Tragédia: elhunyt a műrepülés magyar világbajnoka

Előkerült egy videó Nádas Tamás halálos balesetéről.

BuL
2014. 03. 07. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány héttel 45. születésnapja előtt pénteken délután elhunyt a többszörös magyar bajnok Nádas Tamás, aki 2012-ben Nyíregyházán a 10. Advanced Motoros Műrepülő Világbajnokság szabadprogramjának aranyérmese volt, s 2013-ban őt választották hazánkban az év műrepülőjének, tudósít a dehir.hu.

Motoros műrepülő-világbajnokunk ezt az esztendőt közel-keleti bemutató repülésekkel kezdte. Előbb az Egyesült Arab Emírségekben vett részt repülőnapokon, majd körútjának második állomására, Katarba utazott, ahol először láttak műrepülést a helyiek. Pénteken délután a Qatar Racing Club gáláján, az Al Khor-i repülőnapon vett részt, s gépe egy fejjel lefelé végrehajtott gyakorlat közben zuhant le. A verseny rendezősége törölte a bemutató további programját, a szombati bemutatókat.

Nádas Tamás 1998-ban, 29 évesen egy sétarepülés alkalmával kerül a kapcsolatba a repüléssel. Repülős pályafutásának nagyobb mérföldköve a 2007-es év. Ekkor érkezett meg a tökéletes műrepülésre kifejlesztett Extra 300 LP típusú repülőgépe, amellyel már méltó ellenfélként vehet részt a különböző versenyeken. A sok-sok év gyakorlás és tanulás a 2009-es esztendőben hozza meg gyümölcsét: a Csehországban megrendezett Karlovy Vary Cupon összesítettben ezüstérmet nyert, júliusban a Magyar Műrepülő Bajnokság abszolút győztese lett. Szintén ebben az évben a Lengyelországban rendezett 6. FAI Advanced műrepülő-Európa-bajnokságon a Q programban aranyérmet szerzett, majd a következő évben megrendezett világbajnokságon a 92 versenyzőből bejutott a top tízbe, nyolcadikként zárt. A 2012-es, Magyarországon rendezett vébén a szabadrepülés programjában ő lett a világbajnok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.