Reggeliző, csúcskávézó és étterem Kolozsvár szívében – Bujolé

A Bujolé több mint fél évtizede a város vendéglátásának élbolyához tartozik.

Borbély Zsolt Attila
2021. 12. 23. 11:14
Forrás: Borbély Zsolt Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar emlékezetpolitika talán legfontosabb intézménye a várpalotai Trianon múzeum. Méltó, organikus, történelmileg elrendelt helye a Városligetben lenne, Vajdahunyad várában, de addig is örülhetünk, hogy van egy olyan látvány, eszmeiség és nemzetpedagógia szempontjából egyaránt magas szinten megalkotott intézmény, ahonnan még az is másképp jön ki, mint ahogy bement, aki nem különösebben érzékeny a nemzet sorstragédiáira.

A Trianon múzeum jelmondata: „Szeressük vissza Magyarországot”. „Nem támadás, hanem önépítés, a saját közösségünk adottságainak birtokbavétele. Ennek alapja pedig a sajátunk felé fordulás, amihez érdeklődés és szeretet kell” – mondta egy alkalommal a múzeum igazgatója, Szabó Pál Csaba történész.

E gondolat jegyében talán az első helyszín, ahová a nyiladozó értelmű magyar diákokat érdemes elvinni, az Kolozsvár főtere, melyet évszázadokra visszatekintő, magyarok által épített műemlékek szegélyeznek, közepén a Szent Mihály-templommal, mely száz évig épült, az ezernégyszázas évek első felében készült el, s Erdély második legnagyobb alapterületű temploma. Mögötte magasodik Mátyás király lovas szobra, Fadrusz János leghíresebb alkotása, melyet aranyéremmel díjaztak az 1900-as párizsi világkiállításon. Ahogy Hunor fiam mondta négyévesen Székelyföld vonatkozásában. „itt lehet, hogy Románia van, de magyar a levegő”.

A képek a szerző felvételei

Kolozsváron, akárcsak Aradon, Marosvásárhelyen vagy Brassóban a főtér megannyi színvonalas étteremnek ad otthont, ami egyébként nem szükségszerű, hiszen akár turistacsapdák is várhatnák a betérőt. De szerencsére nem ez a helyzet.

Itt működik többek között a város egyik legjelentősebb magyar étterme a Rhédey café, a Gault Millau kalauz által Pop kategóriában említett Toulouse, a 10,5 pontos 25th Downtown Flavours, több színvonalas kávézó, fagylaltozó és cukrászda és a 12,5 Gault Millau pontos Bujolé. (Összehasonlítás végett, ha nem is értek egyet személy szerint az értékeléssel, a hasonló adottságú, hasonló gasztronómiai kínálattal bíró Temesváron a legmagasabbra értékelt Vinto étteremnek mindössze 11,5 pontja van.)

A Bujolé több mint fél évtizede a város vendéglátásának élbolyához tartozik. Reggeliző, speaciality kávézó és hagyományos étterem egyszerre. A beltér meghitt, otthonos, a falra az étterem történelmi címerekre emlékeztető emblémáját festették. A vendéget kényelmes, elegáns bútorzat várja. A terasz a Szent Mihály-templommal szemben helyezkedik el, a kilátás felér egy időutazással.

Kínálnak többek között izgalmas reggeliket és egytálételnek is beillő salátákat a nemzetközi konyha szellemében a Croque Madame-tól az articsóka-humuszon keresztül az Egg Benedictig, illetve coppával, salátaegyveleggel és más érdekes hozzávalókkal tálalt burratás salátától a tonhalasig. Tartanak továbbá rákos gazpachót, csomboros zöldséglevest kacsahússal, helyben készült pastákat különleges feltétekkel (az aglio oliót spárgával és rákkal adják, de készítenek articsókás, spenótos, koktélparadicsomos tésztát is), burgereket, fehérboros fekete kagylót, steakeket, konfitált kacsacombot tőzegáfonyás, mazsolás lila káposztával, répadzsemmel, rákos-kagylós rizottót, sajttortát flambírozott körtével és creme brullée-t. A honlapon Erdély egyik legjobb séfjére, Vass Róbertre hivatkoznak, mint az étlap megálmodójára, aki azonban már évek óta a székelyudvarhelyi Schwartz bisztró csapatát erősíti.

A borlap mintegy harmincöt minőségi tételt integrál, az erdélyi és Kárpátokon túli nedűket néhány import tétel színesíti. A borok közel két harmadát kimérik pohárra is. A nagyipariak mellett két helyi sörfőzde prémiumsöreit tartják. A tömény italok zömét minőségi különleges tételekből állították össze, legyen szó ginről, whiskyről, likőrökről vagy tequiláról. Kiemelkedő minőségű kávékat, frissen préselt leveket és limonádékat kínálnak.

A kiszolgálás kifogástalan, udvarias, kedves, szakszerű.

Az árak értékarányosak. Reggelik átszámítva 1500 és 2800, előételek 1500 és 3300, saláták, illetve pasták 2800 és 3600, levesek 1200 és 2200, főételek 1500 és 10 000, desszertek 1200 és 1600 forint között kaphatók.

Első ízben 2017-ben jártunk itt, a Veszely csárda Metzger László séf vezette csapatával, akkor a csúcskávék mellé csak egy jól sikerült libamáj terrine-t és egy hasonlóan színvonalas sajttortát ettünk. Másodszor, 2021 tavaszán komplett ebédet rendeltünk. Az aszalt paradicsomos, hagymalekvárral tálalt rillette jó ízű, de sajnos száraz élményt ad, a pirítós, amin tálalták, még inkább. A libamájas szarvasgombás spagetti ízletes, de ha a szarvasgombát hőkezelés helyett frissen reszelik a pasta tetejére, jobban kiadja az ízét, a libamáj is csak jelzésértékű volt. A kacsacomb finom, akárcsak mellé adott krumplipüré. A kacsatrió ízletes, a mell szép rosé, a comb és a máj korrekt, a mellé adott burgonya-gratin és gyümölcsmártás igényes és harmonikus. A fagylalttal tálalt tarte tatin házias, csavarmentes jó desszert.

A Bujolé összességében ismét jól szerepelt. Érzelmi okokból első opció Kolozsvár központjában a Rhédey café, de aki már élvezte annak vendégszeretetét, nézzen be a Bujoléba is.

 

Elérhetőségek:

Bujole étterem

Kolozsvár, Fő tér (jelenlegi román nevén piata Unirii)

Telefonszám: + 40 739 932 247

Honlap: www.bujole.com

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.