A legek stadionja épül Ferencvárosban

Már elvetették a fűmagot, május végére elkészül a zöld-fehérek új otthona.

2014. 04. 29. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kubatov Gábor a 22 500 férőhelyes új stadion tulajdonságai közül kettőt emelt ki: amikor elkészül, ez lesz a legmodernebb aréna Európában, valamint ilyen gyorsan egyetlen stadiont sem húztak fel. Az előbbi állítás igazolásra számos technikai megoldást sorolt fel Fürjes Balázzsal egyetemben.

Az ma már szinte elvárás, hogy a stadion „zöld” legyen, azaz környezetbarát módon épüljön meg. Ennek jegyében az egykori Albert Stadion elemeit szinte teljesen beépítették az új arénába. Például a betont felőrölve újrahasznosították, a régi kandeláber égői pedig a lelátó alatti sétányt világítják meg. Napkollektorokkal biztosítják a létesítmény energiaigényét, a kispadokat a szennyvízhő hasznosítás technológiájával fűtik majd. Igazán egyedivé azonban a wifi-rendszer teszi a stadiont, amelyre minden belépésre jogosult személy csatlakozhat, a mérkőzések során pedig akár okostelefonon keresztül is visszanézheti a legizgalmasabb pillanatokat, vagy akár a büfébe is adhat le rendelést.

A stadionban a gyors kiszolgálás érdekében készpénzzel majd nem lehet fizetni, a szurkolói kártya egyúttal bankkártyaként is szolgál, amire pénzt lehet feltölteni, s azzal vásárolni.

Az új stadion tizennégy hónap alatt készül el, Kubatov Gábor és Fürjes Balázs szerint hasonló méret kategóriában egyetlen hasonló létesítményt sem húztak fel ilyen gyorsan.

Mindketten állítják, gazdaságosan lehet majd működtetni a létesítményt. Évente negyven-ötven labdarúgó-mérkőzést rendezhetnek itt (a bajnokik mellett hazai és nemzetközi kupa-, valamint válogatott találkozókat), ezenfelül koncerteknek is otthont adhat az aréna, a főépület pedig egyúttal konferenciaközpontként is funkcionál majd.

Persze a labdarúgás lesz a fő profil. A stadion, nem is kérdéses, tökéletesen kiszolgálja majd a szurkolókat, most már a csapaton van a sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.