Pontozók paktumát sejtik Szocsiban

A műkorcsolyázók csapatversenyében az aranyat gyakorlatilag oda lehet adni a hátszelet élvező házigazdának.

2014. 02. 09. 0:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műkorcsolyázók csapatversenyében szombaton este a rövidprogramban a jégtáncosok között a amerikai Meryl Davis – Charlie White kettős, a nőknél az orosz Julija Lipnyickaja kapta a legmagasabb pontszámot, s a tíz együttesből Oroszország (37 pont), Kanada (32), az Egyesült Államok (27), Japán (24) és Olaszország (23) folytathatta a viadalt. A kűrt a párosok már be is mutatták, s ebben az orosz Kszenyija Sztolbova – Fjodor Klimov duó bizonyult a legjobbnak. A csapatverseny állása: 1. Oroszország 47, 2. Kanada 41, 3. Egyesült Államok 34, 4. Olaszország 31, 5. Japán 30.

A kanadaiak bizakodhatnak, hogy a kűrben a férfiaknál és a jégtáncosoknál is elsők lesznek, ami persze egyáltalán nem biztos, dacára annak, hogy Patrick Chan a regnáló világbajnok, a Tessa Virtue – Scott Moir duó pedig a címvédő. A női indulójuktól ugyanakkor az is meglepetés lenne, ha megkaparintaná a negyedik helyet. Kanadának ebben az esetben 68 pontja lenne, az oroszok azonban a 69-et könnyen össze tudják hozni, például egy harmadik és két negyedik hellyel, de aligha ez a célkitűzésük.

Az eddig látottak alapján attól sem kell tartaniuk, hogy lepontozzák őket, sőt. Az úgynevezett „öt komponens” pontszámok, amelyek a korcsolyázótudásra, az egyes elemek közötti átmenetekre, az előadásra, a koreográfiára és a kifejezőképességre vonatkoznak, erősen szubjektív megítélés alá esnek, és a pontozók Szocsiban a hazai versenyzőket látványosan jutalmazzák. Jevgenyij Pljuscsenko után a 15 éves Lipnyickaját – aki januárban Budapesten minden idők legfiatalabb Európa-bajnoka lett – is erősen megtámogatták.

Már egy konkrét botrány is kirobbanóban van. A L’Équipe francia napilap információi szerint az orosz és az amerikai vezetés egyezséget kötött: eszerint a csapatversenyben az amerikai pontozó segíti az orosz együttest, az orosz pedig ezt visszaadja majd a jégtáncversenyben, ahol a Davis–White duó letaszítaná a trónról a Virtue–Moir kettőst. S a kanadaiak eléggé érzékenyek az ilyen machinációkra azóta, hogy 2002-ben egy francia pontozó keresztbe tett nekik a párosok versenyében, az oroszokat támogatva. Salt Lake Cityben abból az esetből óriási botrány kerekedett, és végül két aranyérmest hirdettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.