Ha így készíted el a sült krumplit, mennyeien finom lesz

„Ez a hasábburgonya és a krémes burgonyapüré szerelemgyermeke” – kívülről hihetetlenül ropogós, belül pedig selymesen puha. Íme a tökéletes sült krumpli receptje.

2025. 04. 30. 6:56
Házi sült krumpli
Steak krumpli házilag, tökéletesen Forrás: Mindmegette
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ronny Joseph Lvovski, a kulináris világ fenegyereke, a TikTok-oldalán és a blogján osztotta meg receptje titkát, amely szerinte új szintre emeli a tökéletes sült krumpli ízvilágát.

A tökéletes sült krumpli kacsazsírban sül
A tökéletes sült krumpli kacsazsírban sül 
Fotó:  Pexels

A tökéletes sült krumpli titka 

A népszerű séf egy különleges összetevőre hívja fel a figyelmet: „A burgonyát kacsazsírban sütöm meg, mert ettől lesz igazán gazdag az íze. De ha nincs otthon kacsazsír, akkor használhatunk helyette semleges ízű, magas hőmérsékletet jól tűrő zsiradékot is, például avokádóolajat vagy ghít” – mondja.
Ronny egy extra trükköt is javasol: a sütés végén keverjünk a krumplihoz egy kevés sült fokhagymát és friss rozmaringot – ettől a köret még ízletesebb lesz. Persze mindig vigyázzunk: ne legyen túl olajos, zsíros a sült krumpli!

Így készül az igazán ropogós sült krumpli

A séf szerint, ha egy kevés szódabikarbónát adunk a főzővízhez, az ettől lúgossá válik, ami segíti a burgonya felületének lebomlását – ennek köszönhetően a sült burgonya kívül ropogós lesz, miközben a belseje puha marad.  A szódabikarbóna tehát nem csak egy hétköznapi alapanyag – valódi titkos fegyver lehet a tökéletes sült krumpli elkészítésében. Amikor a főzővízhez adjuk, segít lebontani a burgonyában található pektint, így az a sütés során kívülről ropogósabbá válik, míg belül megőrzi puhaságát.

Egy másik séf, Nick Ocando szerint is a szódabikarbóna a titka az extrán ropogós sült burgonyának. Ehhez a következő lépéseket érdemes betartani:

  1. Forraljunk fel 1 liter vizet, majd adjunk hozzá 1 kg meghámozott, nagyobb darabokra vágott burgonyát.
  2. Tegyünk a vízbe 1 evőkanál sót és ¼ teáskanál szódabikarbónát.
  3. Főzzük a krumplit kb. 10 percig, majd szűrjük le, és hagyjuk teljesen megszáradni.
  4. Ezután forgassuk olajba, fűszerezzük ízlés szerint, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Fontos, hogy ne halmozzuk egymásra a krumplit, csak egy rétegben süssük!
  5. 220 fokra előmelegített sütőben kb. 45–60 perc alatt süssük szép aranybarnára.
     

Ez a módszer garantálja, hogy a krumpli kívül ropogós, belül pedig tökéletesen puha lesz – pont, ahogy szeretjük!
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.