Kárpát-medencei gasztronómiai kalandozásaim egyik tanulsága, hogy sokszínűség és színvonal tekintetében Budapest első helyezése vitathatatlan, az ezüstérmes város Pozsony, majd Kolozsvár és Temesvár következik. Temesvárnak lehetséges kihívója a képzeletbeli negyedik hely tekintetében Kassa.
Ha a tágan értelmezett Erdély két több-mint háromszázezres lélekszámú egyetemi központját, Kolozsvárt és Temesvárt összevetjük, akkor szembetűnő, hogy a csúcsszegmensben Kolozsvár áll lényegesen jobban, a minőségi sörözők vonatkozásában Temesvár.
A tisztes, csalódást nem okozó, a gasztronómiai magas-közép szintet képviselő helyek tekintetében, ahova ínyenc és csak jóllakni akaró egyaránt szívesen ül be, mindkét város nagyon jól áll.
Mindezt a legutóbbi, 2019-es Gault Millau kalauz is igazolja: Kolozsvárnak van két 15 pontos és egy 13 pontos helye (a Baracca, a Fragment és a Cabinet de Vin – igaz, utóbbi kettő sorsa a járvány miatt még kérdéses), Temesváron viszont az első helyezettet mindössze 11,5 pontra értékelte a kalauz. (Érdekes apróság, hogy e temesvári éttermet a Tripadvisor közönsége is első helyezéssel jutalmazza, egy irányba mutat tehát a szakmai és a laikus ítélet.)

A szóban forgó Vinto egy rendkívül hangulatos és igényes borétterem Temesvár történelmi belvárosában, egy Monarchia-korabeli épület földszintjén. Érdekessége, hogy egy olyan utcasarkon helyezkedik el, amelynek meghatározó két utcája – nem jellemző módon – visszanyerte a magyar időkben viselt nevét. (Mercy utca és Jenő herceg utca). Magas, boltíves beltér, nyers tégla, a falon berámázott képek és borok esztétikus elrendezésben.
A borosüvegek a világítótestek között is megjelennek. Jól megtervezett dizájn, vendégmarasztaló, meghitt atmoszféra.
A saroképületben működő étterem nyáron kis teraszt is üzemeltet az utcán, mely némi rálátást biztosít a város legszebb terére, a hajdani Losonci térre is, amit a régi temesváriak többnyire Dóm térként emlegetnek. (A román hatalom az Egyesülés terének nevezte – piata Unirii –, jellemző, hogy bár a régi utcaneveknek messze nincs olyan kultuszuk Temesváron a helyi magyarság körében, mint Kolozsváron, e teret nem hallottam még román nevén említeni magyar ember által.)
A Vintóba nem sokkal nyitás után, 2017-ben kétszer is ellátogattam, nagyon jó élménnyel távoztam mindkét alkalommal, de az igazság az, hogy becsúsztak hibák. A vegán sushi állagra nem volt tökéletes, gyömbér nélkül tálalták. Wasabit is hiába kérünk mellé, pedig benne találunk valamicskét. Az egyik halételünk száraz volt, de már akkor zseniális volt a tengeri sügérből készült fekete szarvasgombás, kézzel vagdalt tatár. Jó választás volt a vákuum alatt készült kacsacomb is, amit mentás kuszkusszal körítettek. A jó ízű, omlós kacsát és a finom kuszkuszt további jó állagú köretelemekkel egészítették ki: pirított répahasábbal, posírozott karalábéval, meglepően jól sikerült hagymapürével és marinált retekkel.