Pintér nem nulláról kezdi

Az új kapitány irányításával ma Finnországgal játssza első mérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott.

2014. 03. 05. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pintér Attilát általános meglepetésre, sőt talán megdöbbenésre nevezte ki a kapitánynak a MLSZ elnöksége, hiszen Egervári Sándor lemondása után személyesen Csányi Sándor elnök közölte, hogy külföldi szakembert kívánnak szerződtetni. Az elmúlt két hónap alapján jól döntött a szövetség.

Ha ugyanis Fred Rutten, Sven-Göran Eriksson vagy bármelyik hírbe hozott „középkategóriás” külföldi tréner kap megbízást, akkor a kapitány első munkanapja e hét hétfőre esik. Pintér ezzel szemben addigra levezényelt három kétnapos és egy egynapos összetartást, valamint egy egyhetes törökországi edzőtábort. Úgy, hogy közben a bírálóit dörzsölt politikus módjára némította el vagy állította a maga oldalára.

Az első közös felkészülésre néhány klub, így például a Videoton el sem engedte több játékosát, mások az edzések tartalmát kifogásolták – Tomislav Sivic azon szörnyülködött, milyen sarlatánság január első napjaiban iramjátékot vezényelni –, az NB I első tavaszi fordulója mégsem azt mutatja, hogy bárki is megsínylette volna a közös munkát, senki sem szenvedett sérülést, túlhajszoltságra sem panaszkodott. A Ferencváros és az Újpest a törökországi edzőtábort bojkottálta, a kapitány mégsem rántott kardot, hanem hivatalos keretek közé terelte a munkáját. Minden hónapban lesz egy válogatottnap, ahová minden magyar klub köteles elengedni a játékosait. Pintér ügyes feltételhez kötötte a megállapodást, ha csak egy hiányzó lesz, elmarad az összetartás, amiért a klubok így nem őt, hanem csakis egymást hibáztathatják.

A kapitány makacs ragaszkodását az összetartozásokhoz többen földhözragadt módinak tartják, de Pintér érvelése kikezdhetetlen. Szakítani kell azzal a felfogással, ami az elmúlt harminc évben nem vezetett eredményre, s vissza kell csempészni a korábban sikeres módszereket.

Sokan a tréner és a játékosok közötti kapcsolatot is érzékeny pontnak tartották. Nos, úgy tűnik, fölöslegesen. Csak Huszti vállalja továbbra is üres büszkeséggel az önkéntes száműzetést, Gera állítólag majd „tíz percre is szívesen jön” – persze kíváncsian várjuk az első éleset –, Dzsudzsák, Koman, minden problémásnak hitt játékos beállt sorba. Egyelőre Pintér szelektál. A jelek szerint Hajnalról végleg lemondott, Szalaitól pedig azt várja, hogy bizonyítson.

Elvileg, elméletileg minden és mindenki a helyére került, mától gyakorlatban kell bizonyítani. A kapitány mindenesetre nem „nulláról” kezdi az első mérkőzését.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.