A jó húsvéti sonka titka: ezen múlik a siker

Húsvétkor a legtöbb családnál ugyanazok az ételek kerülnek az asztalra. Az ünnepi lakoma része a tojás, a kalács és természetesen a jó húsvéti sonka is. Most azoknak segítünk, akik szeretnék, hogy a idén tökéletes legyen!

2025. 04. 15. 9:38
Sonkafőzés: így lesz igazán jó húsvéti sonka az asztalon
A sonkafőzés nem túl bonyolult Forrás: Mindmegette
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jó húsvéti sonka elkészítése nem igényel különösebb szaktudást, ugyanakkor néhány alapvetést mindenkinek be kell tartani ahhoz, hogy igazán finom ételt tálalhasson. Természetesen létfontosságú, hogy jó minőségű alapanyagot vásároljunk, majd elég ideig, megfelelő hőfokon főzzük – mutatjuk a sonkafőzés lépéseit!

A jó húsvéti sonka alapja egy jól megválasztott húsdarab
A jó húsvéti sonka alapja egy jól megválasztott húsdarab (Fotó: Mindmegette)

A jó húsvéti sonka alapanyaga

Friss, nyers, füstölt sonkát vásároljunk, lehetőleg egy zsíros darabot. Ha csak tehetjük, ne vegyünk gyorspácolt húst, a hagyományos, kötözött sonkadarab adalékanyagok nélkül jobb eredményt garantál!

A Mindmegette szerint ma egyre többen inkább füstölt sertéstarját, -combot vagy -csülköt tesznek az ünnepi asztalra. Arról, hogyan tudunk igazán jó sonkát választani, ebben a videóban sokat megtudhatunk:

 

Bármilyen húst is választunk, a füstölésre figyeljünk: ha a nyers hús szerintünk túlságosan füstös, érdemes egy-két órára vagy akár egy egész éjszakára beáztatni. Így a füstös ízéből és a sótartalmából is veszít majd a hús, ráadásul főzés után puhább lesz az eredmény, ha nem spóroljuk meg ezt a lépést.

Gyakori hiba, hogy van, aki levágja a sonka zsíros részét. Ezt ne tegyük – a zsíros részre szükség van ahhoz, hogy igazán szaftos legyen a hús sok órányi főzés után is.
 

A magyarok több mint kétharmada vesz húsvétra sonkát és más, hagyományosan ilyenkor fogyasztott élelmiszereket – derült ki a Pick élelmiszeripari vállalat megbízásából készült reprezentatív felméréséből. a A megkérdezettek 28 százaléka úgy véli, hogy a sonka ennek az időszaknak a legfontosabb hozzávalója, de 36 százaléknak volt már rossz tapasztalata, és csaknem minden negyediknek gondot jelent a vásárlás. A kiváló minőség majdnem minden harmadik vevőnek fontos, kizárólag az ár alapján mindössze 12 százalék dönt. A magyar gyártók termékeit csaknem 30 százalék részesíti előnyben, és vannak, akik kifejezetten kerülik az ismeretlen külföldi gyártóktól származó sonkákat.

 

Húsvéti sonka főzése

Válasszunk akkora lábast, amiben ellepi a húst a víz. A főzőlébe leggyakrabban fokhagymát, borsot és babérlevelet tesznek, bár van, aki natúr főzőlében készíti, és olyan is akad, aki kolbászt tesz mellé. A húst annyi órán át főzzük, ahány kilós a sonka, végig gyöngyöző, nem lobogó vízben!

Jó praktika, hogy az ünnepi asztalra kerülő kemény tojást is a hús mellett főzzük meg. Ehhez mikor már forró a főzőlé, 4-7 percig főzzük a tojásokat, attól függően, mennyire szeretnénk lágynak vagy éppen keménynek.

A sonkát tálalásig érdemes a főzőlében hagyni, a rajta lévő madzagot csak közvetlenül fogyasztás előtt szedjük le. Melegen még nem lehet szépen szeletelni a sonkát, és később is figyeljünk, hogy a rostokra merőlegesen vágjuk a húst!

A főzőlevet érdemes nagy becsben tartani, világbajnok bableves, lencsefőzelék vagy akár sonkaleves készíthető majd belőle – ha inspirációra vágyunk, ezen az oldalon sok sonkaleves receptet találunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.