A Veszprém és a Szeged is a német fronton

Kézi sorsolás volt, kézi vezérlés azért csak nem: a Veszprém a Kielt, a Szeged a Füchse Berlint fogta ki.

Ch. Gáll András
2014. 04. 29. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BL-ben a Barcelona, a Kiel és a Flensburg, az EHF-kupában a házigazda Füchse Berlin, a Montpellier és a Constanta jöhetett szóba. Hasonló alkalmakkor nemcsak a vezetőedző, a játékos, hanem mindenféle érintett menekül attól, hogy megjelölje a számára, számukra optimális vetélytársat, ezúttal azonban magától értetődő: a Flensburg és a Constanta lehetett volna az ideális. „Magasabb sportpolitikai” szempontok viszont inkább a Barca-Kiel és a Füchse-Montpellier nagydöntő mellett szóltak, a BL-ben az elmúlt négy esztendőben, amióta a Final Four létezik, amúgy is csak német és spanyol egyletek rendezték egymás között az érdemi kérdéseket; a „kültagok”, az orosz Csehov, a dán Köbenhavn, illetve a lengyel Kielce eddig epizódszerepre kényszerültek.

Ha a Veszprém nem éri be ennyivel, akkor – a sorsolás eredményeképpen – a Kielt kell legyűrnie. Bosszúvágy is repítheti Nagy Lászlóékat, hiszen a tavalyi negyeddöntőben az észak-németek erősen részrehajló játékvezetés eredményeképpen kerekedtek felül kétszer egy góllal, emellett idei keretükben is sok a régi ismerős. Soroljuk? Például a Veszprémben remek pályát befutott Marko Vujin, a nyáron a bakonyiakhoz szerződő Christian Zeitz, a cseh lövőgép, Filip Jicha (nyitó képünkön), a dán Lauge Schmidt és Toft Hansen, az izlandi zseni, Aron Palmarsson, no meg persze több német nagyágyú. Egyelőre felesleges is folytatni. Szavak helyett úgyis a veszprémi tetteknek kell majd beszélniük, a május 31-i elődöntőben. A Barcelona bizonyára nem szomorkodik a Flensburg miatt.

A veszprémiek klubjuk honlapján változatosan kommentálták a történteket, íme, a nyilatkozatcsokor:

Antonio Carlos Ortega: „A sorsolás előtt a Barcelonát tartottuk a legrosszabb lehetőségnek, de közvetlenül utána a Kiel következett. Hatalmas csata várható, elég, ha a tavalyi párharcra gondolunk. Számunkra kicsit kedvezőtlen, hogy a második meccset játsszuk, mert így kevesebb időnk marad a regenerálódásra.”

Nagy László: „Elkerültük a szerintem legnehezebb és a legkönnyebb ellenfelet. Játékerőben a Kiel volt a Barcelona és a Flensburg között, de nagyon komoly erejű csapat. Elég, ha csak a tavalyi negyeddöntőre gondolunk. Várhatóan ismét hatalmas csatát fogunk vívni, amit szeretnénk megnyerni, hogy a döntőbe jutással újabb történelmi tettet hajtsunk végre.

Momir Ilic (aki nem mellékesen Kielből érkezett): „A Kiel nagy csapat, nagy hagyományokkal és nagy BL Final Four tapasztalattal. Viszont a Veszprém is patinás klub, amely óriási lehetőség előtt áll azzal, hogy történelme során először bejutott a négyes döntőbe. Nagy csata lesz, kaphattunk volna könnyebb ellenfelet is, de a végső sikerhez mindenkit meg kell verni. Képesnek érezem a csapatot a döntőbe jutásra.”

Fazekas Nándor: „Itt már nincs könnyű ellenfél, Kölnbe négy kiváló csapat jutott. A Kiel ellen van mit törlesztenünk, erre kell készülnünk.”

Az EHF-kupában is hozta Fortuna a papírformát, a Szeged kifogta a berlini házigazdát, és a másik ágon a Montpellier sem panaszkodhat a román Constantára. Az alföldieknek a franciák ellen valószínűleg valamivel könnyebb dolguk lett volna, de ez nem kívánságműsor: mindkét csapatunkat küldhetjük a „német frontra”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.