A világon egyedülálló lesz az új Puskás-stadion

Vígh László szerint 2017 végére, 2018 elejére lehet kész a felújított, multifunkcióssá váló Puskás Ferenc Stadion.

WL
2013. 09. 16. 21:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiemelt sportlétesítmények fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn, a Sport TV Mai helyzet című műsorában elmondta, hogy már készülnek az új Puskás Stadion tervei, ez körülbelül egy évet vesz majd igénybe, utána közbeszerzési eljárás indul a kivitelező kiválasztásért, majd kezdődik az építkezés.

A nemzetközi trendeket alapul véve, 24-28 hónap alatt szokták felépíteni az ilyen stadionokat, a budapesti „nagyobb lesz, kicsit bonyolultabb lesz, kicsit más szerkezet lesz. Ez alapján következik, hogy 2018 elején, 2017 végén el tud készülni a stadion” – ismertette Vígh László.

A végső döntés értelmében a „stadion a stadionban” koncepció szerint épül meg az új Puskás, amely a világon egyedülálló épület lesz. Vígh László elárulta, hogy két helyen már próbálták ezt a konstrukciót, de ott a régi és az új falak közötti teret nem tudták megtölteni tartalommal.

A Nemzeti Olimpiai Központ 38 hektáros területén a tornászok, a vívók, az asztaliteniszezők, az öttusázók, a dzsúdósok, a birkózók, az úszók, a vízilabdázók és az atléták is megtalálják majd a helyüket, akiknek nemzetközi versenyekre alkalmas létesítményeik is lesznek. Az atlétika nem fér el a régi és az új stadion között, ennek önálló épületegyüttest építenek. Az atlétikai stadionban ötezer néző fér majd el, ezzel akár Európa-bajnokság megrendezésére is alkalmas lesz.

Előkészítjük azt a területet, hogy ha esetleg elnyeri egy világbajnokság rendezését vagy pályázni szeretne rá az atlétikai szövetség, akár 35 ezer embert befogadó lelátót is meg lehessen építeni. Ez nem fér be a stadionba, a két fal közé, „de az összes többi más sportág lehet azt mondani, hogy elfér” – fogalmazott a kormánybiztos, aki elárulta, hogy a mostani létesítmények is megmaradnak. A Millenáris Velodromot felújítják, a Gerevich Aladár Sportcsarnokot is fejlesztik, valamint úszó- és vízilabda-központot is terveznek a területre.

Vígh László azt is elmondta, hogy a Puskás Ferenc Stadiont és a Nemzeti Olimpiai Központot egy létesítményként kezelik, de tudni kell, mennyibe kerül az egyik és a másik.

„A stadionra az UEFA és FIFA által megerősített árakat, a székenkénti 3-4 ezer eurót tudom mondani. Az olimpiai központnak pedig, attól függően, hogy hány négyzetmétert fogunk beépíteni, 8 és 10 milliárd forint között lesz az ára” – mondta, hozzátéve, hogy a beruházás után az üzemeltetés sokkal olcsóbb lesz, mint jelenleg, és ez is egy fontos cél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.