időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Csipes lemondott, Pulaiék maradhattak

Salánki Miklós
2003.10.14. 22:00

-KAJAK-KENU-

Jellemző a magyar sport helyzetére, hogy az utóbbi hetekben felmerült: az egyik legeredményesebb szakosztály, a Bp. Honvéd anyagi gondok miatt megszünteti kenusszakágát. A kényszerű döntést Csipes Ferenc hozta meg, ám a klub vezetése nem fogadta el. Csipes ezért lemondott szakosztály-igazgatói tisztéről, jelenleg csak edzőként dolgozik.
Az olimpiai bajnok Pulai Imre és Novák Ferenc a szeptemberi világbajnokság előtt tudta meg, hogy a kenusoknak fel is út, le is út, más egyesületet kell keresniük.
– Úgy gondoltam, jobb, ha előre szólok – mondja Csipes Ferenc. – Ebben az évben egyesületünk állami támogatása jelentősen csökkent, húszmillió forint hiányzott a költségvetésünkből. A helyzetünk a nyárra kilátástalanná vált, más lehetőséget nem láttam, csak a szűkítést. Úgy gondoltam, jobb, ha a kenusoktól megválunk, mintha az egész szakosztály csődbe menne.
A szakosztály-igazgatót méltán érheti az a vád, hogy kajakosedzőként elfogult döntést hozott, hiszen Pulai Imrétől, Novák Ferenctől és edzőiktől akart megválni.
– Rendkívül nagyra értékelem Pulaiék sydneyi győzelmét, de az előző két évben olimpiai versenyszámban még a világbajnoki szereplést sem tudták kiharcolni. Az idén négyesben indulhattak a vb-n, ahol hat egység között nyertek aranyérmet. Hangsúlyozom, semmi bajom Novákékkal, de a felkészülésük sok millió forintba került, s a jelenlegi állás szerint kevés esélyük van az athéni szereplésre.
Az érdekeltek természetesen nem törődtek bele a döntésbe, az egyesület vezetése nekik adott igazat, Csipes azóta újra edzőként dolgozik a klubnál.
– Három éve kezdtem el edzősködni – magyarázza Csipes Ferenc –, a tanítványaim közül Illés Roland, Gönczy Gábor, Végh Dániel az idén ifjúsági világbajnok lett. Nagyon élvezem és szeretem az edzői munkát, de ha a szakosztály új elnöksége hatékony lesz, akkor esetleg újra megpályázom az igazgatói tisztséget.
Jelenleg Kunszt Gábor, az egyesület ügyvezető elnöke felügyeli a kajakosokat és a kenusokat, akik fellélegezhetnek, mert a klub súlyos anyagi gondja megszűnt.
– A Magyar Olimpiai Bizottság és a sportminisztérium is segítséget ígért – így Kunszt Gábor –, sőt a szerződéseket már meg is kötöttük, csak a pénz érkezésére várunk. Jelenleg úgy néz ki, hogy az athéni olimpiáig meg tudjuk teremteni sportolóinknak a felkészülés körülményeit. Hogy aztán mi lesz? Hát ez az, amit senki nem tud…
A kenusszakág megszüntetésével az egyesület vezetősége és a szakosztály szponzora sem értett egyet. Igaz, Pulaiék az utóbbi években adósak maradtak az eredményes szerepléssel, de Kunszt Gábor szerint meg kell adni nekik a lehetőséget, hogy megpróbálják megvédeni bajnoki címüket Athénban. Most már csak rajtuk múlik, élnek-e a lehetőséggel vagy esetleg visszaélnek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.