időjárás 22°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

A Veszprém és a Szeged is a német fronton

Ch. Gáll András
2014.04.29. 10:39

Kézi sorsolás volt, kézi vezérlés azért csak nem: a Veszprém a Kielt, a Szeged a Füchse Berlint fogta ki.

A BL-ben a Barcelona, a Kiel és a Flensburg, az EHF-kupában a házigazda Füchse Berlin, a Montpellier és a Constanta jöhetett szóba. Hasonló alkalmakkor nemcsak a vezetőedző, a játékos, hanem mindenféle érintett menekül attól, hogy megjelölje a számára, számukra optimális vetélytársat, ezúttal azonban magától értetődő: a Flensburg és a Constanta lehetett volna az ideális. „Magasabb sportpolitikai” szempontok viszont inkább a Barca-Kiel és a Füchse-Montpellier nagydöntő mellett szóltak, a BL-ben az elmúlt négy esztendőben, amióta a Final Four létezik, amúgy is csak német és spanyol egyletek rendezték egymás között az érdemi kérdéseket; a „kültagok”, az orosz Csehov, a dán Köbenhavn, illetve a lengyel Kielce eddig epizódszerepre kényszerültek.

Ha a Veszprém nem éri be ennyivel, akkor – a sorsolás eredményeképpen – a Kielt kell legyűrnie. Bosszúvágy is repítheti Nagy Lászlóékat, hiszen a tavalyi negyeddöntőben az észak-németek erősen részrehajló játékvezetés eredményeképpen kerekedtek felül kétszer egy góllal, emellett idei keretükben is sok a régi ismerős. Soroljuk? Például a Veszprémben remek pályát befutott Marko Vujin, a nyáron a bakonyiakhoz szerződő Christian Zeitz, a cseh lövőgép, Filip Jicha (nyitó képünkön), a dán Lauge Schmidt és Toft Hansen, az izlandi zseni, Aron Palmarsson, no meg persze több német nagyágyú. Egyelőre felesleges is folytatni. Szavak helyett úgyis a veszprémi tetteknek kell majd beszélniük, a május 31-i elődöntőben. A Barcelona bizonyára nem szomorkodik a Flensburg miatt.

A veszprémiek klubjuk honlapján változatosan kommentálták a történteket, íme, a nyilatkozatcsokor:

Antonio Carlos Ortega: „A sorsolás előtt a Barcelonát tartottuk a legrosszabb lehetőségnek, de közvetlenül utána a Kiel következett. Hatalmas csata várható, elég, ha a tavalyi párharcra gondolunk. Számunkra kicsit kedvezőtlen, hogy a második meccset játsszuk, mert így kevesebb időnk marad a regenerálódásra.”

Nagy László: „Elkerültük a szerintem legnehezebb és a legkönnyebb ellenfelet. Játékerőben a Kiel volt a Barcelona és a Flensburg között, de nagyon komoly erejű csapat. Elég, ha csak a tavalyi negyeddöntőre gondolunk. Várhatóan ismét hatalmas csatát fogunk vívni, amit szeretnénk megnyerni, hogy a döntőbe jutással újabb történelmi tettet hajtsunk végre.

Momir Ilic (aki nem mellékesen Kielből érkezett): „A Kiel nagy csapat, nagy hagyományokkal és nagy BL Final Four tapasztalattal. Viszont a Veszprém is patinás klub, amely óriási lehetőség előtt áll azzal, hogy történelme során először bejutott a négyes döntőbe. Nagy csata lesz, kaphattunk volna könnyebb ellenfelet is, de a végső sikerhez mindenkit meg kell verni. Képesnek érezem a csapatot a döntőbe jutásra.”

Fazekas Nándor: „Itt már nincs könnyű ellenfél, Kölnbe négy kiváló csapat jutott. A Kiel ellen van mit törlesztenünk, erre kell készülnünk.”

Az EHF-kupában is hozta Fortuna a papírformát, a Szeged kifogta a berlini házigazdát, és a másik ágon a Montpellier sem panaszkodhat a román Constantára. Az alföldieknek a franciák ellen valószínűleg valamivel könnyebb dolguk lett volna, de ez nem kívánságműsor: mindkét csapatunkat küldhetjük a „német frontra”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.