időjárás 1°C Vilma 2023. december 5.
logo

Emelt fővel búcsúzott a Fradi

Róth Ferenc
2004.08.26. 20:54

L A B D A R ÚG Á S <br/>Tegnap este Prágában várt nagy feladat a Ferencvárosra. A Sparta Praha ellen kellett bizonyítania, s elérni azt, hogy kilenc év után újra a Bajnokok Ligája csoportkörébe jusson a magyar bajnok. Nem sikerült, a zöld-fehérek 2-0-s vereséget szenvedtek, s kiestek.

Nem állítható, hogy Prágát lázba hozta a Fradi vendégszereplése. Sokan ültek ugyan a Toyota Arénában, de távolról sem volt telt ház. A mintegy 18 ezer néző között legalább háromezer magyar szurkoló is helyet foglalt, s meglepetésre ők hoztak hangulatot a lelátóra a némileg halkabb csehek helyett.
László Csaba egy helyen változtatott eredeti elképzeléséhez képest. Zvadaszky helyett Penksának szavazott bizalmat, s eldőlt az is, hogy Lipcsei combsérülése nem jött rendbe, így a hátvéd csak a kispadról nézhette a társakat.
Pedig minden bizonnyal örömmel lett volna részese a játéknak, hiszen a zöld-fehérek egyetlen pillanatig sem játszottak alárendelt szerepet. Olyannyira nem, hogy a cseh bajnokság második helyezettje – az arany annak az Ostravának jutott, amelyik már el is búcsúzott a BL-től – csak a 17. percben jutott el először Szűcs kapuja elé. Akkor is csak egy beadás erejéig.
Előtte a Ferencváros futballistáinak adódtak lehetőségek. Előbb Leandro előtt, azután Botis fejesét követően, majd Rósa beadása után, amely elsurrant Vagner lába előtt. Igazi gólveszélyt azonban egyik helyzet sem jelentett. Azt viszont jelezte, hogy a vendégcsapat ott van a csehek kapuja előtt, s ennél többet valójában nem lehetett várni. Illetve lehetett volna, de ehhez még bátrabb játékra lett volna szükség. Ettől függetlenül az FTC végig egyenrangú ellenfele volt az első félidőben a Spartának, egészen a 47. percig. Ekkor Poborsky 22 méteres – egyébként rosszul elvégzett, ám a lyukas sorfalon átsurranó – lövése lepattant, s az érkező Zelenkának egészen egyszerű dolga volt: négy méterről lőhetett zavartalanul Szűcs kapujába (1-0). A lehető legrosszabbkor jött Sparta-gól után is volt még egy esély az egyenlítésre, ezt követően azonban a korrektül bíráskodó svájci Meier sípszava az öltözőbe vezényelte a csapatokat. Magyar hátránnyal, ami jelezte, hogy kegyetlen második félidő várhat László Csaba együttesére.
A második félidő elején is foghatták a fejüket a fradisták. Ezúttal Vagner beadása nem találkozott ferencvárosi lábbal.
A zöld-fehérek a hátrány tudatában arra kényszerültek, hogy jobban kinyíljanak, ez azonban nem vezetett eredményre. Az első helyzet – valójában nem is volt az – Kapic emelése volt. A mozdulat okos volt, veszélyt azonban nem jelentett. A 68. percben Meier bíró, ha nem is nagyon, de egy kicsit szeretett minket, nem ítélt tizenegyest a Sparta javára…
A félidő közepe táján a cseh Vagner nem bírta tovább honfitársai pocskondiázását, a lába is görcsöt kapott, cserét kért, majd le kellett hozni a megsérült Gyepest is, azután Kapicot is. A következő zavart Poborsky lövése okozta, amely elsurrant a kapu előtt.
A hosszabbítás előtt csak a lelkesedésükben bízhattak a holtfáradt Fradi-futballisták, akiknek szemmel láthatóan alig maradt erejük, bár a Sparta sem dicsekedhetett tökéletes erőnléttel.
A hosszabbítás első percében, amikor már bő eső áztatta a gyepet, Poborsky perdített kapura, Szűcs ismét a helyén volt. A másik oldalon Huszti került helyzetbe – eredmény nélkül. Az egyre fáradtabb csapatok láttán egyértelmű volt: bármelyik csapat megtalálhatja a továbblépést, a BL-csoportkört jelentő gólt.
A kérdés a hosszabbítás első félideje után sem változott meg: ki rúg itt gólt, ebben ugyanis egyik csapat játékosai sem vitézkedtek. A 105. percben Szűcs fogott még egy „mellét”: a labda ugyanis nem szállt volna kapura. A döntés az utolsó 15 percre maradt.
Arra a néhány percre, amikor már minden megtörténhetett. Az például, hogy Szűcs újabb bravúrt mutatott be, ezúttal a léc alól ütött ki egy veszélyes lövést. Azt még igen, a 113. percben azonban már ő is tehetetlen volt. Egy baloldali szöglet után Baranek fejelt kapura, ezt még hárította a magyar kapus, a kipattanót azonban Homola a hálóba vágta, helyrehozva ezzel a budapesti hibáját (2-0).
Az eredmény már nem változott, a Ferencváros – igaz, emelt fővel búcsúzott – ezúttal sem jutott a BL csoportkörébe.
Keddi eredmények. BL, selejtező, 3. forduló, visszavágók: Maccabi Haifa (izraeli)–Rosenborg (norvég) 2-3 (0-2, 1-2, 2-2). Továbbjutott: Rosenborg, 5-3-as összesítéssel. Deportivo La Coruna (spanyol)–Shelbourne (ír) 3-0. Tj.: Deportivo La Coruna, 3-0-s öszszesítéssel. Internazionale (olasz) –Basel (svájci) 4-1. Tj.: Internazionale, 5-2-es összesítéssel. FC Liverpool (angol)–Grazer AK (osztrák) 0-1. Tj.: Liverpool, 2-1-es öszszesítéssel. Anderlecht (belga)– Benfica (portugál) 3-0. Tj.: Anderlecht, 3-1-es összesítéssel. Mona-co (francia)–Nova Gorica (szlovén) 6-0. Tj.: AS Monaco, 9-0-s összesítéssel.
(A tegnapi BL-mérkőzések lapzárta után értek véget.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.