Minden, amit a budapesti korcsolya-Eb-ről tudni kell

Már festik a jeget a pályán a szerdán kezdődő budapesti műkorcsolya- és jégtánc-Eb helyszínén, a SYMA-ban.

BuL
2014. 01. 09. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jégkészítés folyamatát és a helyszínt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Kósa Lajos, az Eb-t szervező Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke hangsúlyozta, nagy kihívás tíz év után ismét kontinensviadalt szervezni, amely ráadásul a sportág utolsó jelentős világversenye a februári szocsi olimpia előtt. Hozzátette: az Eb-re 35 országból érkeznek sportolók, s a versenyeket 13 országban közvetítik.

Szél-Molnár Gábor, a jeget készítő osztrák AST cég magyarországi képviselője elárulta, öt nappal ezelőtt kezdték el építeni a pályát, amelynek egy 12 kilométer hosszú csőhálózat biztosítja a hűtését, s a jég optimális hőmérsékletét.

Riskó Géza, a kizárólagos közvetítési jogokkal rendelkező Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sportfőszerkesztője azt mondta, 100 ember dolgozik majd az Eb sugárzásán, a képeket többek között az amerikai NBC és a japán Fuji tévétársaság is átveszi. „Ez lesz az első olyan világverseny, amelyet teljes egészében HD minőségben láthatnak majd a nézők” – jelentette ki, s hozzátette, a kontinensviadal eseményei a Dunán lesznek láthatóak Zelinka Ildikó kommentálása és meghívott szakértők közreműködése mellett. Előzetesen nagy nézettségre számítanak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 200 újságíró akkreditált az eseményre, legtöbben a magyarok és az oroszok lesznek.

A magyar indulók közül Forgó Kristóf nagy lehetőségnek nevezte, hogy első felnőtt világversenyén Budapesten léphet jégre, s kijelentette, bár a mezőny nagyon erős, változatlanul az a célja, hogy bekerüljön a legjobb 24 közé, azaz bemutathassa kűrjét.

A Turóczi Dóra, Major Balázs jégtánckettős női tagja azt mondta az MTI-nek: szeretnének jól szerepelni hazai közönség előtt. Céljuk a legjobb húszba jutás, szintén a kűr bemutatása.

A szerda délutáni – a szervezők ígérete szerint meglepetés produkciókkal és különleges látványelemekkel tarkított – megnyitón a 2004-es budapesti Eb-n aranyérmes Sebestyén Júliát, valamint az összes korcsolyaszakág aktív versenyzőit is láthatják majd a nézők.

Szerdán 10.30-tól a női rövidprogramra, majd a megnyitó után 17.30-tól a jégtáncosok rövidprogramjára kerül majd sor. Csütörtökön a férfiak mutatkoznak be, este a jégtáncosok kűrjeit láthatják a nézők. Pénteken a párosok rövidprogramját és a nők kűrjét, szombaton a férfiak, vasárnap pedig a párosok kűrjét és a zárógálát rendezik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.