Fiatalon folyamatosan fejlődik a testünk és ennek látványos jelei vannak. Megnő a magasságunk, gyorsan regenerálódunk, hamar felépülünk a betegségekből és többet is bírunk. A csontozatunk tömege harmincévesen éri el maximumát, ezután elindul a csontbontás természetes folyamata. Ez még nem csontritkulás, de akár azzá is alakulhat. Ezért fontos, hogy idejében megismerjük a csontritkulás és étkezés közötti kapcsolatot; tudjuk, mit javasolt fogyasztani és mely alapanyagokat érdemes inkább kerülni.

Fotó: Pexels
A nőket veszélyezteti leginkább a csontritkulás, ez a csontok gyengülésének oka
A csontritkulás a csont ásványianyag tartalmának csökkenését jelenti, ami azzal jár, hogy a csontok szerkezete meggyengül, törékennyé válik és akár már egy kisebb esés vagy rossz mozdulat is törést eredményezhet.
A nők vannak igazán veszélyben, őket érinti leginkább a csontritkulás. Ennek oka nemcsak a vékonyabb, törékenyebb testalkatban keresendő, hanem a menopauzában is. A menopauza idején ugyanis csökken a nők ösztrogénszintje, ez pedig az egyik legjelentősebb kockázata a csontritkulásnak.
Csontritkulás és étkezés
Vannak tényezők, amiket nem lehet befolyásolni. Ilyen többek között egy öröklött betegség, valamilyen veleszületett rendellensség, az öregedés és az idő múlásával a testünkben lezajló természetes folyamatok. Amit viszont meg tudunk tenni a csontritkulás ellen, az az, ha odafigyelünk az életmódunkra, a táplálkozásunkra és az étrendünkre.
Megfelelő étkezéssel a csontvesztés lassítható, sőt akár meg is előzhető!
A csontozat egészségének megőrzése érdekében kiemelten fontos, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, melyek kalciumban gazdagok, található bennük magnézium, valamint D- és K-vitamin is. Ilyenek a hüvelyesek, az olajos magvak, a halak, a tejtermékek, a tojás, a keresztesvirágú zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák.
Nemcsak azt érdemes tudni, hogy mit kell enni csontritkulás ellen, hogy melyek például a kalciumban gazdag ételek, hanem azt is, hogy miket kell messziről elkerülni!
Táplálkozás csontritkulás esetén: ezt kerüljük
Néhány élelmiszer képes belerondítani a csontritkulás elleni harcba, és felszívják a szervezet elől a fontos tápanyagokat. Aki csontritkulásban szenved, az mindenképp kerülje vagy mérsékelje az alábbiak fogyasztását:
• Spenót
• Mángold
• Rebarbara
• Korpa
• Cékla
A spenót különösen, de a mángold és a rebarbara is gazdag oxálsavban, és ez az, ami megköti a kalciumot, így hozzáférhetetlenné teszi a szervezet számára. De nem csak ezeket érdemes kerülni csontritkulás esetén.
Nem tesznek jót a következő ételek, italok és szokások sem:
• Dohányzás
• Alkoholfogyasztás
• A magas sótartalmú ételek (pl. készételek, felvágottak)
• A magas foszfáttartalmú ételek (pl. kolbász, ömlesztett sajtok)
• A feldolgozott élelmiszerek (pl. kristálycukor, UHT tej, bolti szószok, üdítők)
• Nagy mennyiségű kávé
Forrás: Bildderfrau.de