Babos-bravúr: top 10-es román skalp

Hat év után újra Budapest ad otthont a női tenisz Fed-kupa tornájának az euro-afrikai zóna I. csoportjában.

Deák Zsigmond
2014. 02. 05. 21:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly ősszel a magyar labdarúgó-válogatott szégyenteljes 3-0-s vereséget szenvedett Bukarestben, pedig a világranglista alapján előrébb állt, mint a román gárda. Női teniszben más a helyzet, a keleti szomszédaink jóval erősebbek, mint a mieink, így a Fed-kupa euro-afrikai zóna I. csoportjának budapesti tornáján vendéggyőzelmet ígért a magyar–román derbi. Mert mit várhatunk azon a meccsen, ahol a világranglista 253. helyezettje a a 26.-kal, a 83. pedig a 10.-kel csap össze? Márpedig Jani Réka Luca és Sorana Cirstea, illetve Babos Tímea és Simona Halep között ilyen, szinte szakadéknyi különbség feszül. Ennek megfelelően kezdetnek Cirstea 47 perc alatt 6:1, 6:0-ra lelőtte a pályáról Janit. „Ez ugrás volt a mély vízbe, ilyen szintű ellenféllel még sosem játszottam ” - vallotta be utólag 22 éves honfitársunk.

Babos sem nagyon top 10-es versenyzővel (egyszer az olasz Sarah Erranival), de hogy korábban nem győzött le, az biztos. Halep viszont épp a tizedik, tavaly hat WTA-versenyen diadalmaskodott, őt választották az év felfedezettjének. Az idei Australian Openen is bejutott a legjobb nyolc közé, miközben a húszéves magyar lány egyesben egyetlen meccset sem nyert még ebben a szezonban. Ennek megfelelően a Syma-csarnokban szereplő 16 országból érkezett nyolcvan játékos legjobbjának számító román 6:1-gyel szerzett vezetést. A másodikban is végig előnyben volt, ám Babos 4:5-nél elvette az adogatását, majd 6:5-nél is, így jöhetett a döntő játszma. Méghozzá magyar fölénnyel, 2:2 után Halep már csak 5:2-nél tudott még egy játékot hozni, így egy és háromnegyed óra alatt megszületett a szenzáció: 1:6, 7:5, 6:3 Babos javára!

„Nagyszerű érzés itthon játszani! Az elején nem tudtam alkalmazkodni a pályához, de utána agresszívebb lettem, bejöttek az ütéseim. Még sosem vertem top 10-es játékost!” - örömködött honfitársunk, de nem sokáig tehette, hiszen következett a mérkőzés sorsáról döntő páros mérkőzés. Ezen tőlünk az egyesekkel a lábában állt fel Babos és Jani, míg a románok a Monica Niculescu, Irina-Camelia Begu duóval újítottak. Az első, kőkemény játszmát a mieink a rövidítésben hozták, aztán viszont győzött a frissesség, a nagyobb tudás, tehát a román kettős 6:7 (5-7), 6:2, 6:0-ra. Ettől függetlenül le a kalappal a mieink előtt, hiszen az elődök korábban csak egyszer, 1993-ban tudták megverni a mostani ellenfelet a Fed-kupában. Ez volt a nyolcadik fiaskó, tehát bejött a papírforma, még ha nehezen is. Ami Babosék érdeme.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.