Premier League-sztárok ellen is a Pintér-csapat

Labdarúgó-válogatottunk május 22-én Debrecenben a dánokat fogadja, jönnek az albánok és a kazahok is.

2014. 03. 03. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn délelőtt Debrecenben Kósa Lajos, a város polgármestere, Vági Márton, az Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) főtitkára és Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a magyar válogatott május 22-én felkészülési mérkőzésen fogadja Dániát. Az összecsapást a hamarosan átadásra kerülő debreceni Nagyerdei Stadionban rendezik, így a válogatott tizenkét év után tér vissza a cívis városba. Legutóbb 2002-ben a Fehéroroszok ellen még az Oláh Gábor utcai stadionban játszott a hajdúsági megyeszékhelyen a nemzeti együttes. Az MLSZ további két válogatott mérkőzést is lekötött: június 4-én Albániát fogadjuk, míg június 7-én Kazahsztán lesz az ellenfelünk, ugyancsak hazai pályán.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján 44. helyezett együttesünk soron következő ellenfelei közül Dánia a 20., Albána az 55.,  Finnország a 65., Kazahsztán a 128. A legerősebb dánok vb-selejtező csoportjukban, a B jelűben Olaszország mögött a második helyen zártak – megelőzve Csehországot, Bulgáriát, Örményországot és Máltát –, de a legrosszabb csoportmásodikként lemaradtak a pótselejtezőről. A végzetüket az okozta, hogy tavaly június 11-én Koppenhágában 4-0-ra kikaptak az örményektől. Tíz mérkőzésen 16 pontot szereztek, négy győzelem és négy döntetlen mellett a másik vereségüket Rómában szenvedték el, az olaszok 3-1-re győzték le őket.

Morten Olsen szövetségi kapitány együttesében jó néhány sztárjátékos található. Daniel Agger biztos pont a Liverpool védelmében, és hátvéd létére a vb-selejtezőkön ő volt a legeredményesebb dán játékos négy góljával. Az Arsenal állományában levő Nicklas Bendtner háromszor vette be az ellenfelek kapuját, de csak három selejtezőn játszott, a dán szövetség fél évre eltiltotta a válogatottból, miután ittas vezetésen kapták.

A botrányairól elhíresült játékos – máskor azért kerül a címlapokra, mert szétrúgja egy konditerem ajtaját –  év eleji sérülése után mostanában csak a kispadra fér fel, vagy még oda sem az Ágyúsoknál. Morten Olsen azonban őt is behívta a szerdai, Anglia elleni idegenbeli felkészülési találkozóra. A keretben ott van Christian Eriksen is, a Tottenham Hotspurs 22 éves középpályása, a dán futball legújabb csillaga, s a trión kívül Olsen kiszemeltjei közül még ketten edződnek a Premier League-ben: Kasper Schmeichel a Leicester kapusa – a legendás Peter Schmeichel fia –, valamint William Kvist Jörgensen, aki a Fulham középpályása.

Magyarország eddig tizenöt hivatalos mérkőzést játszott Dánia ellen, a mérlegünk kilenc győzelem és három-három döntetlen, illetve vereség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.