Szávay Ágnesnek nem hiányzik a tenisz

A volt kiválóság viseli sérüléseit, várja a találkozást Szeles Mónikával, s önbizalmat kíván Babos Tímeának.

Deák Zsigmond
2014. 01. 16. 14:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szávay Ágnes korosztályos sikerek közepette 15 évesen, 2004-ben kezdte profi pályafutását, 2007-ben két WTA-viadalt nyert, s bejutott a US Open negyeddöntőjébe, ő lett hazánkban az év női sportolója és a profi női teniszt működtető WTA szervezet felfedezettje. 2008 áprilisában a 13. helyig nyomult a világranglistán, 2009-ben egy, 2010-ben két viadalt nyert, kétszer Budapesten. 2011 tavaszán bejelentette, hogy fáradásos törést szenvedett a gerincében, egy év kihagyás után visszatért, de már különösebb sikerélmény nélkül, egy éve pedig hivatalosan is letette az ütőt.

– Nagyon csinos, és ez a tűsarok! Akkor már nem fáj a dereka? – fordultunk hozzá a Magyar Tenisz Napja és Fed-kupa sajtótájékoztatóján.
– Őszintén? De, fáj.
– S hogyan kezeli?
– Nem sokat tudok csinálni, s ez a legkevesebb, van még elég egészségügyi gondom, úgy mondanám, hogy még mindig csak regenerálódik a szervezetem az élsport után.
– Akkor nem is hiányzik a profi tenisz, a melbourne-i forróság, amivel a jelenleg folyó Australian Open résztvevői küzdenek?
– Képben vagyok, de nem követem folyamatosan az eseményeket. Ha nézem a tévét, néha azért belesajdul a szívem, ám az utolsó időszakban annyit szenvedtem már, hogy igazából nem hiányzik a tenisz.
– Mégis ebben tevékenykedik „civilként” is.
– Persze, csak az élsport nem hiányzik, a sportághoz hű maradtam. Pici gyerekekkel foglalkozom, akik még csak szivacslabdával ütnek, a teniszakadémiám előkészületeit végzem. A nyáron táborokat szerveztem határon túli gyerekeknek, a speciális olimpikonok nagyköveteként részt vettem az Európa-bajnokságukon.
– S most, ha jól látom, a Magyar Tenisz Napjának az egyik háziasszonya.

– Így van, dolgozom a szövetségben a február 8-i esemény népszerűsítésén, amely a budapesti Fed-kupafordulóba lesz beleágyazva a SYMA-csarnokban. Egész napos programokkal várjuk a sportág híveit és azokat, akik még csak most ismerkednének meg vele. Aki eljön, nemcsak a pályán találkozhat világklasszissal, például a fehérorosz Viktorija Azarenkával, hanem azon kívül is, hiszen Szeles Mónika lesz a díszvendég, aki játszik a kicsikkel és aláírásokat is oszt. Még én sem találkoztam vele soha, nagyon várom már.

– Mit gondol, a jelenlegi legjobb magyar játékosnak, Babos Tímeának mi hiányzik ahhoz, hogy betörjön a legjobbak közé?

– Úgy látom, komoly felkészülést végez, több önbizalmat kellene szereznie, s mentálisan fejlődnie, gyakorlatilag addig, míg abba nem hagyja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.