Ezeket az ételeket kerüljük, ha csontritkulásunk van

A csontritkulás hazánkban minden tizedik embert, világszerte milliókat érint, különösen a menopauza után lévő nőket. A hormonális változások miatt csökken az ösztrogénszint, ami a csontok gyengüléséhez vezet. Íme, a javasolt és az elkerülendő ételek csontritkulás esetén – ugyanis a csontritkulás és étkezés igenis kapcsolatba hozható.

2025. 06. 19. 10:55
Ételekkel is tehetünk a csontritkulás ellen
Ételekkel is tehetünk a csontritkulás ellen Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fiatalon folyamatosan fejlődik a testünk és ennek látványos jelei vannak. Megnő a magasságunk, gyorsan regenerálódunk, hamar felépülünk a betegségekből és többet is bírunk. A csontozatunk tömege harmincévesen éri el maximumát, ezután elindul a csontbontás természetes folyamata. Ez még nem csontritkulás, de akár azzá is alakulhat. Ezért fontos, hogy idejében megismerjük a csontritkulás és étkezés közötti kapcsolatot; tudjuk, mit javasolt fogyasztani és mely alapanyagokat érdemes inkább kerülni.

A csontritkulás és étkezés igenis kapcsolatba hozható.
A csontritkulás és étkezés közötti kapcsolat megértése sokat segíthet egészségünk megőrzésében 
Fotó:  Pexels

A nőket veszélyezteti leginkább a csontritkulás, ez a csontok gyengülésének oka

A csontritkulás a csont ásványianyag tartalmának csökkenését jelenti, ami azzal jár, hogy a csontok szerkezete meggyengül, törékennyé válik és akár már egy kisebb esés vagy rossz mozdulat is törést eredményezhet.

A nők vannak igazán veszélyben, őket érinti leginkább a csontritkulás. Ennek oka nemcsak a vékonyabb, törékenyebb testalkatban keresendő, hanem a menopauzában is. A menopauza idején ugyanis csökken a nők ösztrogénszintje, ez pedig az egyik legjelentősebb kockázata a csontritkulásnak.

Csontritkulás és étkezés

Vannak tényezők, amiket nem lehet befolyásolni. Ilyen többek között egy öröklött betegség, valamilyen veleszületett rendellensség, az öregedés és az idő múlásával a testünkben lezajló természetes folyamatok. Amit viszont meg tudunk tenni a csontritkulás ellen, az az, ha odafigyelünk az életmódunkra, a táplálkozásunkra és az étrendünkre.

Megfelelő étkezéssel a csontvesztés lassítható, sőt akár meg is előzhető!

A csontozat egészségének megőrzése érdekében kiemelten fontos, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, melyek kalciumban gazdagok, található bennük magnézium, valamint D- és K-vitamin is. Ilyenek a hüvelyesek, az olajos magvak, a halak, a tejtermékek, a tojás, a keresztesvirágú zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák.

Nemcsak azt érdemes tudni, hogy mit kell enni csontritkulás ellen, hogy melyek például a kalciumban gazdag ételek, hanem azt is, hogy miket kell messziről elkerülni!

Táplálkozás csontritkulás esetén: ezt kerüljük

Néhány élelmiszer képes belerondítani a csontritkulás elleni harcba, és felszívják a szervezet elől a fontos tápanyagokat. Aki csontritkulásban szenved, az mindenképp kerülje vagy mérsékelje az alábbiak fogyasztását:
   • Spenót
   • Mángold
   • Rebarbara
   • Korpa
   • Cékla

A spenót különösen, de a mángold és a rebarbara is gazdag oxálsavban, és ez az, ami megköti a kalciumot, így hozzáférhetetlenné teszi a szervezet számára. De nem csak ezeket érdemes kerülni csontritkulás esetén.

Nem tesznek jót a következő ételek, italok és szokások sem:

   • Dohányzás
   • Alkoholfogyasztás
   • A magas sótartalmú ételek (pl. készételek, felvágottak)
   • A magas foszfáttartalmú ételek (pl. kolbász, ömlesztett sajtok)
   • A feldolgozott élelmiszerek (pl. kristálycukor, UHT tej, bolti szószok, üdítők)
   • Nagy mennyiségű kávé

Forrás: Bildderfrau.de

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.