Ted Ligety egy kicsit nekünk is nyerte az aranyat

Bár nem vagyunk télisport-nagyhatalom, több aranyéremhez is lehet közünk Szocsiban: az egyik Ted Ligetyé.

Ch. Gáll András
2014. 02. 19. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról már megemlékezett az mno.hu, az aranyérem legfőbb várományosának számító kanadai női hokiválogatott egyik kapusának, Shannon Szabadosnak a dédapja hazánkból vándorolt ki Edmontonba a múlt század elején. Hasonló a helyzet Theodore Sharp „Ted” Ligetyvel, aki ugyancsak magyar felmenőkkel rendelkezik, s aki szerda délután fél kettő óta immár kétszeres olimpiai bajnok. Krasznaja Poljanában ugyanis megnyerte a férfi óriás-műlesiklást.

A 29 éves Ligety óriási favoritnak számított, s amikor az első futam után csaknem egy másodperces előnyt szerzett a második helyezett cseh Bank előtt, ő már csak elveszíthette az aranyérmet.

Nem tette meg ezt a szívességet a Park Cityben (Utah állam) élő fiatalember. Kifejezetten biztonsági produkcióval is fél másodpercet megőrzött előnyéből, de már nem a sokat hibázó Bank, hanem a második futamban remekelő két francia, Missillier és Pinturault előtt.

„Megtettem, amit meg kellett tennem – nyilatkozta a boldog Ligety a célban. – Szuperboldog vagyok!”

Ligetyé az amerikai alpesisí-csapat első aranyérme Szocsiban. Vasárnap a szuperóriás-műlesiklásban Andrew Weibrechté lett az ezüst, Bode Milleré a bronz, még korábban Julie Mancuso harmadik lett a hölgyeknél a szuperkombinációban.

Ligety első futama hibátlanra sikerült a hetedik futóként indulva, utána a másodikban már semmit sem kockáztatott.

„Érdekes, nem éreztem, hogy olyan nagyon gyors lettem volna. Sőt, időnként az volt az érzésem, hogy kifejezetten óvatosan haladok. Ebből is látszik, hogy az érzései olykor megcsalják az embert” – mondta Ligety, akinek van már négy világbajnoki címe – egy 2011-ből, három 2013-ból –, s aki már négyszer megnyerte az óriás-műlesiklás világkupáját.

Keddről szerdára alaposan lehűlt a levegő Krasznaja Poljanán, megfagyott a hó.

„Már-már úgy érzem magam, mintha téli olimpián lennék. Eddig abszolút nyárias volt az idő” – jegyezte meg Ligety.

A magyar résztvevő, Farkas Norbert ötvenedik lett a 72 célba érkező között, 16.04 másodperccel a győztes mögött.

Óriás-műlesiklás, férfiak:

1. Ted Ligety (amerikai) 2:45.29 perc

2. Steve Missillier (francia) 0.48 mp hátrány

3. Alexis Pinturault (francia) 0.64 mp h

...50. Farkas Norbert 16.04 mp h

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.