rüsszel felettébb negatív szimbólum a gondolkodó emberek számára, megtestesítője minden devianciának és őrületnek, amit a valaha civilizáltnak és fejlettnek gondolt Nyugat ránk akar kényszeríteni az LMBTQ-tól a BLM-es genuin rasszisták előtti térdelésig. De attól még a belvárosa impozáns, a vendéglátó kultúrája színvonalas.
A kétezres évek első évtizedének végén jártam ott először, több minden sokkolt vagy elképesztett, például az, hogy prospektuson óvtak attól, hogy letérjünk sötétedés után a főútvonalakról, mivel „Brüsszel éjszaka nem biztonságos város”. Hát miért nem teszik azzá? – ötlött fel bennem a kérdés. Az viszont kellemes meglepetést okozott, hogy a vendéglői negyed hány színvonalas egységnek ad otthont. Egyik hívogató étterem a másik mellett. S valahogy mindegyik megtalálja a számítását. Éttermi utcákat addig is láttam Temesváron, Bécsben, Budapesten, de egész negyedet nem.
De végül is miért ne elégedjünk meg az éttermekre szakosodott utcácskákkal, utcákkal vagy terekkel, mint amilyen Temesváron a hajdani Losonci (sokak szóhasználatában Dóm) tér, az aradi Andrássy tér (mai nevén Forradalom sugárút), a fővárosi Lövőház utca vagy a szegedi Oskola utca. Utóbbi tán kétszáz méret hosszú, de itt működik többek között – hogy csak a legfontosabbakat említsem – a Régi hídhoz címzett emblematikus, stabil minőséget nyújtó szegedi fősodratú vendéglő, a Kárpátia borház, mely, mint neve is sugallja, az egész Kárpát-medencét lefedi kínálatával, a Plebs Crust and Craft nevű prémium söröző és nápolyi pizzázó, a Gong Station nevű kiváló pálinkabár, mely az azonos nevű, kiemelkedő deszki főzde nedűit kínálja, a Sugar and Candy nevű új hullámos cukrászda, és itt nyitott újra teljesen új koncepció mentén az Alabárdos étterem is.
Az Alabárdosban a 2010-es évek táján három ízben is megfordultam, először minden rendben volt, de később kétszer is vegyes élményekkel távoztam. Voltak szép megvillanások és mélypontok egyszerre. Itt találkoztam először azzal a megoldással, hogy a harcsapaprikásban pangasius is volt. Az a jellemző, hogy egy adott étteremben vagy pangasiust adnak harcsa helyett halászlébe, haltepertőnek, rántva, töltve, paprikásnak, vagy nem. Vegyes megoldással csak itt találkoztam. Nos, ennek nem egyszerűen vége, hanem már elöljáróban leszögezhetem, hogy amennyiben tartják a vonalat, az „új” Alabárdos a város élvonalbeli étterme lesz a következő években, mint ahogy már most az.