52 év után megtörnék Guttmann Béla átkát

Előrehozott döntő lesz Lisszabonban az Európa-ligában: a Benfica a Juvét fogadja. A másik ágon a Sevilla a Valenciát. Igazi latin program.

Ch. Gáll András
2014. 04. 24. 5:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik ágon két óriás, a másikon két spanyol klub méri össze erejét csütörtök este az Európa-liga elődöntőjének első felvonásában. Ettől még senki se vegyen mérget rá, hogy a Benfica–Juventus párosítás lesz az izgalmasabb, mert a Sevilla és a Valencia párharca legalább annyira sokat ígér.

Szinte hihetetlen, pedig igaz: a Juventus 18, a Benfica 52 éve nem nyert semmit a nemzetközi porondon. Mondjuk a portugálokról legalább mi, magyarok tudtuk ezt – elvégre Guttmann Béla, a kétszeres BEK-győztes alakulat szakvezetője 1962-ben megátkozta a Sasokat, amikor a frissen megválasztott elnök, António Carlos Cabral nem volt hajlandó fizetésemelést adni a második megnyert Európa-kupa után –, de a Juve trófeaaszálya legalábbis meglepő. Hiszen az 1996-os BL-diadal óta is nyakló nélkül hozták a piemontiak a scudettókat.

A BL-ben azonban nem termett babér, az El-ben pedig csak elvétve „haknizgatnak”, hiszen Antonio Conte legénységének rangon aluli a szereplés a kisebbik európai sorozatban, most is csak azok után fanyalodtak rá, hogy kiestek a BL-csoportjukból. S az a tény, hogy május 14-én a két és fél éve felavatott, 41 254 nézőt befogadó Juventus-stadion ad otthont a döntőnek, ugyancsak felértékeli az Európa-ligát a torinóiak számára.

A két klub – idén már mindkettő bajnoknak tekinthető – eddig kétszer találkozott az európai színtéren. 1968-ban, a BEK elődöntőjében Otto Glória Benficája (a videón) kiütötte Heriberto Herrera Juventusát – naná, hiszen a portugálok a legendás Augusto, Torres, Eusébio, Simoes csatársorral álltak fel –, 1993-ban pedig, az UEFA-kupa negyeddöntőjében Juventus-siker született. Antonio Conte, a mostani edző utóbbi párharc mindkét meccsén játszott is. Hátborzongató adalék – mármint a juvésoknak –, hogy Carlos Tévez, a csapat argentin ásza 2009. április 7-e óta nem szerzett gólt az európai kupákban.

A spanyol házi elődöntőnek nincs esélyese. A Sevilla 2006-ban és 2007-ben elnyerte az El elődjét, az UEFA-kupát, és előrébb is áll a spanyol bajnokságban a Valenciánál – amely 1962-ben, 1963-ban és 2004-ben hódította el a Vásárvárosok Kupáját, illetve az UEFA-kupát. Carlos Bacca, a Sevilla kolumbiai sztárja – aki húszéves korában még autóbusz-kalauz volt szülővárosában, s csak aztán indította be futballkarrierjét – biztos csapata továbbjutásában. Tizenhárom El-mérkőzésen szerzett hat gólja feljogosítja az optimizmusra.

Európa-liga, elődöntők, 20.15: Benfica–Juventus, Sevilla–Valencia

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.