Matyi Dezső keményen nekiment Csányi Sándornak

Matyi Dezső először adott interjút azóta, hogy december 27-én leállította a PMFC futballcsapata pénzelését.

Ch. Gáll András
2014. 02. 14. 11:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matyi Dezső, a PMFC NB I.-es labdarúgócsapatát működtető PMFC-Sport Kft. 95 százalékos tulajdonosa először adott interjút azóta, hogy tavaly december 27-én beszüntette az együttes finanszírozását. A beszélgetést Fiala János készítette a nagyvállalkozóval a Rádió Q KeljFelJancsi című reggeli műsorában. Az alábbiakban kivonatolva közöljük az interjú lényegesebb gondolatait.

Matyi történeti visszatekintéssel kezdte: elmondása szerint 2013 júniusáig úgy volt, hogy nagy összegű hitelt kap a Csányi Sándor elnökölte OTP-től, ám a bank – Matyi számára meglepő módon – a nagyvállalkozó cégeinek részletes átvilágításához kötötte a hitel folyósítását. Matyi ezt úgy értelmezte, hogy Csányi meg akarja szerezni a pécsi mágnás valamennyi érdekeltségét, beleértve az Alexandra könyvbirodalmat, a Matias borászatot és a PMFC-Matias futballcsapatot is, és nem járult hozzá az átvilágításhoz, amelynek következménye az lett, hogy nem kapta meg a hitelt.

Ezt követően Matyi irányt változtatott, és a Széchenyi Banktól próbált hitelhez jutni a Matias borászat fejlesztésére. Elmondása szerint a hitelszerződést már aláírták, el is kezdődött a hitel folyósítása, amikor – számára teljesen nyilvánvaló módon – egy rejtélyes kéz ismét közbenyúlt. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának keze – állítja Matyi.

Ezek után érkezett el 2013. december 27., az a nap, amelyen Matyi Dezső bejelentette, hogy nem finanszírozza tovább a PMFC-t. „Tesztelni akartam Csányi Sándort, kíváncsi voltam, hogy a magyar labdarúgás első embereként teljesíti-e kötelességét, és felvállalja-e a magára maradt pécsi futball felkarolását” – hallhattuk a Rádió Q-ban Matyi Dezső sajátos magyarázatát.

A továbbiakban Matyi hangsúlyozta, hogy bizonyítékai vannak rá, miszerint „tudatos összeesküvés” folyik ellene, s ő valójában „szabadságharcot” folytat a „fináncoligarchia” ellen, mely fináncoligarchia kiemelkedő képviselője Csányi Sándor. Fiala azonban hiába kérte Matyit, mutassa be ezeket az állítólagos bizonyítékokat, ő ettől elzárkózott.

Végül a PMFC többségi tulajdonosa arról is beszélt, hogy „megoldja” a futballcsapat szerepeltetését, s mindenképpen gondoskodik róla, hogy a 2013–2014-es bajnokságot befejezze a PMFC. Ám hogy ez a „megoldás” mit is jelent valójában – netán azt, hogy mégiscsak ő pénzeli tovább a csapatot –, azt nem részletezte, ellenben azt elárulta, hogy biztató tárgyalásokat folytat potenciális befektetőkkel.

Az OTP Bank határozottan visszautasítja Matyi Dezsőnek, a PMFC-Sport Kft. tulajdonosának egy minapi sajtótájékoztatón tett „teljességgel valótlan” állításait, és vizsgálja a lehetséges jogi lépéseket jó hírnevének megvédése érdekében – közölte szerdán a bank az MTI-vel.

 

A közlemény szerint az OTP Bank kész részletesen tájékoztatni a közvéleményt az Alexandra cégcsoporthoz fűződő pénzügyi kapcsolatáról, és ezzel tisztázni a súlyos vádakat. Ehhez azonban szükséges, hogy Matyi Dezső mentesítse a pénzintézetet az általa képviselt cégcsoportra vonatkozóan a banktitok alól, és a bank ezt kezdeményezi is – áll a közleményben.

 

Matyi Dezső, a PMFC profi labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosa a klub székházában rendezett szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: „tavaly Magyarország legnagyobb bankja, az OTP Bank egész pályás letámadást indított” az ő érdekeltségébe tartozó Alexandra cégcsoport ellen, mivel szerinte Csányi Sándor meg akarta szerezni az ő üzleti érdekeltségeit.

 

„Közbeszéd tárgya, hogy a bankvezér gazdasági erejét használta fel arra, hogy munkatársaim és saját munkám eredményeit elragadja, ennek érdekében a gazdasági érdekérvényesítés rendkívül széles eszköztárát használta fel. Ugyanúgy köztudomású, hogy Csányi Sándor megakadályozta a pécsi futballklub több százmillió forintos támogatásának folyósítását és a Széchenyi Bankkal kötött érvényes hitelszerződések teljesítését” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Matyi Dezső, aki szerint a pécsi futballklub is a fenti szándék áldozata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.