A bal oldalnak drukkol egész Magyarország

Dzsudzsák Balázsék győzni akarnak a bukaresti román–magyar vb-selejtezőn. Az este 8-kor kezdődő mérkőzést kövesse percről percre az mno.hu-n!

2013. 09. 06. 3:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legélesebb futballrangadóját játssza a bukaresti Nemzeti Stadion felújított gyepén Románia ellen a magyar válogatott a 2014-es vb selejtezősorozatának hetedik játéknapján, pénteken este 8-kor: a FIFA-ranglista 33.-ja fogadja a 31.-et, az UEFA-rangsorban pedig ennyi különbség sincs a két gárda közt – hazánk a 20., vendéglátónk a 21. Mert ugyan Szerbia és Horvátország is egymásnak feszül még ezen a játéknapon, de a délszláv háborús felek közül az előbbi már szinte biztos kieső, utóbbi pedig Belgiummal vív csatát a csoportelsőségért.

Maradva a számok bűvöletében, a közelmúlt történelmi mérlegén (és egyébként a fogadóirodáknál is) Magyarország a súlytalanabb, ami talán nem csoda: hazánknak nem megy Románia ellen. 1981-ben Fazekas László góljával (VIDEÓ) győztünk utoljára ellenük, idegenbeli tétmeccsen pedig 1958-ban(!), az olimpiai selejtezőn Tichy Lajos rúgta győztes gólunkat. 1981 óta nyolcszor feszült egymásnak a két válogatott, háromszor szereztünk pontot és ötször kikaptunk. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a győzelemhez az idei tavaszi zárt kapus selejtezőn álltunk a legközelebb, de a 92. percben az egész meccsen bizonytalankodó védelem összehozott egy igazán „finnes” gólt, így lett akkor 2–2.

És még mindig a számok: matematikailag akkor is kijuthatunk még a 2014-es vb-re, ha csak döntetlent játszunk most, de ehhez kell a románok még egy otthoni botlása Törökország ellen kedden – márpedig a török pontszerzéssel ne igazán számoljunk, a továbbjutás esélyével kecsegtető második hely szempontjából fontos három meccsükön egyetlen pontot szereztek a félholdasok, azt sem a románok ellen.

Tehát győznünk kell, akkor nem kell majd magyarázkodni (és egyébként nagyon számolni sem már), különben is, mint korábbi cikkünkből kiderül, egypontos látszólagos előnyünk Romániával szemben valójában 2 pontos hátrány, éppen az isztambuli eredmények miatt – mi ott csak ikszeltünk, a románok győztek.

Az NSO „kivette fixre” az észt–holland (2), az andorrai–holland (2), a török–andorrai (1) és a magyar–észt (1) mérkőzéseket.

1. eset: román–magyar (1), román–török (1)
A csoport állása: 1. Hollandia 24 pont, 2. Románia 16, 3. Magyarország 14, 4. Törökország 10 pont

2. eset: román–magyar (x), román–török (1)
A csoport állása: 1. Hollandia 24 pont, 2. Magyarország 15, 3. Románia 14, 4. Törökország 10 pont

3. eset: román–magyar (2), román–török (1)
A csoport állása: 1. Hollandia 24 pont, 2. Magyarország 17, 3. Románia 13, 4. Törökország 10 pont

 

4. eset: román–magyar (1), román–török (x)
A csoport állása: 1. Hollandia 24 pont, 2. Magyarország 14. 3. Románia 14, 4. Törökország 11 pont

5. eset: román–magyar (x), román–török (x)
A csoport állása: 1. Hollandia 24 pont, 2. Magyarország 15, 3. Románia 12, 4. Törökország 11

6. eset: román–magyar (2), román–török (x)
A csoport állása: 1. Hollandia 24 pont, 2. Magyarország 17, 3. Románia 11, 4. Törökország 11

7. eset: román–magyar (1), román–török (2)
A csoport állása: 1. Hollandia 24 pont, 2. Magyarország 14, 3. Románia 13, 4. Törökország 13

8. eset: román–magyar (x), román–török (2)
A csoport állása: 1. Hollandia 24 pont, 2. Magyarország 15, 3. Törökország 13, 4. Románia 11

9. eset: román–magyar (2), román–török (2)
A csoport állása: 1. Hollandia 24 pont, 2. Magyarország 17, 3. Törökország 13, 4. Románia 10

(forrás: NSO)

Túl az agyaláson, vessünk egy pillantást a jelenlegi állapotokra. Nálunk főként a meccshiány miatt vakarhatja fejét a kapitány, illetve vannak nevek a sérültlistán is. A Mészáros, Juhász kettős helyén tuti kezdő Korcsmár Zsolt a Bundesliga 2-be igazolása óta még csak egy meccset játszott, és csak „kényszerből” szerepelteti trénere Vanczák Vilmost is, aki a klubban korábban csapatkapitányként szerepelt, a válogatottban pedig a románok és a kuvaitiak ellen is betalált idén. Lipták Zoltán is ott lehet a pályán (esetleg a szombathelyi Guzmics), akinek a magasságát használhatjuk, de versenyfutásra inkább ne kényszerüljön.

Az itthoni török meccsen jól ment az Egervári Sándor által favorizált Varga, Elek duónak „szűrőben”, Pintér Ádám hiányában most összeállhat a kettős, elöl pedig a balszélső Dzsudzsák Balázs és a kapitányi kedvenc (szintén meccshiányos) Koman Vladimir segítheti a visszavont Böde Dánielt és a csúcséket, a BL-szereplő kézsérült Schalke-támadót, Szalai Ádámot. Azt a románok is elismerik, Magyarország bal oldala erősebb az ő jobb oldaluknál, úgyhogy ha ebből bármit is kikövetkeztethetünk, a bal oldalnak kell nagyon drukkolnunk este.

A románok egyébként Dzsudzsákra és Szalaira külön készülnek, előbbire mindenféle szinten: az őt foglalkoztató Dinamo Moszkvának ugyanis a kilencvenes évek arany-Romániájának futballistája, Dan Petrescu a vezetőedzője. A szövetségi kapitány és a hazaiak sajtója amúgy összevissza beszél a várható román kezdőcsapatról, ami indulatokat és kuncogást is kivált Victor Piturcáéknál. Hiába, azért van miért irigyelni őket: a tréner például a balhátvéd posztján egy West Ham- és egy, a Schalkéhoz hasonlóan BL-es Steaua-játékos közül választhat. Piturcától ráadásul el sem várják a kijutást ebben a sorozatban, plusz elhalasztották a legutóbbi román bajnoki fordulót a magyarok elleni meccs miatt, úgyhogy mondjanak bármit, igen kényelmesen készülhettek a péntek estére.

Romániának a jobbszárnyára kell egyébként nagyon odafigyelnünk majd, onnan jön majd Kádárra a „román Messi” (Torje), de Vlad Chiriches is biztosan ott lesz a pályán, ő a jelenlegi legértékesebb játékos – a Steauából a Tottenhambe ment csillagászati összegért, ő volt a szlovákok elleni edzőmeccsen a cséká.

Hogy két csatárral állunk-e fel, amit a közvélemény habzó szájjal követel, erről Egervári Sándor csak a meccs előtt egy-két órával dönt a nyilvánosság előtt.

A magyar drukkerekre biztosan pokol vár a nemzeti arénában Bukarestben, hiszen az 5000 helyett „csak” 2800 jegy kelt el nálunk, így a biztonsági zónát jobban rájuk tolják, hogy még értékesíthessenek 2000 román tikettet. A provokáció mindenesetre megkezdődött, helyszíni fényképes beszámolók alapján minden egyes magyar székre kitettek egy-egy kis román zászlót. A románokkal együtt több mint 50 ezer szurkoló látja az este 8-kor kezdődő sorsdöntő találkozót, amit kövessen az MNO-n percről percre!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.