Vívóink idegenben voltak otthon

Tőrözőnőinknek nem ment a budapesti világkupán, de Madridban és Lipcsében született magyar vívóérem.

2014. 02. 09. 18:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akárcsak egy hete a női párbajtőrözők Grand Prix-viadalán, szombaton a női tőrözők Westend Világkupa-versenyén sem jutott el hazai vívónő az Angyalföldi Sportközpontból a Westend City bevásárlóközpontba, ahol a négyes döntőt rendezték. A pénteki selejtezők után a 64-es főtáblán öt honfitársunk volt érdekelt a csatározásban Angyalföldön, de Knapek Edina, Varga Katalin és Gólya Fruzsina már az első körben kiesett. Igaz, Knapek peches volt, hogy rögtön a második kiemelt orosz Deriglazovával került szembe, a húszéves Gólyát pedig inkább dicséret illeti, hogy csak egy tussal kapott ki a rutinos francia Maitrejeantől. A 32 között elköszönt a könyöksérüléssel bajlódó Varga Gabriella, valamint Jeszenszky Szilvia is. Utóbbitól már az is bravúr volt, hogy feljutott a főtáblára, ahol ráadásul az első körben legyőzte a csapatban kétszeres világbajnok lengyel Wojtkowiakot.

A világverő olaszok közül a hatszoros olimpiai bajnok Vezzali a legjobb tizenhat, a londoni egyéni aranyérmes Di Francisca már a harminckettő között búcsúzott, de a legjobb négy közé így is három itáliai került, Errigo, Volpi és Cipriani, s még a koreai Nam volt érdekelt a végjátékban. Az első helyért Cipriani (aki Jeszenszkyt is kiejtette) 15–12-re verte Volpit.

A vasárnapi csapatversenyben együttesünk Knapek Edina, Varga Katalin, Jeszenszky Szilvia, Gólya Fruzsina összeállításban lép pástra az Angyalföldi Sportközpontban, s a nyolcaddöntőben Kínával találkozik.

A madridi férfi kard világkupán olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron a 16 között meglepetésre 15–14-re kikapott Gémesi Csanádtól, aki ezután 15–11-re legyőzte az amerikai Homert, majd 15–12-re a Londonban ezüstérmes olasz Occhiuzzit is. Az első helyért vívott asszóban 15–11-re kikapott a koreai Kimtől. Gémesi tavaly tagja volt az Eb-ezüstérmes csapatunknak, a budapesti vb-n pedig egyéniben úgy lett hetedik, hogy a negyeddöntőben Szilágyitól kapott ki 15–7-re. Most Madridban a 16 között még egy magyar volt, Iliász Nikolász.

Lipcsében a női párbajtőrözők világkupa-versenyén Szász Emese bronzérmes lett. A főtábla első fordulójában Antal Edinát 13–12-re győzte le, a következő három ellenfelét simán verte, az elődöntőben a londoni olimpiai bajnok ukrán Semjakinától 13–12-re kapott ki.

A magyar női párbajtőrcsapat (Szász Emese, Révész Julianna, Tóth Hajnalka, Budai Dorina) vasárnap nagyszerű eredményt elérve megnyerte a lipcsei világkupaversenyt, miközben Madridban a férfi kardozók a harmadik helyen végeztek.Németországban a magyarok öt tussal, 40-35-re verték a 16-os táblán a lengyeleket, majd  kétszer is egyetlen találattal nyerve jutottak be a döntőbe. Előbb az ukránokat 33-32-re, majd az olimpiai bajnok kínaiakat 30-29-re győzték le. A döntőben az oroszok következtek, akiknél 42-29-re bizonyultak jobbnak. A lipcsei versenyen 26 válogatott indult.

A spanyol fővárosban kardozóink (Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Szatmári András és Iliász Nikolász) a hazaiak elleni 45-37-tel kezdtek, aztán 45-42-re verték a franciákat, az elődöntőben viszont egyetlen tussal, 45-44-re kikaptak az amerikaiaktól. Vasárnapi utolsó fellépésük alkalmával az oroszokkal mérkőztek a harmadik helyért, és 45-37-es eredménnyel harcolták ki a bronzérmet a 27 válogatott alkotta mezőnyben.

A budapesti női tőr világkupán együttesünk a nyolcadik helyen végzett tizenhat csapat között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.