Ezt csak egy nő tudja a jégen a világon

A japán Mao Aszadának a vb-n hazai pályán összejött a tripla Axel, ami Szocsiban az olimpiai aranytól elütötte.

2014. 03. 27. 23:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szaitamában zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság női versenyében a rövid programban Mao Aszada minden idők legmagasabb pontszámát kapta, 78,66-os világcsúccsal vezet, nem kismértékben köszönhetően annak, hogy megugrotta a tripla Axelt. Az Axel a legnehezebb ugrás, előre bal külső élről indul, s mivel hátrafelé, jobb külső élre kell megérkezni a jégre, a szimpla változata is másfél fordulatot jelent a levegőben. Következésképpen a tripla pedig három és felet. A nőknél éppen egy japán, Midori Ito volt az első, aki versenyen sikeresen végrehajtotta, 1988-ban, de azóta csak öten csinálták utána éles helyzetben: az amerikai Tonya Harding – akit inkább arról ismerünk, hogy az 1994-es lillehammeri olimpia előtt semmit nem tett az ellen, hogy barátja egy teleszkópos viperával térden vágva hazai vetélytársát, kiiktassa Nancy Kerrigent –, az orosz Ludmila Neligyina, az amerikai Kimmie Meissner, még egy japán, Jukari Nakano, valamint Aszada.

Döbbenetes, hogy a jelenleg 23 éves Mao Aszadának már 12 esztendősen sikerült a tripla Axel! Pechjére a 2006-os torinói olimpián nem indulhatott, ehhez az előző év július 1-jéig be kellett volna töltenie a 15. életévét, ő azonban 1990. szeptember 25-én született. Mindazonáltal 2005-ben az olimpia mindhárom leendő dobogósát, győztes honfitársát, Sizuka Arakavát, az amerikai Sasha Cohent, valamint az orosz Irina Szluckaját is le tudta győzni. A későbbiekben ugrott tripla Axel, dupla toe-loop kombinációt is (!), s a háromfordulatos Axel a védjegyévé vált. Az is igaz ugyanakkor, hogy megesett, visszaminősítették az ugrását. Kétségkívül ezzel túl nagy a rizikó, nagyon nehéz, és sok erőt kivesz a versenyzőből.

A 2010-es vancouveri olimpián viszont Aszadának a hibátlan tripla Axelek sem voltak elegendőek az aranyéremhez, mert más elemben hibázott, és nagy ellenfele, a koreai Kim Jun Na mögött ezüstérmes lett. Aszada idén februárban Szocsiban a rövid programban elesett a tripla Axelből, csak a 16. helyen állt, hibátlan kűrrel innen kapaszkodott fel a hatodik helyre. (Előtte a csapatversenyben a rövid programban is éppen a tripla Axelben rontott, s Japán végül csak negyedik lett.)

Mao Aszada Szaitamában a rövid programban megugrotta a tripla Axelt, minden idők legmagasabb pontszámát kapta, s közel került ahhoz, hogy utolsó versenyén megszerezze a harmadik világbajnoki címét. Ám ha így is lesz, bizony több volt benne három vb-aranynál és egy olimpiai ezüstnél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.