Elfogytak a Nou Camp szurkolói

25-30 ezer néző jár a Barca meccseire – ez bizony égbekiáltó!

Ch. Gáll András
2014. 02. 06. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

96 000 néző befogadására alkalmas Spanyolország legnagyobb futballstadionja, a Nou Camp. (Katalán szórenddel Nou Camp, spanyolosan Camp Nou, így is, úgy is azt jelenti, hogy új pálya.) Sőt, nemcsak Spanyolországé, hanem egész Európáé, hivatalosan 98 787 nézőt befogadó kapacitásával. Csakhogy egyre kevesebben látogatják a Barca mérkőzéseit, a Real Sociedad elleni Király Kupa-elődöntőn 35 ezer néző lézengett a hatalmas arénában.

Igaz, munkanap volt, szerda, és másnap reggel is munkába kellett menni, plusz nagyon későn, 22 órakor kezdődött a meccs, de akkor is Király Kupa-elődöntőről, az idény egyik főmérkőzéséről beszélünk. És mindössze 38 505 jegyet adtak el, ami a szezon egyik leggyengébb nézőszáma a Nou Campban.

És nem egyedülálló esetről van szó. Egy hete, a Levante elleni negyeddöntő-visszavágót még ennél is kevesebben, 25 551-en látták a helyszínen. Persze a szokatlanul hűvös idő, s az a tény, hogy az első meccset idegenben 4-1-re megnyerte a Barca, jogosan marasztalta otthon a „culé” fanatikusokat.

A Málaga elleni kupameccsen sem voltak túl sokan, 56 355-en. A Barca–Getafe-összecsapásra 39 299-en voltak kíváncsiak. A bajnokságban a legalacsonyabb nézőszámot a Celta Vigo vendégjátéka generálta, 54 342-t.

Hogy mi az oka a nézők elmaradozásának? Egyfelől a gazdasági válság: egyszerűen drágák a jegyek a „mezei” szurkolónak. A soron következő hazai meccsre, amelyiken a Rayo Vallecanót fogadja a Barca, 19 és 87 euró között ingadoznak a jegyárak.

A másik a csapat nem éppen acélos szereplése. Ritkulnak a gólparádék, amelyek a Guardiola-korszakban Messiék játékát jellemezték.

Mindezek ismeretében őrült ötletnek tűnik a klubvezetés projektje, amellyel 105 ezresre szándékozik bővíteni a stadiont.

Ők tudják...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.