Magyar foci: megszólalt az 1–7 egyik „főhőse”

A jugók elleni 1–7 negatív hőse szerint majdnem mindegy, külföldi vagy magyar szövetségi kapitány jön-e.

BuL
2013. 11. 18. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elátkozott 11 címmel jelent meg a közelmúltban könyv a magyar labdarúgó-válogatott elmúlt 27 évét elemzendő, ebben játékosok és majd minden szövetségi kapitány beszél azokról a dolgokról, amikről esetleg „akkor és ott”, élesben nem volt ildomos nekik, vagy csak egyszerűen nem látták még. Hétfő reggel az egyik nagy kudarc, a jugoszlávok elleni budapesti 1–7 egyik negatív hőse, Bánfi János tette tiszteletét a DigiSport tévéstúdiójában.

– Nagy vereségek után mindig előhozzák a jugoszlávok elleni 1–7-et vagy a mexikói 0–6-ot. Harmincévente körülbelül ismétlődnek dolgok. Az, hogy a jugoszlávok esetében rám mutogattak, ezen ennyi idő távlatából már nem vitatkoznék, túltettem magam rajta – fogalmazott a 25-szörös válogatott védő, Bánfi János.

Bánfi harmincegy éve foglalkozik futballal, s amondó, azóta mindig ugyanazokat a dolgokat hallja, ugyanazokat a problémákat, ugyanazokat a megoldásokat. „Valahol megrekedt a dolog. Mindig érdekalapú megoldások születtek, amikor pedig rámutattak a felelősökre, akkor nem jól mutattak rá. Nem a hibát kellett volna mutogatni, hanem hogy ténylegesen mit kellett volna tenni” – elmélkedik Bánfi.

A tényfeltárás szerinte mindig érdekes dolog és jó róla olvasni, de kérdés, „az igazi tényeket valóban tudjuk-e”.

Bánfi a kötet ajánlásaként elmondta, ahhoz, hogy egy ilyen könyv borítója pozitív tartalommal tudjon megjelenni, „nagyon mélyre le kéne menni, az elmúlt 30 év ezt mulasztotta el”. Szerinte „nyitott szemmel járva pontosan kiderül, mitől lesz a magyar futballista olyan, aki jó szériák után simán hetet kap a jugóktól vagy nyolcat a hollandoktól”.

S hogy mi a megoldás? „Azzal kezdeném, hogy egyirányú repülőjegyeket vennék a Marsra, és nagyon sok futballszereplőt felültetnék arra az űrrepülőre. Gyerekekkel foglalkozó emberek szókincs nélkül modortalan focistákat fognak nevelni. Ez jelentős mértékben kultúra dolga is, aminek hiányában nálunk régóta nem képeznek európai szintű labdarúgókat.”

Bánfi végül a hetek óta aktuális kérdést is megkapta. „Talán majdnem mindegy is, hogy külföldi vagy magyar szövetségi kapitányt választanak. Limitált tudást és minőséget visz majd a pályára, bármilyen jó taktikával is.”

Nézze meg az 1997-es csapás összefoglalóját!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.