterrán bisztró ételeket kínál elsősorban, némi kreativitást is megcsillantva. Szerepel a választékban az olasz előételek, pizzák, pasta-k mellett több ígéretes steak, amit az étlap szerint spanyol faszenes grill kemencében sütnek. A kacsamellet rebarbarás málnaraguval, a vákuum alatt készült sertésszűzet mandulás habbal és grillezett spárgával, a csirkemellből készült „saltimbocca-t” fehérboros cukkiniraguval, bébispenóttal és koktélparadicsommal körítik. (A népszerű római étel jelentése: „ugorj a szájba”, az eredeti recept az érlelt sonka, a borjúhús és a zsálya ízharmóniáira épül, amerikai hatásra világszerte készítik csirke- és sertéshúsból is. Autentikus olasz étteremben is volt szerencsém disznókarajból készült variánst enni, ha nem szárítják ki a húst, kifejezetten finom. A borjút laskagombával helyettesítve hangulatos party-étel vagy akár hétköznapi előétel is lehet belőle.)