Kalapos gasztrokocsma: cseh sörök a székely anyavárosban

Székelyudvarhelyen a Kalapos remek választás a sörrel és jóféle korcsolyákkal kísért baráti beszélgetésekhez.

Borbély Zsolt Attila
2021. 10. 09. 12:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gasztrokocsma a vendéglátás színes kavalkádján belül az egyik kedvenc műfajom. Nem néznek morcosan, ha csak egy sör- vagy borkorcsolyát kér az ember itala mellé, a beltér jellemzően hangulatos, nem ritkán a zene is jól megválasztott. 

A kilencvenes évek elején nem véletlenül lett azonnal népszerű a Múzeum körúti Irish cat, ahol esténként nemhogy ülőhelyet, de állóhelyet sem volt könnyű kapni. A műfajt lassan eluralták a pubok, a kétezres években a borbárok, majd a kétezer-tízes években a prémium kézműves söröket kínáló egységek egészítették ki a képet. 

Erdélyben lassan indult be a fejlődés, de mára a legtöbb város beérte a hasonló nagyságú anyaországi településeket. Nem kivétel a 34 ezer lakosú székely anyaváros, Székelyudvarhely sem, ahol működik két ínyenc étterem, a Páva és a Schwartz, egy sor fősodratú egység, melyek között kiemelkedik a Pethő és a Gondűző, több cukrászda és gasztrokocsma. Utóbbiak közül a Kalapos a favoritom, ahol több mint fél évtizede voltam először, s azóta is visszajárok, ha tehetem. 

Budapesten, ha az ember jó sört akart inni a „sörforradalom” kezdete, azaz 2010 előtt, akkor belga, cseh vagy német sörök/sörözők közül válogathatott. Hozzám ezek közül a karakteres cseh sörök álltak mindig a legközelebb, márpedig ez a Kalapos erőssége. 

A másik a kiemelkedő ár:érték arány. Csapolva kapható kétféle Tiltott Csíki (szűrt és szűretlen), háromféle cseh főzet, s további hét cseh sör palackra. Ezeket 500 forint körüli lejért kínálják, a csapoltak korsóját is beleértve. Tíz-húsz évvel ezelőtt az árak Erdély-szerte meglepően kedvezőnek számítottak anyaországi zsebhez mérve. Mára ez a különbség is eltűnni látszik, sőt a nagyobb erdélyi városok jobbacska éttermeiben úgy kérnek el 5-6000 forintot egy halas főételért, hogy sokszor nem teszik mellé azt a technológiai tudást, kreativitást, odafigyelést, ami Belső-Magyarországon természetesnek mondható ebben az ársávban. Úgyhogy ezt az 500 forintos sörárat ahhoz kell hasonlítani, hogy sok helyen a nagyipari sörök is ennél többe kerülnek kies Erdély-országunkban. 

Valójában elég furcsa, hogy a Kalaposon kívül cseh sörök nem kaphatók Székelyföldön, pedig lenne rájuk kereslet, beszerzési áruk a helyszínen még a kiskereskedelemben is nagyon kedvező. 

A Kalaposban tartanak minőségi pálinkákat is, valamint kiváló magyar borokat, vulkáni talajról, baráti árréssel. Nem hiányzanak a választékból a székelyföldi borrajongókra lassan egy évtizede nagy figyelmet fordító Kolonics Károly borai. Talán az sem véletlen, hogy a honlap ételfotói mögött is a Kolonics borok konzervatív, szeretni való címkéinek körvonalai bontakoznak ki a szándékolt homályból. A kitűnő somlói nedűkön kívül a fertőrákosi Ráspi, a Szentantalfán működő Dobosi, a szekszárdi Vesztergombi, valamint a köveskáli Trombitás pince nedűit tartják. 

További jó pont az atmoszféra. A belső teremben jól sikerült Hobo és Bill falfestmény látható. Ugyanitt falra festett könyvespolc és szintén festett falvédőszőnyeg. Hajópadló, kopott, kerek faasztalok és tonettszékek, többfelé megjelenik a kalap, mint névadó dizájnelem. 

Figyelemre méltó az ételkínálat is, mely pub- és street-food fogásokból áll főként: burgerek, quesadillák, pizzák, saláták, shaorma tál, BBQ-szegy pitában, szilvás sajttorta. Ezek mellett tartanak még currys marhát kókusztejjel és tésztával, fűszeres sertéstarját, valamint datolyás sertésszüzet is. 

Az árak kifejezetten kedvezők. A pizzák, főételek átszámolva 1200 és 2000 forint között kaphatók, a marhaszegyet is tartalmazó BBQ-tál kivételével, mely 2600 forintba kerül. A desszert potom 650 forint. 

A kiszolgálás kedves, udvarias, rugalmas. 

Természetesen marhaszegyet kértünk elsőként, hiszen a BBQ-műfaj csúcsa ez a hús, de kifogyott éppen. Nem csodálkoztam, egyáltalán nem ritka, ha valamely étel hiányzik a választékból, valahogy mindig az az első opcióm. A marhaszegy helyett rendelt hamburgert rusztikus, négyszögletes friss zsemlében tálalják, a húst jobban átsütik az optimálisnál, de azért jobbacska produkció ez a maga műfajában. Jó ízű coleslaw salátát és átlagos mirelit sült krumplit adnak hozzá. Az is tény, hogy több kisvárosi burgerezőben elmondták: a vendégek nagy része visszaküldi a médiumra sütött húst. Van persze erre is megoldás: rá kell kérdezni a sütési fokozatra. Ettünk egy jól sikerült, vékony tésztájú pizzát is, a pizzaszósz lehetett volna üdébb, a sajt meg kicsivel több, a kapri és a szardella mennyiségével és minőségével meg voltunk elégedve. Egyébként is gubát a gubával, subát a subával, nem egy nápolyi pizzériába ültünk be, gasztropubban sörkorcsolyának teljes mértékben megfelelt az a produkció. 

Egy szó, mint száz, Székelyudvarhelyen a Kalapos remek választás a sörrel és jóféle korcsolyákkal kísért baráti beszélgetésekhez.

Elérhetőségek:
Kalapos gasztropub
Székelyudvarhely, Bethlen Gábor utca 4.
Telefonszám: +40-749/463-044
Honlap: www.kalapos.ro
E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.