Szívszorítóan olvad a jegesmedve az olimpiai parkban, de ez álcának tűnik

A környezetvédelem fontosságára hívják fel vele a figyelmet, de az olimpia egyáltalán nem zöld.

Radványi Benedek
2018. 02. 22. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jégszigeten álló jegesmedve képét egyesítve próbálnak az érzelmekre hatni a kangnungi olimpiai park egyik pontján, számos szponzor üzlete, valamint az éttermek, kiszolgálóegységek mellett. Kissé bizarr és figyelemfelkeltő látvány a hóból faragott, folyamatosan olvadó állat, amelyet, ahogy tapasztaltam, minden nap újraformálnak. A mögötte lévő kiállítótérben nem meglepő módon a környezetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmet, megjelenítve például, hogy az itteni jégcsarnokokat milyen ügyesen igazították a trendekhez, üzemeltetésükhöz a nap és a szél energiáját is felhasználva.

Mindez szép és jó – lenne, ha a téli olimpia más területein is ez a szemlélet uralkodna. Ám sajnos – ha nem is homlokegyenest, de – ennek az ellenkezőjét tapasztaltam. Például műanyag és egyszer használatos eszközök garmadával találkozom, amelyekkel folyamatosan megtelnek a szemetesek. Utóbbiakból piros és szürke fajta van, ám egyáltalán nem egyértelmű, hogy mit hova kell dobni, hogy újrahasznosuljon, s kétlem, hogy valaki később kiválogatja őket.

Ha pedig mondjuk vásárol az ember valamit, a legtöbbször kérés nélkül bezacskózzák, egyes „shoppingoló” látogatókon olykor három szatyor is lóg. Ez leginkább a Visának jó, amely cég logójával díszített, különbüző méretű zacskókba lehet csak pakolni. Sőt, a NOB-bal kötött főszponzori szerződésükkel azt a szánalmas eredményt is elérték, hogy csak az általuk gyártott bankkártyákkal lehet fizetni az ötkarikás létesítmények környékén.

Pedig a NOB-nak külön fenntarthatósági stratégiája is van. Ám mire az célt ér, elég sok hó jegesmedve az enyészeté lesz

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.